Son Yazılar

5 Kasım 2012 Pazartesi

Gündüz Şimşek (Yıldırım) Çekmek İçin 6 İpucu


Öncelikle, önceki yazımızda yazmamış olsam da bu yazımda yıldırımın şimşekten ve gök gürültüsünden oluştuğunu söylemek istiyorum. Esasında çektiğimiz ışık kütlesinin adı şimşektir.

Serimizin bir önceki yazısında Yıldırım Fotoğrafı Nasıl Çekilir diye sormuş ve bunun cevabını aramıştık. Bu yazımız oldukça beğeni aldığı için bu konuda bir diğer yazı yazmak istedim.



Yıldırım (aslında şimşek) çekebilmek için uzun pozlama yapmamız gerektiğini önceki yazımızdan biliyoruz. Gündüz vakti nasıl olacak bu acaba? Önceki yazımızı okudunuz ve artık gece vakitlerinde eşsiz şimşek görüntülerini yakalayabiliyorsunuz. Bu konuda artık bir uzman oldunuz. Ancak gündüz vakitlerinde nasıl olacak bu iş?

İşte size gündüz vakitlerinde yıldırım (şimşek) fotoğrafı çekebilmek için 6 ipucu...

1. Her Zamanki Gibi, Önce Güvenlik


Bu, söylemeden geçemeyeceğimiz bir şey. Eğer makinenizi metal bir tripod üzerinde koyacaksanız ve fırtınalı bir havada açık alanda çekim yapmaya çalışacaksanız güvenli bir yer bulmanız şart demektir. Aslında fırtınadan uzakta da farklı şeyler deneyebilirsiniz, fırtınayı ve şimşeği daha etkili bir şekilde çekebilirsiniz. Gerekirse bir araç içinden bile çekim yapabilirsiniz.



2. Tripodunuzu Yanınıza Alın


Şimşek görüntüsünü çekerken uzun pozlama yapacağız. Bu nedenle ya bir üçayağa sahip olmalısınız ya da makineyi sabitleyecek bir yere. Bu, daha stabil görüntüler elde etmenize imkan tanıyacaktır.




3. Diyaframı Kısın ve ISO'yu Düşürün


Bu iki teknik de fotoğrafı bulanıklaştırmadan daha uzun pozlama yapabilmenize olanak tanıyacaktır. Eğer diyaframı olabildiğince kısmazsanız görüntü kalitesinde bozulmalar meydana gelecektir. Örneğin, lensiniz f/2.8'den f/22'ye kadar bir aralığı kapsıyorsa f/11 ya da f/14 gibi değerlerle çekim yapmayı deneyin. Kameranıza bağlı olarak, muhtemelen görüntü kalitesini bozmadan ISO'yu rahatça düşürebileceksiniz.



4. Gerektiği Hallerde Doğal Yoğunluk Filtresi (ND - Neutral Density Filter) Kullanın


Eğer diyaframınız ve ISO değerleriniz hala yeterince uzun çekim yapmanıza imkan vermiyorsa, lensinize bir ND filtre ekleyebilirsiniz. Böylece daha uzun süreli bir pozlama yapabilirsiniz.

5. Uzun Pozlama Yapın


Şimşek görüntüsünü yakalamak için uzun pozlama yapmanız gerekecektir. On saniyelik süreler gibi. Çekiminizin bulanık olup olmadığını kontrol etmeniz için sürekli olarak çektiğiniz fotoğrafları kontrol etmeniz gerekecektir.



6. Sabırlı Olun


Şimşek görüntüsü yakalamak çok zor olabilir ancak inanılmaz ödüllendirici olabilir. Ayarlarınızı girdikten sonra uzaktan kumanda kullanabilirsiniz ve kameranızın seri çekim yapmasını sağlayabilirsiniz. Arkanıza yaslanın ve kameranızın neler çekebildiğini görün.

 © Deidra Wilson

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status