Son Yazılar

4 Şubat 2013 Pazartesi

Ay Fotoğrafı İpuçları


Dijital kameranızla aydaki kraterlerin ve detayların nasıl yakalanacağını öğrenmek kolaydır. Aslında bir kez bunun nasıl olduğunu öğrendikten sonra ay fotoğrafları çekmek oldukça kolay olacaktır.



Bulutsuz Bir Gece


Denemeye başlamadan önce, bulutsuz ve berrak bir geceyi beklemek yapacağımız ilk şey olmalı. Bulutlar kraterlerin görünmesini engelleyebilir ve keskinliği azaltabilir. Sevimli, berrak bir gece ideal koşullarda bir ay fotoğrafı çekme olanağı sağlar. Eğer bulutlar varsa, onları kullanın. Ayın ön yüzeyinde hafifçe bir çizgi şeklinde bir bulutu kullanabilirsiniz. Bu mükemmel görüntüler için zemin hazırlar. Öyleyse tam olarak ne çekmek istiyorsunuz, bunu düşünün.

Fotoğraf: Emilio Küffer


Ne Kadar Yakın


En iyi odak uzaklığı hangisidir, bir düşünelim. Eğer ayın yakın çekim bir fotoğrafını istiyorsanız, 4 inçlik bir teleskop kullanmalısınız. Dijital kameranıza bir teleskop takabilir ve etkili fotoğraflar elde edebilirsiniz. Bu sayede oldukça yakın çekim fotoğraflar çekebilirsiniz. Tabii ki kameranızın lenslerinin değiştirilebilir özelliğinin olması lazım.

Eğer bir teleskop sahibi değilseniz bir telefoto lens kullanabilirsiniz. Bir telefoto lens oldukça uzun bir lenstir. Daha önce bunlardan görmüş olabilirsiniz. Bu, örneğin, düğünlerde, vahşi yaşam fotoğrafçılığında, portre için vb. kullanılır. Odak uzaklığı 200mm, 300mm, 400mm gibi olabilir. İyi bir telefoto lens pahalı olabilir ancak sevimli çekimler verecektir.

Ay Işığı Nedir?


Çoğu kişi karanlık bir şehri çekiyormuş gibi ayı fotoğraflamaya çalışır. Siz de bunu yaparsanız parlak ve hiçbir detayı olmayan bir ay fotoğrafı çekmiş olursunuz. Eğer yerdeki bir su birikintisi üzerindeki ayın yansımasını çekecekseniz bu bir sorun olmayabilir ancak aydaki kraterleri çekmeyi düşünüyorsanız, bu çekim işe yaramayacaktır.

Ay çok çok parlaktır, özellikle de dolunay ise. Daha parlak zamanlarda çektiğiniz ayarlarla özellikle de gün ışığı ayarlarını seçmenizi öneririm. Bu kulağa komik geliyor, biliyorum, bana da öyle geliyor.

Ben ay çekerken 1/60 saniye ile 1/180 saniye arasında bir perde hızı seçerim. Eğer emin değilseniz, farklı denemeler yaparak doğru bir perde hızına ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf: Jorn van Maanen


Kurma


Ay fotoğrafı çekerken bir üçayağa sahip olmak isteyeceksiniz. Ayın çok uzak olmasının yanı sıra herhangi bir hareket de muhteşem kraterleri çekebilme imkanınızı yok edecektir. Kameranızı üçayağa yerleştirin ve eğer sahipseniz, uzaktan kumandayı bağlayın. Uzaktan kumanda kullanmak istememizin sebebi elimizin deklanşöre basması sebebiyle oluşabilecek sarsıntıyı önlemek. Evet, bu doğru, parmağımızın deklanşöre basması sırasında oluşan etki bile fotoğrafımıza etki edecektir.

Kamerayı Hareketsiz Tutun


Kamerayı sabit ve hareketsiz tutmak önemlidir çünkü bu sayede her şey odakta kalacaktır. Kraterleri olabildiğince keskin yapabilmek için elle netleme yaparım. Otomatik netleme yaparken odaklama zorlukları ile karşılaşabilirsiniz ya da odaklayamayabilirsiniz. Bu sinir bozucu olabilir. Netleme halkasını kraterler keskin olana kadar çevirmelisiniz.




Aydınlatma Hassasiyeti


ISO, kameranızın sensörünün ışığa hassasiyetini gösteren bir terimdir. Eğer siyah bir gökyüzüne karşı bir çekim yapıyorsanız yüksek bir ISO değeri istemeyeceksiniz. Eğer ayı çekiminizde küçük bir parça olarak kullanacaksanız bu farklı bir anlama gelmektedir. Aya yaklaştıkça ISO'yu düşürmelisiniz.

Fotoğraf: USFWS Mountain-Prairie


Kameranın Diyaframı?


Ay çok uzaklarda olduğu çin küçük bir diyafram ile çekim öneririz. Başka bir deyişle, geniş bir f-stop değeri kullanın. Keskin görüntüler için f/22 gibi bir değer kullanabilirsiniz. Bu olabildiğince keskin bir görüntü için size olanak sağlayacaktır. Eğer f/22'den daha yüksek bir değere gidebiliyorsanız, deneyin. Şunu hatırlayın, daha büyük bir diyafram değeri daha uzun bir perde hızı gerektirecektir.

Fotoğraf: Hernán Piñera


Görüntü Kalitesi


Yapabileceğiniz en yüksek kalitede çekim yapın. Bütün fotoğraflarımı RAW formatında çekerim ve ay bir istisna değildir. Eğer RAW formatında çekmeniz mümkün değilse en büyük JPEG formatında çekin. Bu JPEG L şeklinde görüntülenebilir.

Keskinleştirme


Ayın fotoğrafını çektikten sonra yine de biraz keskinleştirmeniz gerekebilir. Fotoğrafınız bulanık çıktığı için değil, hatırlayın, ay 300.000 kilometre uzaklıkta. Biraz keskinleştirme işlemi kraterlerdeki detayları artıracaktır. Karanlık ve aydınlık bölgeleri biraz artırmayı ve karşıtlığı artırmayı deneyebilirsiniz. Bu, düz bir beyaz tepsi görünümünden üç boyutlu bir görünüme geçmeye olanak sağlar. Kontrastı, berraklığı ve netliği artırmak aydaki kraterleri daha derin ve ilginç yapacaktır.

Ay fotoğrafçılığı son derece neşeli bir türdür. Sadece bahsettiğim yöntemleri uygulamanız yeterlidir.

© Amy Renfrey

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status