Çoğu fotoğrafçılık dalında olduğu gibi uzun pozlamalar da genellikle en iyi deneme-yanılma yoluyla öğrenilir. Yine de, fotoğrafçılığa ilgi duyuyor ve bu işe zaman ve para ayırıyorsanız, bazı temel dinamikleri öğrenmenin bir zararı olmaz. Şanslıyız ki, deneyimli bir gece fotoğrafçısı olan Kamil Tamiola bu konuda aklımıza takılabilecek olan sorular ve bu soruların cevaplarını içeren bir video hazırlamış. Aşağıdaki 20 dakikalık videoya bir göz atmanızda fayda var. (Video dili İngilizce olmasına rağmen fotoğraf çekenler için anlaşılır bir düzeydedir.)
KAMERA AYARLARI:
© Kamil Tamiola ve Lumitoma |
* Öncelikle, kameranızın nasıl çalıştığını bilmeniz önemlidir. Her kamera modeli uzun pozlamalarda farklı şekillerde çalışmaktadır, bu yüzden kameranızla daha yakın olmanız daha keskin görüntüler elde edebilmeniz açsından önemlidir.
* Daha kısa perde hızı kullanabilmek ve bu perde hızına karşılık olarak yeterli ışık alabilmek için f/2.8 ya da daha geniş bir diyafram değeri kullanın.
* Netlemeyi elle yapın ve odağı sonsuza ayarlayın.
* ISO 3200 ile başlayın, bir deneme çekimi yapın ve ISO'yu gerektiği ölçüde, kademeli bir şekilde yükseltin ya da düşürün.
* 30 saniyelik bir çekim yapın ve memnun olana kadar 5 saniyelik artış ya da azalışlarla çekiminize devam edin.
NE ZAMAN ÇEKMELİ
© Kamil Tamiola ve Lumitoma |
* Çekim yapmak istediğiniz zaman ve mekan için internetten ayın konumu hakkında araştırma yapın. Yıldızların fotoğrafını çekmenizi zorlayacak dolunay zamanlarında fotoğraf çekmekten böylece kaçınabilirsiniz.
* Havaya dikkat edin. Soğuk havalarda fotoğraf çekmek sıcak havalarda fotoğraf çekmekten daha az kromatik anormallik oluşturacaktır, ki bu iyi bir şeydir.
ÇEKİM İPUÇLARI
* Bir üçayak kullanın. Kamerayı elde mükemmel bir şekilde sabit tutmak düşündüğünüzden daha da zordur. Hava rüzgarlı ise, üçayağı aşağıya doğru çeken bir ağırlık ile kullandığınızdan emin olun. En ufak bir titreme, bulanıklığa sebep olacaktır.
* Kameranızda varsa, titreşim engelleme özelliğini kapatın. Bu özellik bazı durumlarda faydalıdır ancak düşük ışık koşullarında hatalı davranma eğilimindedir.
* Kameranızda bulunuyorrsa, mirror lock up (ayna kilitleme) özelliğini açın.
* Kamera sarsıntısını önlemek için kameranızdaki zamanlayıcı özelliğini en az 2 saniye olarak ayarlayın ya da bir uzaktan kumanda kullanın.
© Kamil Tamiola ve Lumitoma |
***
Son bir ipucu, eğer düzensiz ışık seviyeleri nedeniyle düzgün bir pozlama yapmakta zorlanıyorsanız aşırı pozlamalardan kaçınmak için birkaç adım geriye gitmeyi deneyin. Ters çevrilmiş kare kanunu, siz uzaklaştığınızda kameranıza daha az ışık gelmesine neden olacaktır.
© Tiffany M
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.