Fotoğrafçılığa yeni başladıysanız, tebrikler! Fotoğrafçılığı öğrenmek için daha kolay, daha eğlenceli bir an hiçbir zaman olmamıştı. Günümüzde mağazalar, on yıl önce mevcut bulunmayan tersiyer kursları, kitaplar, atölye çalışmaları, web siteleri, video yayınları ve çevrimiçi yayınlarla dolup taşmaktadır.
25 yıl önce kariyerime başladığımda, sadece birkaç seçenek mevcuttu. Fotoğrafçılığı bir teknik eğitim okulunda öğrenebilir, bir fotoğrafçıdan staj görebilir ya da çıraklık eğitimi alabilir ya da diğer fotoğrafçıların fotoğraflarına bakarak ve deneme yanılma yöntemiyle kendi kendinize öğrenebilirdiniz. Ben bütün bu teknikleri birleştirdim ve nihayetinde en iyi sonuca ulaşabildim.
Günümüzde, yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlayacak yüzlerce yol bulunmaktadır. Bunlardan hiçbiri doğru ya da yanlış değildir, sadece sizin için en iyi şekilde çalışacak yöntemi bulmanız gerekmektedir. Bu bir fotoğrafçı olarak kendinizi geliştirmeniz hususunda kesin kazançlı bir yoldur.
© Gina Milicia |
Sizin Öğrenme Stiliniz Nedir?
Yeni bir işi öğrenmenin üç farklı yolu vardır. Çoğu insan bu üç yolu birleştirerek öğrenir, çünkü farklı teknikler kullanmak bu teknikleri öğrenme konusunda en etkili yoldur.1. Görsel
Görsel tarzdaki bir insan, en iyi şekilde gösterilen haritalarla, şemalarla, fotoğrafları incelemekle öğrenir.
Eğer siz de bir görsel öğrenici iseniz, "Nasıl Yapılır?" adlı videoları izleyerek, kitaplar okuyarak, çevrimiçi siteleri takip ederek daha kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
2. İşitsel
İşitsel tarzdaki bir insan konferansları ya da sesli sunumları dinleyerek, diğer insanların konuşmalarını takip ederek öğrenirler. Öğrenme stilinizi destekleyecek en iyi yollar sesli kitapları ve podcastları dinlemektir.
3. Kinestetik
Kinestetik stildeki bir insan bir işi en iyi yaparak öğrenir. Bir şeyin elinizde olmasını ve nasıl yapıldığını deneyerek keşfetmek istersiniz. Atölye çalışmaları öğrenme stilinizi destekleyecek en önemli fırsatlardır.
Bütün durumları kapsayacak bir öğrenme isterseniz, izleyin, dinleyin ve yapın.
Ben, işitsel konularda zayıfım. Bir konferansta ya da sunum yapılırken uzun süre oturamıyorum, yine de daha sonra öğrenmekte zorlanacağım bir konu olduğunda dinlemeye devam ediyorum. Podcastları ve sesli kitapları daha çok tercih etme sebebim budur. Gezinirken, sürerken ya da yakarken, yemeği kast ediyorum, daha iyi öğrenebiliyorum.
© Gina Milicia |
Burada Uygulamaya Değecek Beş Seçeneği Bulabilirsiniz
1. Üniversite/Yüksek Okul Derecesi ya da Fotoğrafçılık Diploması
Geleneksel bir yoldur ve birçok insan takip eder. Deneyimli öğreticilerden ve endüstri uzmanlarından, özel olarak donatılmış çevrelerde fotoğrafçılığa dair geniş bir bilgi birikimi elde edebilirsiniz. En yeni kameralar, aydınlatma ekipmanı, aksesuarlar ve yazılımların da içinde bulunacağı özel stüdyolarda çalışma imkanı elde edebilirsiniz.
Bir okulda eğitim almanın bir diğer artısı da bir grupla öğrenme çevresine sahip olmaktır. Bu, sosyal ağlarda yeteneklerinizi sergilemeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Yeni insanlarla paylaşma macerası işleri daha eğlenceli bir hale getirecektir.
Bu işin eksisi ise, giderleridir. Nerede yaşadığınıza bağlı olmakla birlikte bir derece ya da diploma binlerce dolara ya da daha fazlasına mal olabilir. Ayrıca, bu işe uzun zamanlar harcamanız gerekebilir. Ailesine zaman ayırmak isteyen yaşlı öğrenciler için çok zor bir süreçtir.
Okulun bulunduğu konum da önemli bir etkendir. İyi fotoğrafçılık okullarının çoğu büyük şehirlerde yer almaktadır, bu nedenle sürekli bir seyahat halinde bulunmanız gerekebilir.
Eğer bu öğrenme stili için yeterli olduğunuzu düşünüyorsanız, bölgenizdeki okulları araştırın. Öğretmenlerin kim olduğunu, daha önceki öğrencilerini araştırın ve şimdi nerede olduklarına göz atın. Eğer bu öğrencilere erişme imkanınız varsa, okulları ile ilgili düşüncelerini sorun. Kendi kültürleri okullardaki kültüre uymadığı için hayal kırıklığına uğrayan öğrenciler tanıyorum. Başka okullara gittikten sonra çok daha iyi bir konuma yükselmişlerdi.
© Gina Milicia |
2. Yardım - Çıraklık - Staj
Çıraklık eğitimi geleneksel ve çoğunlukla gözardı edilen ancak fotoğrafçılıktaki en önemli tekniklerin öğrenilebileceği bir yoldur. Benim ve birçok arkadaşımın, fotoğrafçılık merdivenlerini tırmandığımız yol, budur.
Sanat okulundan mezun olduktan sonra, maaşsız bir stajyer olarak çalışmaya başladım. Sekiz haftalık staj eğitiminden sonra tam zamanlı bir iş teklifi aldım. İş hayatıma başladığım ilk ay içinde, okuldaki dört yıllık süreçtekinden çok daha fazla şey öğrenmiştim.
18 aylık bir süreçte modellerime ışık ve yönü, poz hakkında çok fazla yardımcı oldum. Bu süreçte, zor müşterilerle baş edebilme konusunda da kendimi geliştirdim. Fakat daha da önemlisi, bu işte hızlı bir şekilde ilerledim. Bir asistan olarak çalışmaya devam etseydim, fotoğrafçıların yaşadığı süreçlerin asla farkına varamayacaktım ve hiç kimse de benim farkıma varmayacaktı.
Bazı durumlarda, doğru bir insanla çalışmak saatlerce ders almaktan çok daha değerlidir. Fakat bu kişi büyük bir bilgi birikimine sahip olmalı ve teşvik edici olmalı. Yanlış bir yönlendirme sizi bir ofise hapsedip sadece telefonlara bakmak ve fotoğrafçılıkla alakasız süreçlere mecbur bırakabilir.
© Gina Milicia |
3. Atölye Çalışmaları (Workshops)
Atölye çalışmaları yeteneklerinizi geliştirmenin harika bir yoludur. Atölyelerin en önemli avantajlarından birisi geliştirmek istediğiniz tekniği, fotoğrafçılık stilini ve ders almak istediğiniz fotoğrafçıyı seçebilmenizi sağlamasıdır.Bazı atölyeler yerel olarak yapılmakta ve birkaç saat sürmektedir. Daha uzun süreli atöyleler özel konumlarda sürdürülmektedir. Bu atölyeler seyahat yapmak isteyenler için harika bir tercihtir, fakat çekimi yalnız yapmak isteyenler tarafından tercih edilmemektedir.
Hangi kursa katılmak istiyorsanız, hakkında bilgi sahibi olun. Referanslara göz atın ve öğretmenin deneyiminin ne kadar olduğuna bakın. Daha da önemlisi, sınıfın büyüklüğüne bakın. Lightroom ya da Photoshop ile ilgili atöyleler büyük gruplarda etkili olsa da birebir çalışmalarda küçük gruplar daha etkilidir. Küçük gruplarda, ders veren ile hızlı bir şekilde etkileşim kurabilirsiniz.
© Gina Milicia |
4. Çevrimiçi Kurslar
Çevrimiçi kurslar kendi konforunuzu bozmadan ev ortamında öğrenme yapabilmenizi sağlayacaktır. Güvenebileceğiniz ve fotoğrafçılık alanınızla ilgili olan çevrimiçi kursları takip edin. Öğretici ile etkileşim kurabilirseniz, öğrenmeniz de kolaylaşacaktır. İyi çevrimiçi kurslarla, sıfır risk ile kolayca para da kazanabilirsiniz.
"Öğrenciler hazırsa, öğretmen meydana çıkar." – Buddhist Proverb, © Gina Milicia |
5. Akıl Hocaları
Bir danışman ulaşmaya çalıştığınız hedefi fark eden herhangi biri olabilir. Kamera ayarlarından anlayan herhangi bir arkadaş olabileceği gibi fotoğrafçılığa 5, 10, 20 hatta daha fazla yılını harcamış profesyoneller de olabilir. Onlardaki yetenekler değişiklik gösterebilir, fakat herkesin bir bilgisi vardır ve hedefe ulaşabilmeniz hususunda zamandan ve paradan tasarruf yapmanızı sağlayabilir.
Akıl hocaları için bakabileceğiniz ilk adres sosyal medya çevreleridir. Bu, dile kolaydır. Güvenebileceğiniz ve hayranlık duyduğunuz kişileri araştırın. Sosyal medyada takip edin ve iletişim kurmaya çalışın. Gönderilerini beğenin, paylaşın, onlara yorumlar yapın, potansiyel müşterilere onları tavsiye edin ve onlara, ilgilenebilecekleri harika yerlerin fotoğraflarını gösterin.
Size danışmanlık yapmalarını istemeden önce onlarla ilişki kurun. Bu, onların size evet deme olasılığını artıracaktır, çünkü sizi tanımak isteyeceklerdir. Eğer sizde görebilecekleri yetenek, ilgi varsa, değerli vakitlerini sizinle paylaşmak konusunda tereddüt yaşamayacaktır.
İş hayatım boyunca birçok danışman ile çalışacak kadar şanslıydım ve onların bilgi birikiminin veni çok daha fazla para ve zaman harcamaktan kurtardığını ve içinden geçme imkanı elde ettiğim yeni kapılar açtığını söylemeliyim.
"Binlerce kilometrelik bir yolculuk, ilk adımla başlar." – Lao Tzu, © Gina Milicia |
Son olarak, dışarıda birçok harika bilgi ve harika öğreticiler bulunmaktadır, fakat hepsi sizin ilk adımı atmanıza bakmaktadır.
Sizin fotoğrafçılığı öğrenmenizdeki en başarılı yol hangisidir? Gözden kaçırdığım herhangi bir tavsiye var mı? Paylaşmanızdan memnun olurum, yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.