Son Yazılar

20 Aralık 2013 Cuma

Manzara Fotoğrafçılığı İpuçları


EN İYİ IŞIK GÜN DOĞUMUNDA VE GÜN BATIMINDA ORTAYA ÇIKAR


Bu zamanlar ışığın sıcak olduğu zamanlardır, güneş çerçevenizdedir ve ruh haliniz mükemmeldir. Ancak, istekleriniz doğrultusunda, günün istediğiniz anında fotoğraf çekebilirsiniz. Ben birçok kez, manzara fotoğrafçılığında çekim için tek zamanın gün doğumu ve gün batımı zamanları olduğunu okudum. Ben de kendi çekimlerimi hep bu saatlerde yaptım. Fakat bu sizin tarzınıza ve gerçekten ne mesaj vermek istediğinize bağlıdır. Mükemmel ışığı bekleyerek meşgul olmaktansa bazen sadece görüntüyü yakalamak iyi olabilir.



Fotoğraf: Anthony Smith

ÜÇAYAK KULLANIN


Üçayak olmaksızın düşük ışık koşullarında kamerayı elinizde sabit tutmanız neredeyse imkansızdır. Çekiminizi tamamlamak için zamanlayıcı ya da uzaktan kumanda kullanmanız yararlı olacaktır. Bu şekilde, elinizin deklanşöre olan etkisinden dolayı yaşanacak olan titremenin önüne geçebilirsiniz. Bir uzaktan kumandam var ancak yine de çoğu zaman taşıma ile ilgili nedenlerden dolayı zamanlayıcıyı kullanıyorum. Zamanlayıcıyı 2 saniye olarak ayarladığınız takdirde çok rahat bir şekilde çekimi tamamlayabilirsiniz. Titreşimi önlemek adına mükemmel bir tercih ve deklanşörün tetiklenmesi için oldukça makul bir süre. On saniyeden geri sayım da yapabilirsiniz ama iki saniye daha az bekletecektir sizi. Kaliteli bir üçayak pahalı olabilir ancak buna değecektir, çünkü kalitesiz bir üçayak kullandığınızda küçük bir rüzgar onu devirebilir ve üzerindeki her şeyin kırılmasına neden olabilir. Bu size iyi bir görüntü vaat edebilir ancak kameranıza mal olabilir de.

DERİNLİK İÇİN GÖRÜNTÜYÜ BÖLÜN


Görüntünüzü ön plan (örneğin; bir sahil için kumsallar), orta plan (örneğin; su) ve arka plan (örneğin; gökyüzü) olarak bölün. Bu, derinlik duygusu oluşturur ve manzara fotoğrafçılığı için mükemmel bir fark ortaya koyar.

DİYAFRAM DEĞERİNİ YÜKSELTİN


f/22 civarında kullanacağınız bir diyafram değeri size keskin (net) bir görüntü vermelidir. Çoğu lens en keskin görüntüyü f/8 civarındaki diyafram değerinde veriyor fakat bu diğer keskinlik seviyeleri için bir bütündür. Bir üçayak alın ve çıkabildiğiniz kadar yüksek değere çıkın. Ta ki bir suya donukluk etkisi vermek isteyeceğiniz bir zamana kadar. Perde hızı oldukça yavaş olacağından manzara fotoğrafları çekerken ISO'yu 50 ya da 100 gibi bir seviyeye çekmeniz gren (noise) oluşmasının önüne geçecektir.

ORTAYA ODAKLAYIN


Eğer genel bir netlik arıyorsanız manzaranızın ortasına netleyin. Eğer özel bir noktayı öne çıkarmak istiyorsanız, o noktaya odaklamalısınız.



ODAK NOKTASI


Fotoğrafınızda odak noktası olarak kullanacağınız herhangi bir odak noktası var mı? Örneğin, görüntünüzün merkezine doğru kıvrılan bir yol, suyun içinde üç tane kaya da ya da bir ağaç? Eğer fotoğrafınızın içinde bir odak noktası oluşturabilirseniz, bu, içinde odak noktası olmayan bir fotoğraftan çok daha güçlü olacaktır. Bu olmadan oldukça sıradan olacaktır. Her zaman ışık, çizgiler, simetri ve öne çıkacak ögeler arayın. Bunu yapmanın kolay bir yolu, "Dikkatinizi ne çekecektir?" diye sormaktır. Kendi odak noktanızı oluşturun.

Fotoğraf: Ævar Guðmundsson



İLGİ ÇEKİCİ BİR GÖKYÜZÜ BULUN


Masmavi bir gökyüzü müthiş ancak sadece mavi renkten oluşan bir gökyüzü sıkıcı olabilir. Eğer fotoğrafınızda harika bir etki görmek istiyorsanız karizmatik bulutların gelmesini bekleyin. Her zamanki gibi bu da ne istediğinize bağlıdır fakat meşgul görünen bir gökyüzü daha duygusal bir etki verecektir.

ASLA UFUK ÇİZGİSİNİ ORTALAMAYIN


Tamam, bu biraz farklı bir düşünce olabilir, ufuk çizgisini fotoğrafın ortasına yerleştirmek bazen etkili görüntüler ortaya çıkarabilir fakat çoğu zaman hangisini daha ilgi çekici olduğunu düşünün - gökyüzü mü, yeryüzü mü? Daha sonra, hangi bölüm daha ilgi çekiciyse, ona göre bir kompozisyon belirleyin. Eğer masmavi bir gökyüzü varsa, fotoğrafınız masmavi olacaktır. Eğer görüntü böylesine karşıt ise, yeryüzünü daha ilginç bir şekilde arayın. Eğer gökyüzünde inanılmaz bir bulut dokusu var ve yerde sadece sıkıcı kayalar varsa, gökyüzünü çekin. Kısaca, daha ilginç olanı seçin - yer ya da gök - ve görüntünüzdeki baskın nesnelere izin verin.

Fotoğraf: David Hobcote


DETAYLARI DÜŞÜNÜN


Aydınlık noktaların aşırıya kaçmamasına özen gösterin ve olabildiğince çok detay ekleyin. Bu her fotoğraf için geçerlidir - detaylar büyüleyicidir ancak konu manzara fotoğrafçılığına geldiğinde, detaylar görüntünüzün büyük bir parçası olacaktır. Hatta, inanılmaz detayları elde edebilmek için HDR deneyebilirsiniz. HDR, farklı pozlanmış fotoğrafların bir fotoğraf halinde birleştirilmesi yöntemidir.

© Mikael Cedergren

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status