Son Yazılar

30 Temmuz 2013 Salı

Fotoğraflarda Desen, Doku ve Şekil Kullanma


Fotoğrafçılığınıza yeni bir dinamik eklemek istiyorsanız o zaman fotoğraflarınıza desen, form ve dokular eklemeyi deneyin. Fotoğraflarınıza yeni bir derinlik etkisi ekleyecek ve sizin fotoğrafçılıkta yeni bir seviyeye yükselmenize yardımcı olacaktır.



Fotoğraf: U.S. Army

1. Desenler


Desenler, doğada ve insan yapımı tüm yapılarda, her yerde bulunabilir. Tekrarlayan nesneler, şekiller ya da renklerden meydana gelirler ve rastgele olup olmaması önemli olmaksızın göze son derece hoş görünürler. Desenler ana konu olarak da kullanabilirsiniz ya da başka bir konuya zemin olarak da kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: Thomas Leth-Olsen
Bazen desen bir odak noktası ile bozulabilir. Örneğin, bir tepsi yumurta harika bir desendir, aynı şekildeki yumurtalar bir sıradadır. Bir yumurtanın yarısını kırın ve yarısı kırılmış bu yumurta deseni bozacaktır ve bir odak noktası oluşturacaktır. Burada hatırlamanız gereken, üçler kuralıdır, herhangi bir bozulma etkisi dikkat çekici bir noktada olmalıdır.

Fotoğraf: iangbl
Bazen bir desen boyutundan dolayı çok belli olmayabilir. Ancak detaylara bakarak ve yakınlaşarak desenlerin dünyasını görebilirsiniz. Parlak bir kırmızı itfaiye arabası bir desene sahip gibi görünmeyebilir fakat ızgaralara veya su hortumlarına yakınlaşırsanız desenlerin dünyası size kapılarını açabilir. Meraklı bir gözlemci çevresindeki desenleri sürekli arar ve bulur.


2. Doku


Bir nesnenin yapı biçimi formu, yapıldığı nesne ise dokusudur. Basitleştirmek için, doku onu nasıl hissettiğinizdir; sert mi, yumuşak mı; pürüzlü mü, pürüzsüz mü... Bu duyguları ifade edebiliyorsak, o zaman dokuyu görsele çeviriyoruz demektir. Pürüzsüz bir nesnenin karşıtlığını artırmak dokuyu görmenizi sağlar. Yine, yakınlaşmak, bu duyguları hissetmenize de yardımcı olur.

Fotoğraf: theilr
Dokunun üzerine düşen ışık görüntüyü yükseltecek ve duyguyu verecektir. Işık yandan, tepeden ya da arkadan geldiğinde en iyi görüntüye ulaşacaksınız. Ön aydınlatma daha az ilgi çeken bir görüntü ortaya çıkaracaktır.

Halat gibi konularda yakınlaşarak çekim yapın böylece ekrandaki diğer görüntüleri izole edebilirsiniz ve halatın yapısına dikkati çekebilirsiniz. Eğer daha fazla doku etkisini vermek istiyorsanız, ışığın açısını değiştirin. Sabahın erken saatleri ya da akşam üstleri gibi saatlerde çekimlerinizi yapın.

3. Form


Şekil iki boyutlu iken form hacmi sebebiyle üçüncü boyutu eklemektedir. Göz, hemen bir görüntü oluşturmak için düzenlenmiştir ve bu sanat, konunun ana hatlarını göstererek elde edilir. Deniz kıyısında bir sumo güreşçisi ya da sahildeki yuvarlak kayaların dış hatları gibi.

Fotoğraf: r. nial bradshaw
Sabahın erken saatlerinde ya da öğleden sonraları yapılan iyi bir yan aydınlatma dış hatları belirginleştirebileceğiniz imkanı size verecektir. Doğrudan gelen güneş ışığı düz bir görünüm verir. Eğer bulutlar güneşin üzerine gelirse ve aradan ışıklar süzülürse, size harika bir konu vermiş demektir. Burada size bir ipucu: Konunuzun önünde ona paralel bir şekilde durmayın çünkü bu duruş formu değil şekli oluşturacaktır. Gölge başladığı anda açınızı değiştirin.

Fotoğrafı doku, desen ve formlarını doğru bir şekilde öğrenerek ve bunları fotoğraflarınıza ekleyerek yeni bir beceri kazandığınızı göreceksiniz.

© Wayne Turner

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status