Son Yazılar

9 Aralık 2013 Pazartesi

Şelale Fotoğrafı Nasıl Çekilir?


Suyu seviyorum. Sular ve nehirlerle bezeli, küçüklüğümde yazlarımı sularının içinde ya da üzerinde geçirdiğim yer olan Ontario'dan geliyorum. Hala bir mıknatıs gibi beni kendisine çekiyor ve bu makalede de bahsedeceğim gibi, gördüğüm bütün şelalelerin fotoğrafını çekmek ve bunun tekniğini öğrenmem ise hiç şaşırtıcı olmasa gerek.

© hiconsumption.com

Eğer çevrenizde şelaleler varsa ya da şelalelerle, çağlayanlarla dolu bir yere gezi yapmayı düşünüyorsanız aşağıdaki ipuçlarını kullanarak bazı güzel ve etkileyici çekimler yapabilirsiniz.

Hava Fişek Nasıl Çekilir adlı yazımda da bahsettiğim gibi, bir üçayak ve uzaktan kumanda, sahip olmamız gereken ekipman listesinin üst sıralarında yer alıyor. Ayna Kilitleme (Mirror lock-up) özelliği varsa, bunu kullanmanız iyi sonuçlar doğuracaktır. Bütün bunların nedeni, ipeksi bir görüntü hedeflememizdir; bu gerçeküstü etkiye ulaşabilmek için bir saniye ya da daha uzun süren bir perde hızı kullanmamız gerekecektir.


Dijital çekim yapıyorsanız ISO önemli bir faktördür.Güzel bir uzun pozlama için ISO 100 ideal bir değerdir. Kapalı bir günde yapacağınız çekim en iyisidir, bu sert gölgeler ve aşırı aydınlanmış noktalar oluşmasını engeller ve havadaki dağınık ışığı dengeler. Filtreler de son derece önemlidir, bunun için aşağıdaki listeye bakın.

Sonuç olarak, 2 ila 5 saniye arasındaki ideal çekimlerde bütün bu etkenler harika çalışacaktır.


SAHİP OLMANIZ GEREKEN EKİPMANLAR




Aşağıdaki şekilde ayarlamalarınızı yapın: güzel bir kompozisyona sahip bir şelale bulun, belki çekiminizin tamamını şelaleleyle doldurmak istemeyebilir, çevredeki nesneleri de otoğrafınıza ekleyebilirsiniz bu sayede. Ve, bu şelale sadece kayalıklardan aşağı akan yüksek bir şelale de olmak zorunda değildir, taşların üzerinden süzüle süzüle akan sular da daha güzel bir hale gelebilecektir. Üçayağı ayarlayın ve mümkün olduğunca sabit kalması için yere en yakın seviyeye getirin, eğer hava rüzgarlıysa kamera çantanızı ya da başka ağırlıkları bağlayarak ağırlığını artırabilirsiniz.

F-stop değeri mümkün olan en yüksek diyafram değerine ayarlanmış olmalıdır, bu sadece bütün görüntüyü odak içine alıp netlemek için değil, aynı zamanda kameramızın sensörüne en az ışığın ulaşması içindir, çünkü uzun pozlama yapacağız. Diyafram değerini f/22 gibi yüksek bir değere ayarlamak ışık kırılmasından dolayı hafif bir bulanıklığa sebep olabilir. Fotonlar keskin kenarlarda (özellikle diyafram bıçaklarının kenarlarında) yumuşamalar yaşayabilir, bu yüzden denemeler yapmanız gerekir. Belki de f/13 ya da f/19 gibi değerler en iyi sonucu verecektir.

Yansımaları mümkün olduğunca azaltmak için polarize filtre kullanın, sonra kameranızı diyafram öncelikli moda ayarlayın, enstantane öncelikli moda değil. Verdiğiniz diyafram değerine göre enstantane değeri çok hızlı çıkarsa, ya diyafram değerini düşürmelisiniz ya da bir doğal yoğunluk filtresi (belki iki tane) kullanmalısınız. Ben bir tane bir duraklık ve bir tane de iki duraklık filtre taşıyorum, ışık çok gelirse ikisini birbirine takıyorum ve böylelikle üç duraklık bir filtre kazanmış oluyorum.

Öyleyse, kompozisyonu belirlediniz, doğru f-stop, perde hızı değerini ve filtreyi belirlediniz. Artık çekimi yapabilirsiniz. Deklanşör için iki tekniğimiz vardır. Eğer kamerayı diyafram öncelikli modda tutarsanız ve uzaktan kumanda ile çekim yapmak için kameradan uzaklaşırsanız pozlama değişecektir. Mercekten giren ışık kameranın ölçümünü etkiler bu yüzden ya vizörden bakın ya da onu elinizle örtün.

Diğer yöntem ise kompozisyonunuzu belirledikten sonra diyafram ve perde hızı değerlerini not edin ve kamerayı manuel moda çevirin ve not ettiğiniz değerleri girin. Artık kameradan istediğiniz kadar uzaklaşabilirsiniz çünkü hiçbir şey kameranızın pozlama değerlerini değiştiremeyecektir. Eğer uzaktan kumandanızı evde unutursanız (ben bir kez yapmıştım) kameranızın zamanlama özelliğini kullanabilirsiniz. Bu, kameranız çekim yaparken ona dokunmanızı engelleyecektir.



Görüntü sabitleme teknolojileri hakkında da hızlı bir şekilde birkaç şey söylemeliyim: kameranızda ya da lensinizde, her neredeyse, üreticiler, "Üçayaklar (tripod) için özel olarak üretilmiştir." demediği sürece, görüntü sabitleme özelliğini kapatın. Aksi halde görüntünüz bulanık çıkacaktır.

Artık bu ayarlarla denemelere başlayabilirsiniz. Daha uzun enstantane değerleri kullanarak aşırı ve az pozlama yapabilirsiniz. Böylelikle kameranızın yeteneklerini görebilir ve koleksiyonunuza yeni fotoğraflar ekleyebilirsiniz. Kendi özgün deneyimlerinizi oluşturmak için iyi bir fırsat.

Tadını çıkarın!

© James Hutchison

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status