Son Yazılar

16 Aralık 2013 Pazartesi

Kamera Lens Filtre Rehberi


Beyaz dengesi özelliği ile çalışan dijital kameralar lensinize taktığınız filtreler nedeniyle olumsuz etkilenebilir. Ancak yine de çantanızda bulundurmanız gereken filtreler vardır.




  1. UV filtreler
  2. Polarize filtreler
  3. Doğal yoğunluk filtreleri
  4. Dereceli doğal yoğunluk filtreleri

Fotoğraf: nathan mccreery

UV FİLTRELER


Çoğu lensin ulvtraviyole ışınlara karşı özel kaplamaları olduğu bir gerçektir ve bu nedenle bu durumlarda UV filtreler gereksizdir. Ancak bu filtreler lensinizi toz, kir, su gibi şeylerden koruyacaktır. Böylelikle, 20 $ vereceğiniz bir filtre ile lensinizin ön elemanlarını değiştirmek zorunda kalmaktan kurtulabilirsiniz.Bazı kişiler pahalı lenslerin önüne ucuz filtre takılmasını tavsiye etmez fakat günümüzdeki filtrelerin kaliteleri de yine iyi ve neredeyse hiç kalite kaybı yaşatmıyorlar.

Fotoğraf: Matthew Way

POLARİZE FİLTRELER


Dairesel polarize filtreler aşırı parlak bölgelerin etkisini azaltmak için tasarlanmıştır. Bu filtreler gökyüzünü mavi hale ve yumuşak bulutları gerçekten göz alıcı bir hale getirebilir. Filtrenin dışındaki halkasını çevirerek ne kadar polarizasyon uygulayacağınızı ayarlayabilirsiniz. Doğal bir görünüm yakalayabilmek için mümkün olduğunca (en azından) düşük yarısını kullanmalısınız. Çok fazla kullanırsanız gökyüzü aşırı mavi olacak ve kontrast artacak ve bu bozuk bir görüntü ortaya çıkaracaktır. Hangi ayarın sizin için en iyi olduğunu öğrenmek için filtrenizi sürekli olarak çevirin.



Polarize filtreler sudaki parlaklıkları da ortadan kaldırdıkları için su üzerinde de etkili olarak çalışırlar ve suyun sadece kendi yüzünü görmenizi sağlarlar. Bu filtreler güneşli günlerde etkilidir ve özellikle güneşin 90 derecelik açıyla geldiği gün ortasında etkili olarak kullanılırlar. Ancak, fotoğrafçı dükkanındaki satıcı ne derse desin yansımalar yoksa polarize filtreler bulutlu günlerde etkili olmayacaktır.

Aklınızda tutun, polarize filtre kullanmanız lensinize ulaşan ışığı %75'e kadar azaltabilecektir ve kullanımınıza bağlı olarak 2 duraklık bir değere denk gelecektir. Olası ölçüm hatalarını engellemek için dairesel (doğrusal değil) polarize filtre kullandığınıza emin olun. Photoshop kullanarak dairesel bir filtrenin etkisini elde edemezsiniz. Bazı etkileri taklit etmek mümkündür ancak, aşırı aydınlanmaları yok etmek için polarizer kullanın. Birçok profesyonel bu filtreyi kit lenslerinin vazgeçilmez bir parçası olarak bulundurur ve yanlarından asla ayırmazlar.

Fotoğraf: Tony Taffinder

DERECELİ DOĞAL YOĞUNLUK FİLTRELERİ


Dereceli yoğunluk filtreleri bir yarısında net ve diğer yarısında biraz daha koyu alan barındırır. Koyu kısmını parlak bir gökyüzü ile hizalarsanız, ölçümünüzdeki kontrast oranı daha etkili olacaktır. Bunlar genellikle dikdörtgen bir şekildedir ve lensinizin önüne takılabilmesi için ayrı bir parçaya ihtiyaç duyarsınız. Bu filtreler farklı yoğunluk ya da "duraklar"la (koyuluk) gelirler ve genellikle derecelidirler ki bu bir bölgesi ile diğer bölgesi arasında yoğunluk farkı var demektir. Bu farklılık çekiminizde fark edilmez. Bu filtreler koyu bir ön planda parlak bir gökyüzü çekiminde etkili çalışırlar.

DOĞAL YOĞUNLUK FİLTRELERİ


Dereceli doğal yoğunluk filtresine benzerler ancak bir ucundan diğer ucuna karanlıktır. Renk eklemez ya da rengi etkilemez ancak görüntünüzü koyulaştırır. Parlak bir günde bir nehir manzarası çekiyorsanız ortamda çok fazla ışık olabilir ve suya bulanıklık etkisi vermek için çekim hızınızı düşürebilirsiniz. Doğal yoğunluk filtresi kullanmanız perde hızını düşürmenize olanak sağlayacak ve böylelikle akan suya bulanıklık etkisi verebileceksiniz. Bu filtreler genellikle 2 ya da 3 duraklık türleriyle birlikte satılırlar.



Fotoğraf: Tom Gibbson



FİLTRELER HAKKINDA BİRKAÇ NOT


  1. Bazı filtrelerin özellikleri bilgisayar ortamında da elde edilebilir ancak bu teknikler ileri düzeydir ve zaman alıcıdır. Basit ısınma ya da soğutma filtreleri için sadece Photo Filter (Filtre) katmanı (layer) ekleyebilir ve istediğiniz sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. Dereceli doğal yoğunluk filtresi etkisi için aynı görüntüyü iki kez çekmelisiniz. Önce koyu ön planı sonra da aydınlık gökyüzünü çekmelisiniz. Daha sonra da bu iki fotoğrafı Photoshop'ta birleştirmelisiniz. Görüntülerin arasında herhangi hareket farklılığı olmaması gerekir yoksa bu iki fotoğrafı birleştirmek zorlaşacaktır. Photoshop'ta gelişmiş ayarları fazla uygulamak görüntü kalitesini düşürebilir.
  2. Filtrenizi satın alırken lensiniz ile olan uyumluluğunu kontrol edin. Bu genellikle mm cinsinden verilmektedir.
  3. Filtre alırken "Ne kadar para, o kadar köfte!" deyimi tam olarak uygun kaçmaktadır. Orta ve pahalı filtreler daha kaliteli görüntüler elde etmenize imkan tanıyacaktır. Filtre satın alırken kaplama ya da süper kaplama filtreler arayın. Dairesel filtreler için Tiffin ve Hoya fiyatları nedeniyle iyi filtreler ortaya çıkarıyorlar diyebilirim. B+W ve Heliopan muhteşemler ancak pahalılar. Kare ya da dikdörtgen filtreler için (ND ya da NGD) Singh-Ray, Hi-Tech, Lee markaları kaliteli filtreler üretiyorlar. Bu filtrelerin aynı zamanda lensinize dahil olduğu tutucusunun da lensinizle uyumlu olduğunu kontrol edin. Bir dikdörtgen filtre için kare tutucu tasarlanmıştır. Conkin kaliteli tutucular üretmektedir.


Çoğu filtre Photoshop'ta taklit edilebilse de filtreleri çantanızda bulundurmanızda fayda var. Onları hazırda tutun ve bunları kullanmayı öğrenin. Böylece görüntüleriniz daha iyi bir seviyeye çıkabilecektir.

© Colin McNulty

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status