Son Yazılar

31 Ağustos 2014 Pazar

Manzara Fotoğraflarınıza Nasıl Kontrast Ekleyebilirsiniz


Bir fotoğrafa kontrast eklemek, o fotoğrafı daha ilgi uyandırıcı bir hale getirmenin yollarından birisidir. Biz "kontrast" kelimesini düşündüğümüz zaman genellikle renklerdeki ya da parlaklıktaki zıtlığı düşünürüz. Fakat, fotoğraflarınız çekerken yakalayabileceğiniz bir diğer kontrast türü daha bulunmaktadır: nesnel kontrast.



Şimdi fotoğraflarınızda bu kontrast türlerini nasıl yakalayabileceğinize hızlı bir göz atalım:

Fotoğraf: Steve Berardi

Renk Kontrastı


Fotoğraflarınıza daha fazla kontrast eklemenin en yaygın yolu, bir sahneyi güçlü zıt renklerle fotoğraflamaktır. Manzara fotoğrafçılığı ile, "altın saat" zamanlarında bu uygulamayı yapmak oldukça kolaydır. Bu zamanlarda gün doğumu ve gün batımından dolayı gelen sıcak ışıkla birlikte çok daha fazla doygun renkler elde edebilecek ve sahnenizin bir kısmında da gölgede kalmış bölümler elde edebileceksiniz.

Örneğin, yukarıdaki fotoğraf kırmızı, beyaz ve mavi arasındaki güçlü bir renk kontrastını göstermektedir. Kayalar, gün batımının sıcak ışıkları nedeniyle kırmızıya dönüştüler. Ve bu kırmızı renk, mavi gökyüzü ile etkili bir kontrast oluşturmaktadır. Eğer bu manzaranın fotoğrafını çekmek için biraz daha bekleseydim, kayalar kahverengi bir hale dönerdi ve bu da mavi gökyüzü ile etkili bir kontrast oluşturmazdı.

Fotoğraf: Steve Berardi

Parlaklık Kontrastı


Manzara fotoğraflarınıza kontrast eklemenin bir diğer yolu da, sahnenizde güçlü parlaklık düzeyi farklılıkları bulunurken fotoğraflamaktır. Bu, siyah beyaz fotoğraflar için mükemmel bir durumdur çünkü bir bir fotoğrafı siyah beyaza çevirmek renkleri vurgusuzlaştırmaya yardımcı olur ve aynı zamanda, parlaklıklar arasındaki farklılıkları güçlü bir şekilde vurgular.

Örneğin, yukarıdaki fotoğrafın orijinalinde çok fazla kontrast yoktu, fakat gökyüzü ile ağaç arasında renk farklılığı vardı. Bu nedenle, bu fotoğrafı siyah beyaza çevirerek kontrastı artırmaya karar verdim (mavi gökyüzü beyaza ve yeşil ağaç siyaha dönüşmüş oldu).



Fotoğraf: Steve Berardi

Nesnel Kontrast


En az bilinen kontrast türü, "nesnel" kontrasttır. Bu basitçe, fotoğrafınızda birbiri ile zıtlaşan en az iki nesne bulunmakta, demektir.

Örneğin, yukarıdaki fotoğraf iki zıt mevsimin karşıtlığını göstermektedir: bahar ve kış. Ön planda, baharın habercisi olan çiçekleri görebilirsiniz. Ve, arka planda da kışın belirgin özelliği olan karlı dağları görebilirsiniz.

Kaçırdığım Bir Şey Var Mı?


Manzara fotoğraflarınızda kullanabileceğiniz başka kontrast türleri var mı? Eğer varsa, aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz, teşekkürler.

© Steve Berardi

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status