Fotoğraf: Bhuwan Maharjan |
"Aptalca Basitleştirin!" "Nasıl iletişim kurmalıyız?" adlı bir eğitim oturumu sırasında büyük bir telekominikasyon çalışanı tarafından duyduğum bir cümleydi bu (tabii ki misilleme nedeniyle isimlerden bahsedemiyorum). O an ne kadar saçma bir açıklama diye düşünüyordum. Eğitimle iç içe geçmiş yıllardan sonra insanların ne kadar karışık düşündüklerini fark ettim. Bir şeyleri açıklayabilmek için uzun soluklu cümlelere ve gösterişli kelimelere gerek olmadığını fark ettim ve böylece eğitim ve yazma stillerimi değiştirdim.
Kamera ayarları üzerine bir sürü makale olduğunu biliyorum. Bütün bu yazıların neredeyse ortak olan özelliği hangi ayarların yapılacağına dair kullandıkları karmaşık dil. Fotoğrafçılığa başladığımda aynı engellerle ben de karşılaşmıştım - açık, basit bir rehberlik olmayan bir karmaşık kitle. Bütün istediğim hangi ayarın ne anlama geldiği ve hangisinin yapılması gerektiği hakkında basit bir rehberlikti. Ayrıca, hangi ayarı değiştirmemin hangi ayarı etkileyeceğini de bilmek istedim.
Bu makaleye ulaşarak kameranızla ilgili bilmeniz gerekenleri size kısaca anlatacağımı varsayıyorum. Peki, bu makalede yapmayacağım şeyler neler? "Amatör" ayarlar olan ekran modları ve (yeşil) Otomatik modla ilgili ayarlar. Bu ayarlar da her ne kadar güzel olsalar da ideal fotoğraf koşullarına ulaştığınızda eminim ki kameranızın en yüksek potansiyellerini kullanmak istersiniz.
Hızlı hareket ederek, DSLR kameranızın ana ayarlarının ne anlama geldiğini anlatacağım.
P (PROGRAM MOD)
Eğer kameranızın otomatik modunu (Auto) kullandıysanız, P modunu hemen bir basamak yukarıda göreceksiniz zaten. Her ne kadar kamera birçok ayarı kendisi akıllı bir şekilde kontrol etse de flaş kontrolü, ISO kontrolü ve beyaz dengesi ayarlarını kontrol edebilirsiniz.
1. Flaş: Flaşı açabilir, kapatabilir; flaşın etkisini azaltabilir ya da artırabilirsiniz. Aydınlatma koşulları çok karanlık ise flaşın çıkış seviyesini artırabilir ve böylece daha iyi pozlanmış görüntüler elde edebilirsiniz. Aydınlatma koşulları iyiyse flaşın çıkış seviyesini azaltabilirsiniz.
2. ISO: Yeterli ışığa sahip değilseniz ya da flaşı kullanmak istemiyorsanız (ya da konunuz uzaktaysa) ISO ayarlarını değiştirebilirsiniz. ISO'yu artırarak kameranıza mümkün olan ışık gücünü artırmayı söylemiş olursunuz.
3. Beyaz Dengesi: Özellikle iç mekan çekimleri yapıyorsanız ve garip aydınlatma koşullarıyla karşı karşıya kaldıysanız beyaz ayarları gerçekten kullanışlı geliyor. Bu garip aydınlatma hatalarını telafi edebilmek için çekimden önce listeden bir beyaz ayarı seçmeniz gerekiyor. Bulutlu vb. ayarlardan herhangi birini seçerek gerçekten farklı bir beyaz ayarı elde edebilirsiniz.Bu oldukça geniş bir konu olduğu için bu konunun detaylarına girmeyeceğim.
© freephotos.atguru.in |
S (SHUTTER PRIORITY) ENSTANTANE ÖNCELİKLİ MOD
Deklanşör nedir? Deklanşörü açıklamanın en kolay yolu, gözlerinizi düşünmenizdir. Kapalı gözlerinizi kameranızın sensörü olarak düşünün. Şimdi, eğer gözünüze daha fazla ışık girmesini istiyorsanız gözlerinizi (kameranın sensörünü) örneğin 5 saniye açık tutarsınız ve pozlama için yeterli ışığı toplarsınız. Ancak, daha az ışık isterseniz gözlerinizi 1 saniye açmanız yeterli olacaktır. Kameranızın obtüratörü (shutter - perde) de aynı şekilde çalışmaktadır. Kameranızın obtüratör (perde) hızı (gözünüzün açık kalma süresi) saliseler ile ölçülür. Düşükışık koşullarında çekim yapmak istiyorsanız obtüratör (perde) hızını düşürmeniz gerekecektir. Düzgün bir pozlama için obtüratörü (perdeyi) yeterli süre boyunca açık tutmanız gerekecektir.
Enstantane Öncelikli Modda perde hızını ve diğer ayarları (flaş, ISO, beyaz dengesi vb) kontrol edebilirsiniz.
A (APERTURE PRIORITY) - DİYAFRAM ÖNCELİKLİ MOD
Diyafram, kameranızın obtüratörü ile el ele çalışır. Aynı benzetmeyi yaparsak, eğer gözlerinizi tam açarsanız gözlerinizden içeri fazla ışık girecektir ve gözlerinizi kısarsanız az ışık girecektir. Diyafram ayarını kontrol ederek doğru bir pozlama için kameranızın sensörüne ne kadar ışık düşeceğini kontrol edebilirsiniz.
M (MANUAL) - MANUEL MOD
Manuel mod, kameranızın üzerindeki en gelişmiş ayardır. Bu mod size tam kontrol sağlar. Diğer modlarda uzmanlaştığınız zaman uzmanlaşacağınız tek ayar bu kalıyor.
Bu ayarla birlikte aynı zamanda diyafram, obtüratör (perde), ISO ve diğer bütün ayarları kontrol edebileceksiniz ve elbette bunun karmaşıklığını da yaşayacaksınız. Bir kelimelik bir uyarı da olsa, bu modu denemeden önce tüm ayarlar hakim olmalısınız. Bu alanda uzmanlaşmak yıllarımı aldı.
© Mo Azam
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.