Son Yazılar

29 Ağustos 2014 Cuma

Mağara Fotoğrafçılığı İçin 14 İpucu


Türkiye, yer altında yer alanları da dahil olmak üzere, geniş bir yelpazede, fotoğrafçılık fırsatları ile doludur. Geçenlerde, 8 kilometrelik uzunluğu ile birlikte Türkiye'deki en uzun mağaralardan birisi olan Çal Mağarası'na bir gezi fırsatım oldu. Bütün mağarayı gezme fırsatım olmamasına rağmen bir DSLR ile gezdiğim ilk mağara gezim olmuştu. Daha önce edindiğim bilgiler de bu gezim sırasında bana oldukça yardımcı oldu. İnternet üzerinden yaptığım araştırmalarla birlikte öğrendiklerimi uygulama fırsatım oldu. Şimdi, bazı temel bilgilerle başlayalım.




Ekipmanınızı Koruyun


Mağaralarla ilgili olarak dikkat etmeniz gereken en önemli konu, sizi çevreleyen bir kaya tabakasının varlığıdır. Kameranızın sert bir şekilde kayalara çarpmasını istemezsiniz. Mağarayı keşfetmeye çalışırken kameranızı iyi bir şekilde korumalısınız. Size tanıdık olmayan bir çevrede dolaşıyor olacaksınız ve bazı durumlarda dört ayak üstünde, engebeli zeminlerde hareket etmeniz gerekecektir. Bir kamera çantası ya da sırt çantası kameranızı güven içinde taşımanız için iyi bir fikir olacaktır.

Ayrıca, mağaralar, nemli tavanlarından yoğunlaşarak düşen su damlaları yüzünden ıslak olma eğilimindedirler. Mağara içinde dolaşırken kameranızı bir çanta içinde muhafaza etmenin yanı sıra, gerektiğinde kameranızı kurulamak için bir el havlusu ya da bir bez taşımanız faydalı olacaktır. Kameranızı, çekimleriniz sırasında kameranıza düşebilecek su damlacıklarından korumak için de oldukça faydalı olabilecektir. Genellikle mağaraların tavanlarından düşen su damlalarının içerdiği mineraller nedeniyle, kameranızı o an içinde temizlemeniz daha sonra temizlemenizden daha çok fayda sağlayacaktır.

Bir Üçayak Getirin


Gezimde hafif olarak dolaşmak istediğim için bir üçayak götürememiştim. Bu kötü bir fikirdi. Bu şekilde yaptığım çekimler, bir üçayakla yaptığım çekimlerden daha zorlayıcı oldu. Bu nedenle, eğer imkanınız varsa, yanınızda bir üçayak bulundurun. Bazı mağaralarda ticari kullanım nedeniyle üçayak kullanmanın izne tabi olması nedeniyle, seyahat etmeden önce bu konuyu da araştırın.


Uzaktan Kumanda ya da Zamanlayıcı Özelliğini Kullanın


Kamera titremesi fotoğrafı berbat edebilir. Bunu aşmanın iki yolu vardır: Kameradaki zamanlayıcı özelliğini kullanmak ya da bir uzaktan kumanda kullanmak. Kameranızdaki en uzun perde hızından (genellikle 30 saniye) daha uzun bir pozlama yapmak istiyorsanız, titreşimleri önlemek için bir uzaktan kumanda kullanmanız gerekecektir. Diğer çekimlerinizde, zamanlayıcı özelliğini kullanmanız işinize yarayacaktır.

Harici Flaş Kullanın


Eğer bir harici flaş sahibi iseniz, yanınızda taşımanızda fayda var. Kameranızdaki dahili flaş ile yapacağınız çekimler iki boyutlu olma eğilimindedir. Bir harici flaş, fotoğrafınızda daha fazla gölge oluşturarak daha fazla derinlik verebilir. Mağarayı aydınlatmak için birden fazla flaş kullanılabilir.




Bir Baş Lambası Kullanın


Mağaracılık yaparken iki ışık kaynağına ihtiyaç duyacaksınız. Öncelikli olarak bir baş lambası kullanın. Bu elleriniz serbest kalmasını sağlayacaktır. Bir LED baş lambası en iyi çalışan lambadır çünkü kameranızın flaşına en yakın sıcaklık değerine sahiptir.


Beyaz Dengesini 'Flash' Seçeneğine Ayarlayın


Yeraltına girmeden önce, kameranızda bu özellik bulunuyorsa, kameranızın beyaz dengesini 'flash' olarak ayarlayın. Ticari olarak ışıklandırılmamış bütün mağaralarda çekimleriniz flaşla yapılmış olacağı için, flaşlardan dolayı meydana gelebilecek olan hataları ortadan kaldırmak için 'flaş' beyaz dengesi ayarını kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Raw Çekin


Raw formatında çekim yapmak, yer altındaki yapacağınız çekimler için harika bir yoldur. Daha sonra dijital ortamlarda yapacağınız düzenlemelerde size daha fazla kolaylık sağlayacaktır.

ISO'yu Düşürün


Her ne kadar çekim için flaş kullanacak olsanız da yakın ve uzak noktalarda yine de karanlık bölümler oluşacaktır. Bu bölgelerde oluşacak olan kumlanmaları önlemek için ISO'yu düşürmeniz gerekmektedir. Kameranızın kapasitesine bağlı olarak ISO 800 ya da daha düşün bir değer kullanmanızı tavsiye ederim. Ben çekimlerimi ISO 3200 ile yaptım ancak daha düşük ISO değerleri kullanabilirdim, biliyorum.


Uzun Pozlamalar İki Kenarı Keskin Kılıç Gibidir


Kolaylık sağlayacak bir yol buldum: kamerayı 30 saniyelik bir süre için ayarladıktan sonra bir flaş ile ortamı ışıkla dolduruyorum. Kameranızı bu kadar uzun süre açık bırakmanızdan dolayı oluşabilecek sıcak noktaları ortadan kaldırmak için fotoğraf işleme yazılımları kullanabilirsiniz.

Manuel Netleme Yapın


Mağarada elle netleme yapın. Eğer ortamda çok fazla ışık kaynağı yoksa ve baş lambalarının ışıkları çok fazla hareketli ise kameranızın otomatik netleme özelliği, algılayabildiği nesneler içinde netlemeye çalışacak ve zorlanacaktır. Fotoğrafı çektiğinizde bu, beğeninize gitmeyecek bir görüntü ortaya çıkarabilir. Geniş açılı bir lens kullanıyorsanız ve çekeceğiniz nesneler sizden uzaktaysa odaklama zor olacaktır, bu nedenle öncelikle odaklama halkasını sonsuza çevirip biraz geri çevirin. Bir fotoğraf çektikten sonra bunu LCD ekranda görüntüleyin ve eğer yeteri kadar iyi bir sonuç alamadıysanız ayarlamaya devam edin.

Ticari Mağaralarla Başa Çıkmak


Ticari mağaralarda ışıklandırmalar yapılmış olabilir. Bu mağaralar yeterince aydınlatıldığı için ek aydınlatma kullanmanız gerekmeyebilir. Bu mağaralarda üçayak kurabilmek için ayrılmış özel alanlar olabilir ya da bir rehber, bir üçayak kurmanız için size yardımcı olabilir. Eğer bir grup ile gezide iseniz hızlı hareket etmeniz gerekebilir ve bir kalabalıkla mücadele etmeniz gerekebilir. Ayrıca, geziniz için, eğer mümkünse günün kalabalık olmayan zamanlarını tercih edin. Eğer grupla geziyorsanız, rehberinize biraz geriden gelmenin sorun olup olmayacağını sorabilirsiniz. Alacağınız cevap genellikle 'hayır' olacaktır ancak farklı olasılıklara kapı açacaktır, bu nedenle kılavuzunuza, size yardım etmesi için bir şans vermiş olacaksınız demektir. Geziniz kendi başınıza yaptığınız bir gezi ise, istediğiniz gibi davranmakta özgürsünüz.


Geniş Açılı Bir Lens Taşıyın


Mümkünse, geniş açılı bir lens taşıyın. Mağaralar tüm boyut ve şekillerde olabilir ancak genellikle çoğu sahneler geniş bir ölçektedir. Crop sensörlüü kameralar için 18 mm, full frame kameralar için 28 mm lens kullanmanızı öneririm. Ben 18-135 mm bir lens kullandım ve aldığım sonuçlardan memnun kaldım. Söylemek gerekirse, bazı telefoto ya da prime lensin ayrı ayrı etkili olacağı çalışma alanları bulunmaktadır. Eğer taşıyabileceğiniz yeriniz varsa, her tür lensi taşımanızda fayda var ancak mağaralar nemli ortamlar olduğu için lensleri değiştirirken dikkatli olmanız gerekmektedir.

Fotoğrafa İnsan Yerleştirin


Bir referans noktası olmadığı durumlarda mağaraların büyüklüklükleri kaybolmaktadır. Yakın çekimlerinizde bir insanın olması bir işe yaramayacak olsa da geniş ölçekli bir çekim yapacaksanız, çerçevenize bir insan yerleştirmeniz etkiyi artıracaktır. Bu çekimlerde insanı pozlamalı ve çekiminiz süresince insanların sabit kalmasını sağlamalısınız, aksi takdirde, uzun süreli bir pozlamada bulanıklıkla karşılaşacaksınız. Ya da birkaç farklı çekim yaparak bu fotoğrafları birleştirebilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak, insanların hareket etmesini sağlayabilir ve bir hayalet etkisi oluşturabilirsiniz. Farklı şeyler deneyerek sizin için en heyecan verici sonucu öğrenebilirsiniz.


Kamerayı Ters Çevirerek Çekin (Tepetaklak)


Bu şekilde bir çekim ile farklı bir bakış açısı elde edebilirsiniz. Farklı deneyimlerin farklı sonuçlar elde ettiğine şahit olabilirsiniz.


© Peter West Carey

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status