Son Yazılar

4 Ağustos 2013 Pazar

Dijital SLR Kameralarda Program Modu


Bazı kişiler, fotoğraf çekmeyi olduğundan zor hale getirmeye kararlı gibi görünüyorlar. Bazı fotoğrafçıların Ben sadece manuel modda çekim yaparım." ya da diğerlerinin "Ben sadece Diyafram ya da Enstantane Öncelikli Mod kullanırım." dediğini duyabilirsiniz.



Bu, kameranın pozlama temellerini anlayabilmiş olan kişiler için iyi ve hoş. Bu, perde hızı ve/veya diyaframın daha etkili sonuçlar vereceği durumlarda ayrıca harika. Ama, her çekim için bu modları kullanmak gerekli mi? Hayır, pek değil. Tüm kameralarda Otomatik Çekim Modu (Auto) olmasının sebebi de bu. Otomatik Modda çekilen fotoğraflar genellikle iyi çıkacaktır. Otomatik Modu kullandığınız zaman kameranız, uygun bir çekim için en uygun pozlama değerlerini kendisi seçecektir. Ancak kameranızın bazı ayarlarını değiştirerek daha iyi fotoğraflar çekebilme şansınız vardır. Ne yazık ki, Otomatik Modda çekim yaptığınız zaman bu ayarları değiştirme şansınız yoktur.

Fotoğraf: Daniel Oines



PROGRAM MODU NEDİR?


Size Program Modunu annlatayın. Program ya da P Modu kameranızın Otomatik Moduna benzer çünkü, çekiminiz için gerekli değerleri kendisi otomatik olarak seçecektir (Kameranızın ve lensinizin sınırları kadar).

Program Modunu Otomatik Moddan ayıran özellikler ise kameranın seçtiği değerlere müdahale edebilme şansınızdır. Bu değerlerin içinde ISO, poz telafisi ve flaş ayarları da yer almaktadır.

Her Dijital SLR ve aynasız kamerada P Modu vardır. Ancak çoğu yarı profesyonel makinede bu mod bulunmaz.

Öyleyse, Program Modu doğru pozlama ayarlarını yapıp yapmadığınızdan endişe etmeden, diğer ayarları değiştirebileceğiniz ve bu şekilde pozlamayı öğrenebileceğiniz güzel bir moddur. Kötü pozlama nedeniyle çok fazla karışık fotoğraf arasında kaybolmadan Program Modunu kullanabilirsiniz. Eğer çekiminiz gerçekten kritik bir çekim değilse, Manuel Modda çekim yapmayı deneyebilirsiniz.

Program Modunda da olsanız diyafram ve enstantane ayarlarının değiştirilebilir olduğunu not ediniz. Bu konuya birazdan değineceğim.

Fotoğraf: Heidi

NE ZAMAN PROGRAM MODU KULLANMALI?


Fakat öncelikle, Program Modunun kullanışlı olabileceği durumlara bir göz atalım. Diyelim ki, hem koyu gölgelerin olduğu hem de çok parlak bir sahnenin fotoğrafını çekeceksiniz. Bu gini bazı durumlarda kameranızın pozometresi (ışık ölçüm sistemi) aldanabilir ve aşırı ya da az pozlanmış bir görüntü elde edebilir.

Program Modunu kullanıyorsanız, kameranızı Noktasal Ölçüm Modu (bakınız: Pozlama) kullanabilirsiniz ve genel olarak sahnenin ışığının ölçülmesini değil, belirli bir alanın ışık ölçümünü sağlayabilirsiniz. Bu size daha önemli olduğunu düşündüğünüz belirli bir sahne ya da nesnenin doğru pozlamasını verecektir (kamera gerekli ayarları kendiliğinden ayarlayacaktır). Eğer Otomatik Modda çekim yapsaydınız Noktasal Ölçüm Modunu kullanabilmeniz mümkün olmayacaktı.

Fotoğraf: Elliot Plack



Program Modunun gerekli olacağı bir örnek daha vermek istiyorum. Diyelim ki kameranız görüntülediğiniz sahnenin geniş bir bölgesine odaklanmış olsun. Eğer diğer çiçek ya da yapraklara yakın olan bir başka çiçeğe odaklama yapmaya çalışıyorsanız, kameranız yanlış çiçeğe odaklayabilir.

Program Modunu kullanıyorsanız bu bir sorun değil. Kameranızın odaklama modunu değiştirebilirsiniz ve böylece odakta olmasını istediğiniz kesin alanı sıfırlayacaktır. Ve yine, Otomatik Mod kullanıyor olsaydınız bu özelliği kullanabilmeniz mümkün olmayacaktı.

Yani, önemli olan nokta şu ki, Manuel Modda kullanabileceğiniz her özelliği Program Modda da kullanabilirsiniz. Ve yine söylemeliyim ki, lensinizin diyafram ve enstantane değerlerini de Program Modda değiştirebilirsiniz.

PROGRAM MODUNUZA İNCE AYARLAR


Daha önce bahsetmiştim, Program Modda diyafram ve perde hızı ayarlarınızı da değiştirebilirsiniz. Örneğin, bir fotoğrafı kompoze ettiniz ve deklanşöre yarım bastınız, kameranızın LCD ekranında ve vizörden baktığınızda vizörün içinde kameranızın seçtiği diyafram ve perde hızı değerlerini görebileceksiniz. Perde hızının çok düşük olduğunu düşünüyorsanız kameranızın üzerinde döndürebileceğiniz bir kadran (Canon için) ya da bu ayarı değiştirebileceğiniz bir tuş olacak.

(Bu, Program Shift ya da Esnek Mod olarak adlandırılır. Bu, Program Modun bir parçasıdır. Kameranızın kullanım kılavuzuna bir göz atabilirsiniz.)

Tabii ki siz enstantane değerini değiştirdiğiniz zaman kameranız doğru pozlamayı yapabilmek için diyafram değerini değiştirecektir. Eğer değiştirmek istediğiniz ayar diyafram değeri ise yukarıda bahsettiğim kadranı ya da düğmeyi tersi yönde çevirmelisiniz. Değiştirdiğiniz diyafram değerine göre uygun enstantane değerini kameranız otomatik olarak verecektir.

Fotoğraf: John Ragai


Bazı kişiler bu değişiklikleri Diyafram ya da Enstantane Öncelikli Modda da yapabileceğinizi söyleyebilirler. Bu da doğrudur. Fakat Program Modu kullanmanızın nedenlerinden birisi, pozlamayı doğru yapıp yapmadığınızdan endişelenmenize gerek olmamasıdır. Yine de, yapmak isterseniz, Program Modda bu değerleri kolayca değiştirebilme imkanınız vardır.

Program Modunu kullanmak yararlı olabilir, aynı zamanda Diyafram, Enstantane Öncelikli; Manuel Modları kullanmayı öğrenmek de iyi bir fikirdir. Sonunda hangisinin senin için iyi olacağına kendin karar vereceksin.

© Keith Jones

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status