Son Yazılar

20 Kasım 2013 Çarşamba

Gezi Fotoğrafçılığı - Planlama ve Belgeleme


Eğer ondan bir yaşantı umuyorsanız bilmelisiniz ki seyahat fotoğrafçılığı diğer fotoğrafçılık denemelerinden oldukça farklı bir türdür. Çoğu gezi fotoğrafçıları aynı zamanda iyi birer yazardır da. Aslında, baskı dünyasında kelimeleri fotoğraflardan ayıramazsınız. Birbirlerinin tamamlayıcısıdırlar.



Fotoğrafın gösteremediğini kelimelerle daha ayrıntılı olarak açıklayabilirsiniz. Bu nedenle, çoğu gezi makalelerinin çoğunlukla karı-koca ikililerinden oluşması sizi şaşırtmasın. Bu iş, çiftler için harika bir seçenektir. Sevdiğiniz kişi ile birlikte sonu gelmez maceraları ve egzotik yerleri düşünün.

Fotoğraf: Guiseppe Milo

Gezi fotoğrafçılığı ile ilgili olarak yaşadığım en büyük problem herkesin fotoğrafını çektiği klişelerle karşı karşıya kalmak. Çin deyince aklınıza ne geliyor? Çin Seddi? Pekin'deki Yasak Şehir? Ya Mısır'da? Büyük Piramitler. Hindistan'da Tac Mahal. Endonezya... Borobodur... Kamboçya... Angkor Wat.

Çoğu basılmış medyada olduğu gibi, fotoğraflar kelimelerden daha önemli olma eğilimindedir. Çarpıcı bir fotoğraf, başlık etkili bir şekilde yazılmamış dahi olsa, içerdiği makalenin okunmasını sağlayacaktır. Bir yerin güzelce seçilmiş fotoğrafları ile ortalama düzeydeki bir makaleyi kurtarabilirsiniz. Fakat, fotoğraflar kalitesiz bir şekilde seçilmiş ise, aynı şeyi söyleyemeyiz.

Yazıyı ne kadar güzel yazdığınızın bir önemi yok. Okuyucular hikayeye fazla önem göstermeyecektir. Zayıf bir kompozisyona sahip görüntüler, özellikle düşük çözünürlüklü olanlar, yaapay bir görüntü ortaya koyacaktır ve bunlar kurtarılamaz. Photoshop gibi bir programla dahi, bir fotoğrafa, kendisinde olmayan başka bir yetenek ekleyemezsiniz.

Fotoğraf: Patrick Savalle

Ayrıca bir diğer soru da şu, buna izniniz var mı? Çoğu magazin dergisi, fotoğraflarda manipülasyonlar yapmanıza izin vermezler. Eğer gerekiyorsa, kendileri bu işi üstlenirler.




BAŞARILI BİR GEZİ İÇİN İPUÇLARI



1. DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE PLAN YAPIN ve HEDEFİNİZİ ARAŞTIRIN



Çoğu insan bunu önemsemiyor. Almanya'daki Oktoberfest, Kaliforniya - Pasadena'daki Roses Turnuvası her yıl aynı zamanda düzenleniyor.

Ayrıca, planlama derken sadece ne kadar süre hedefinizde kalacağınızı da kast etmiyorum sadece. Eğer dijital bir fotoğrafçı iseniz, pillerinizin yeterli şarjlarının olması, yedek bataryaların olması, hafıza kartlarınızı yedekleyebileceğiniz taşınabilir belleklerinizin olması gerekir.

Ayrıca, yurt dışına çıktığınızda, voltlardaki değişiklikler nedeniyle volt çeviricinizin de olması gerekir. Bu konuda Kensington 3317 International All-in-one Travel Plug Adapter tavsiye ediliyor.

Fotoğraf: melenama

2. HASSAS BİR ŞEKİLDE NOT ALIN


Bir dizüstü bilgisayar ya da kalem ve kağıt kullandığınız fark etmeksizin, geziniz süresince, makbuzlarınızı ve diğer faturaları saklamayı alışkanlık haline getirmeniz önemlidir.

Bunu yazacak olmasanız bile, değişik şehirlerdeki vergi farklarını, bir yemeğin oradaki fiyatını daha sonra hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Eve geri döndüğünüzde bunları hatırlamanız hiç kolay olmayacak, unutmayın. Yabancı isimler için  de aynı yol geçerlidir, not alın.

Detaylara önem verirseniz makaleniz daha güvenilir olacaktır. Bir iş yeri ile çalışıyorsanız bu notları ayrıca tutmanız gerekecektir.

Fotoğraf: Feans

3. GENİŞ AÇILI VE TELEFOTO LENSE SAHİP BİR DSLR 


Işığı düşünün. Eğer birçok parçaya sahipseniz, bazılarını elemeniz gerekecek. Hafif bir şekilde seyahat etmek, yedek bataryaları, hafıza kartlarını, flaş birimlerini evde bırakmak anlamına gelmiyor elbette.

Eğer bir dizüstü bilgisayar taşıyorsanız, yazılabilir CD ve DVD taşımak da önemlidir.

Eğer fotoğraflarını bilgisayarınıza indirdikten sonra düzenleme imkanınız yoksa, bu fotoğraafları kopyalayıp kendi mail adresinize postalamanız gerekir.

Eğer bütün makineleriniz çalınırsa, görüntüleri kurtarmış olacaksınız.

© Peter Phun

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status