Aslında sorunun kaynağını bilmek, sorunu çözmeyi de sağlamaktadır. Bu makalede, bulanıklığa sebep olan temel etkenleri ve bunları nasıl çözeceğinizi paylaşacağım. Bu aşamadan sonra da, bir profesyonel fotoğrafçı gibi keskin fotoğraflar çekebilmenin sırlarını vereceğim.
http://unadorned.org/dandruff/archives/2003/07/15/001861.html |
ODAK AYARLARI
Bulanık fotoğrafların temelinde hatalı odaklama yatıyor. Çerçevenizi nasıl oluşturacağınızı bilmeniz ve deklanşöre öyle basmanız gerekecek. Örneğin, bir portre çekimi yapıyorsanız, modelinizin gözlerine odaklanmalısınız. Modelinizin gözlerinin keskin olması önemlidir. Eğer geniş bir diyafram kullanacaksanız, bu daha da önemlidir.
Gelişmiş makinelerde 51 odak noktasına varan odaklama sistemleri var. Makinenizin vizöründen baktığınız zaman bu noktaları görebiliyorsunuz. Bunun yerine tek odak noktası kullanabilir ve özellikle odaklamak istediğiniz kısmı seçebilirsiniz. Kameranın tercihlerinden fazlasını yapmak, profesyonelleşmeye başladığınızın göstergesidir.
Teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa bile, henüz insanın aklını okuyamıyor. Bizim, nereye odaklama yaptığımızı anlayamıyor ve hatalı odaklamalar yapabiliyor. Bu nedenle, her zaman bu önemli kararı biz vermeliyiz.
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=399069 |
YETERİNCE HIZLI BİR PERDE HIZI
Bulanık fotoğraf çekmenin bir diğer sebebi de yavaş bir perde hızı kullanmak. Düşük bir perde hızı kullandığınız zaman, kamera herhangi bir yerden destek alamayacağı için kamera sarsıntısı meydana geliyor.
Kamera titremesini önlemek için bir kural: odak mesafesinin 1.5 katı hızda çekim yapın. Örneğin; 50mm bir odak mesafesi için 1/80 saniyelik bir perde hızı kullanın. Odak uzaklığınız 100 mm ise, 1/160 saniye.
ÜÇAYAK KULLANMAK
Daha dengeli çekimler için üçayak, olmazsa olmazlardandır. Durağan objeler ya da manzara çekimleri için iyi bir tekniktir. Deklanşöre bastığınızda, hala kamera titremesi oluşabilir. Bunu önlemenin yolu ise zamanlayıcı kullanmaktır.
KAMERAYI SAĞLAM TUTMAK
Üçayağınız yoksa, yapabileceğiniz en iyi şey, kamerayı sarsılmayacak şekilde tutmak. Eğer sağ elinizle çekim yapacaksanız sol eliniz iyi bir destek görevi görmelidir.
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=399069 |
***
Yukarıdaki bilgilerle, fotoğraflarınızın neden bulanık çıktığını anladığınıza eminim. Daha da önemlisi, bu sorunu nasıl çözeceğinizi biliyorsunuz. Artık neyi beklediğinizi bilmiyorum. Kameranızı tutun ve çekmeye başlayın..
© Chin Yong Sak
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.