Son Yazılar

24 Ocak 2016 Pazar

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayacakların Bilmesi Gereken 21 Ayar, Teknik ve Kural


Aşağıda bahsedeceğim bilgilerden bazıları temel bilgiler olmakla birlikte bazı konularda biraz derine ineceğim - yine de hepsi fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için arşivlerimizden seçtiğimiz bilgileri içeriyor olacak. Umarım, eğlenirsiniz.



(Başlıkları tıklayarak konu ile ilgili yazıları okuyabilirsiniz.)

Dijital Kameranızdaki Kullanışlı Modlar ve Ayarlara Giriş

1. Dijital Kamera Modları Hakkında - Geçtiğimiz günlerde yeni bir kamera almış olan bir aile dostumuzla karşılaştım. Yakınlarımızda hiç kimse yokken yanıma geldi ve kamerasının üzerinde yer alan kadranın üzerindeki simgelerin ne anlama geldiğini sordu. Bu makalede, kameranızın kadranı üzerinde yer alan simgelerin anlamları ve ne işe yaradıkları açıklanmıştır. Bunları bilmeniz, gelecek çekimlerinizde seviyenizi yükselmenize olanak sağlayacaktır.

2. Diyafram ve Enstantane Öncelikli Modlar - Bu yazımızda birçok dijital kamerada bulunan çok kullanışlı iki ayar hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz. Diyafram ve Enstantane Öncelikli Modlar sizi Otomatik Mod kullanmanın sıkıcılığından uzaklaştıracak, bu sayede daha etkili fotoğraflar çekebileceksiniz - yine de Manuel Mod kullanmadaki üst düzey bilgilere ihtiyacınız olmayacak - bu ayarlar, keşfetmek ve uzmanlaşmak için harika seçim olacaktır.

3. Beyaz Dengesi Hakkında - Başlangıç fotoğrafçılarının yaptığı en temel hata, hatalı renklerle çekim yapmaktır. Bunları her yerde görebiliriz - dişlerde ve gözlerde sarımsı tonlar olan portre çekimlerinde özellikle fark edilebilir. Buna neyin neden olduğunu ve bununla nasıl baş edebileceğinizi, bu makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.

4. Histogramı Anlamak - "Histogramlar korkutucudur!" - Bu cümle, kamerasında histigram grafiklerini ilk kez görüp şaşkınlığını gizleyemeyen bir arkadaşıma ait. Bu konu teknik bilgiler gerektirir gibi görünür ancak kullanımı öğrenildiği takdirde, kolaylığı karşısında şaşırılır. Neyi nasıl çekmeniz gerektiğini bilmeniz durumunda fotoğrafınız az mı yoksa aşırı mı pozlanmış, bunu hemen anlayabilirsiniz. Histogramlar, uzmanlaşmak için önemli bir araçtır.

5. Otomatik Pozlama Braketi (AEB- Bu özellik çoğu kamerada yer alan ancak çok fazla bilinmeyen ve kullanılmayan bir özelliktir - bu özellik sayesinde en zorlayıcı ışık koşullarında bile son derece iyi bir şekilde pozlanmış fotoğraflar çekebilirsiniz.


Diğer Temel Kamera Teknikleri

6. Dijital Kameranızı Nasıl Tutmalısınız? - Bu başlangıç öğretisi ile çoğu kamera kullanıcısının ihmal ettiği ancak fotoğrafçılıktaki en temel derslerden birisi olan "kamera nasıl tutulur?" adlı yazıyı okuyabilirsiniz. Bu hatanızın üstesinden gelin ve çekim kalitenizin arttığını görün.

7. Deklanşör Tekniği - Bir diğer "temel" ya da "başlangıç" ipucu da deklanşöre doğru bir şekilde basmayı öğrenmektir - uyguladığınız takdirde fotoğraflarınızdaki değişimi hemen fark edebilirsiniz.

8. Odak Kilidi Nasıl Kullanılır? - Bir diğer başlangıç seviyesi tekniği de kameranızın odak kilitleme sistemidir. Bu yazımızı okuyarak hatalı odaklamakaların önüne geçebileceksiniz.

9. Nasıl Keskin Fotoğraflar Çekilir? - "Fotoğraflarım bulanık çıkıyor..." Bu en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Bu nedenle bu konu hakkında birkaç tane yazı yazdım. Bu yazıları okuyarak kameranızın çekebileceği en net görüntüleri elde edebilirsiniz. 

10. Flaşlı Çekim - Bazı durumlarda flaş kullanmanız aşırı parlak görüntüler ortaya çıkarabilir - burada bu sorunla baş edebilmek için birkaç ipucu bulabileceksiniz. 




11. Fotoğraflarınızda Alan Derinliğini Nasıl Sağlayabilirsiniz? - Portre, makro gibi fotoğrafçılık dallarına ilgi duyuyorsanız, öğrenmeniz gereken en önemli tekniklerden birisi de alan derinliği kullanımıdır. Bu teknikle birlikte sadece belirli bir kısım ya da nesneyi ön plana çıkarabilme imkanınız bulunmaktadır. Bu yazımızda bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

12. Pozlamayı Anlamak - Bu yazıda pozlamanın üç temel ögesi hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra ISO, Diyafram ve Perde Hızı adlı yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Kameranızın Bakım ve Onarımı

13. Kirli Sensörlerden Kaçının - Her bir çekiminizi en hızlı bir şekilde mahvetmek için yapmanız gereken, DSLR'nizin senzörünü kirli tutmaktır. Bu yazıda, kameranızın sensörünü temiz tutmak ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

14. DSLR Temizliği Nasıl Yapılır? - Siz ne kadar korumaya çalışsanız da lensleriniz zamanla kirlenme eğilimindedir. Bu öğretide kameranızı ve lenslerini nasıl temizleyeceğinizi ve nasıl temiz bir şekilde tutabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

15. Kameranızın Düşmanlarını Tanıyın - Kameranızın hasar almasına neden olacak etkenleri öğrenin ve bunlara karşı önlemler alın.

Kompozisyon İpuçları

16. Üçler Kuralı - İster bu kuralı uygulamak ister de kırmak için, her ne sebeple olursa olsun bu kuralı bilmelisiniz.

17. İlgi Noktası - Fotoğrafınızda ilgi çekici bir nokta yoksa, izleyicilerin bu fotoğrafı uzun uzun seyretmesini bekleyemezsiniz. Bunu sağlayabilmek için iyi odaklama yapmalısınız.

18. Ufuk Çizgisini Doğru Tutmak - Gün doğumu ya da gün batımı fotoğrafı çekiyorsanız, fotoğrafınızı berbat etmenin yolu kamerayı bir tarafa eğimli tutmaktır. Bu nedenle ufuk çizgisini iyi bir şekilde izleyip kameranızı düz bir şekilde, ufka paralel olarak tutmalısınız.

19. Kadrajı Doldurmak - Bütün fotoğraflarınız için olmasa da birçok fotoğrafınız için geçerli olacak bir kuraldır. Kadrajı mümkün olduğunca doldurun.

20. Arkaplanı Doğru Seçmek - Fotoğrafınız için kullandığınız arka plan fotoğrafınızı güzelleştirebilir ya da berbat edebilir. Bu yazımızda bu konu ile ilgili fikir oluşturabilecek birkaç konuyu bulabilirsiniz.

21. Fotoğraflara Farklılıklar Eklemek - Fotoğraflarınızı herkesin çektiği fotoğraflardan farklı kılacak bir yaratıcılık, çeşitlilik ya da rastgelelik ekleyebilirsiniz.

Yukarıdaki 21 ayar, kural ve teknik kamera kullanmaya yeni başlayanlar için seçilmiş olan birçok yazıdan sadece birkaçı. Bloğuma abone olarak daha fazla yazıya ulaşabilir yeni yazılan yayınlardan haberdar olabilirsiniz.

© Darren Rowse

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status