Son Yazılar

4 Aralık 2013 Çarşamba

Manzara Fotoğrafçılığının Esasları


Harika manzara fotoğrafları çekebilmenin birçok faktörü vardır. En başarılı ve popüler manzara fotoğraflarından bazıları benzersiz bir sahne oluşturmak için diğer konuları göz ardı ederken bu makaledeki konu başlıklarından birkaçını izlemişlerdir. Burada, çekiminizi yaparken dikkate almanız gereken birkaç öge vardır.



Fotoğraf: Ian

Lens


Ultra geniş açılı bir lens kullanarak bir fotoğraf içine olabildiğince geniş bir alanı sığdırabilirsiniz. Ancak, bir telefoto lens ile de denemeye değer.

Kompozisyon


Üçler Kuralına özen gösterin. Görüntüyü dikey ve yatay olarak 9 parçaya bölün. Daha sonra çektiğiniz görüntüdeki herhangi bir hattı ya da odak noktasını bu çizgilerin birleşme noktalarına yerleştirin.



Odak/İlgi Noktaları


Bir insanı, ağacı ya da binayı ön plana eklemek bir odak noktası verecektir ve görüntünüze bir ölçek duygusu verecektir.

Fotoğraf: David Hobcote

Işık


Bazı manzara fotoğrafçıları gün doğumu ve gün batımı dışında neredeyse hiç çekim yapmazlar. Bu sadece gün doğumu ve gün batımının verdiği harika pembeler ve kırmızılar nedeniyle değil, aynı zamanda düşük seviyeli ışığın oluşturduğu altın ışık görüntünüzü ısıtabilir ve sürpriz dokular ve desenler oluşturabilirsiniz. Benzer şekilde, fırtınalar, sis, gürleyen bulutlar ve karanlık gökyüzü de güneşli bir günde çekim yapmanızdan daha heyecan verici olabilir.

Alan Derinliği


Bir SLR ya da DSLR kullanırken düşük bir perde hızı ve küçük bir diyafram kullanarak fotoğrafınızın kenarlarına kadar dahi keskin (net) olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için elinizin en küçük bir hareketinin dahi fotoğrafınızı etkilememesi gerekir. Bunun çözümü ise bir üçayak kullanmak ya da kamerayı bir desteğe dayamak olabilir.

Pozlama


Gökyüzü parlak ve yeryüzü parlak olmadığı için bütün kameralar pozlama konusunda sıkıntı yaşarlar. Eğer yapabilirseniz, dereceli bir filtre kullanarak parlaklığı dengeleyebilirsiniz.

Fotoğraf: Tony Taffinder



Konum


Çekiminizi yapmadan önce, çekim yapacağınız çevrede bir gezintiye çıkın. Hazırlık için zaman geçirmek asla zaman kaybı değildir, özellikle çekimi yapacağınız harika bir yer bulursanız. Etrafta dolaşın, aşağı inin ya da bir ağaca tırmanın ve en iyi çekim açısını bulun.

Atmosfer


Siyah ve beyaz çekimlerle manzara fotoğraflarınızda harika etkiler bırakabilirsiniz. Eğer film il çekim yapıyorsanız ve iki kameranız varsa, basit bir şekilde siyah beyaz film yüklü kamera arasında geçiş yapabilirsiniz. Alternatif olarak, bir dijital SLR ile çektiğiniz fotoğrafı Photoshop gibi bir programda siyah/beyaza çevirmek oldukça basittir.


Gökyüzü


Çoğu manzara çekimlerinde ya ön plan ya da gökyüzü baskın olacak. Eğer gökyüzü özellikle harika değilse, fotoğrafınızın üst üçte birlik kısmına yerleştirin. Tam tersine gökyüzü hariika bulutlar ve renklerle doluysa, ufuk çizgisini alttaki üçte birlik kısma yerleştirin.

Hareket


Pek az manzara bizim hayal ettiğimiz gibidir. Gökyüzünde uçan kuşlar, hareket eden bulutlar, akan sular ve denizdeki dalgalar potansiyel hareket örnekleridir. Hareketleri birleştirirseniz fotoğrafınıza harika etkiler ve odak noktaları bırakacaktır ve bu muhtemelen daha uzun bir perde hızı kullanmanız (1 saniyeden daha uzun) gerekecektir. Bu daha uzun bir pozlama anlamına geleceği için ya daha kapalı bir diyafram (f/22 gibi) ya da uygun bir filtre kullanmanız gerekecektir.

©  Miranda Wilson

2 yorum :

  1. güzel bir konu olmus, ayrica bu sitede efsane fotolar var onunla ilgilide konu acabilirsiniz..
    http://www.fotografturk.com/bestoffotografturk/

    YanıtlaSil
  2. anlatımınız çok güzel ve her fotoğraf meraklısının anlayacağı dilde. blogunuz çok değerli bilgiler içeriyor. tüm paylaşımlarınız için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status