Son Yazılar

18 Haziran 2016 Cumartesi

Süper Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir?


Astrofotoğrafçılığı seviyorsanız, Ay'ın sadece dolunay hali ile göründüğü değil, aynı zamanda normal zamanlardan daha büyük göründüğü "Süper Ay" adı ile adlandırılan benzersiz bir olaya şahit olduğunuzda heyecanlanabilirsiniz. Eğer gökyüzü berraksa ve Ay'ı görecek kadar şanslı iseniz, bu zamanlarda dışarı çıkıp ay fotoğrafı çekmeyi denemelisiniz. Eğer daha önce bu alanda herhangi bir çekim yapmadıysanız, Ay'ın bu hali ile çekeceğiniz fotoğrafında tam başarı elde edebilmek için hangi kamera ayarlarını kullanmanız gerektiğini merak edebilirsiniz. Bu kısa makalede, Süper Ay fotoğrafını nasıl çekeceğinizi açıklarken işleme dair basamakları açıklayacağım.



NIKON D800E @ 1000mm, ISO 200, 1/125, f/11.0, © Nasim Mansurov

Süper Ay Nedir?

Süper Ay, Ay'ın dolunay olduğu hali ile meydana gelen nadir bir doğa olayına verilen addır; Ay bu halinde Dünya'ya en yakın konumunda bulunmaktadır. Ay, Dünya çevresindeki eliptik düzleminde hareket ederken, astronomların "Ay Yerberi" adı ile adlandırdıkları, Ay'ın Dünya'ya 363,104 kilometre ile en yakın konuma geldiği ve "Ay Apoje" adı ile adlandırdıkları, Ay'ın Dünya'ya 405,696 kilometre ile en uzak konuma geldiği anlar bulunmaktadır. Yılın bazı zamanlarında meydana gelen "Ay Yerberi" gerçekleştiğinde Ay, "Ay Apoje" gerçekleştiğindeki duruma göre %13 daha yakın ve %30 daha parlak bir görünüm elde eder. Her ne kadar yıl içinde birço Süper Ay görüntüsü gözlense de, en "Süper Ay" görüntüsü bunlardan sadece birisini tanımlar ve diğer "Süper Ay"lardan daha yakın ve parlak bir görünüm verir.


Süper Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Gereksiz detayları bir kenara bırakarak, sadece fotoğrafın nasıl çekileceği hakkında bilgi vermek istiyorum.

İhtiyaç listesi: Sağlam bir üçayak, yüksek çözünürlüklü bir kamera (daha fazla çözünürlük, daha iyi), bir telefoto lens (daha uzun, daha iyi + mümkünse bir teleconverter) ve uzaktan kumanda (tercihhen).

İşte, hızlı ipuçları:


  1. Eğer bir uzaktan kumandanız yoksa, kameranızdaki otomatik zamanlayıcı özelliğini kullanın. Buradaki amacımız, pozlama yapılmadan önce aynanın hareketi ve elimizin hareketi nedeni ile meydana gelmesi muhtemel sarsıntıyı engellemektir. Eğer 300mm'den daha uzun lenslerle çekim yapıyorsanız, pozlama gecikmesi ve zamanlayıcı özelliğini beraber kullanmak çok daha iyi bir tercih olacaktır. Nikon kullanıyorsanız, Custom Settings menüsü içindeki Exposure Delay ayarını seçin ve aktifleştirin. Yeni nesil Nikon DSLRlerde Pozlama Gecikmesini 3 saniye olarak ayarlayabilirsiniz. Eğer bir uzaktan kumandanız varsa, zamanlayıcı özelliğini kullanmanız gerekmemekle birlikte, ayna hareketinden kaynaklanması muhtemel sarsıntıları engellemek için Pozlama Gecikmesi özelliğini kullanın.
  2. Lensinizin IS / VR (Titreşim Engelleme) özelliklerini kapatın.
  3. Kamerayı ve lensi sağlam bir üçayağa bağlayın, Ay'a hedef alın ve kilitleyin. Ay hızlı bir şekilde hareket ettiği için pozisyonunuzu sürekli olarak değiştirmeniz gerekecektir.
  4. Tam kontrol için Manuel Mod kullanın.
  5. ISO'yu baz ISO'ya (genellikle ISO 100 ya da ISO 200) ayarlayın ve "Otomatik ISO" özelliğini kapatın. Eğer perde hızınız çok yavaş kalırsa ISO'yu yükseltebilirsiniz. Yukarıdaki fotoğraf ISO 200 ile çekilmiştir.
  6. Diyaframı f/8 ile f/11 arasında bir değere ayarlayın. Eğer bir teleconverter kullanıyorsanız, azami çözünürlüğü elde edebilmek için birkaç durak düşürebilirsiniz. Örneğin, f'2.8 lens ile 2x teleconverter kullanıyorsanız, azami diyafram değeriniz f/5.6 olmalıdır. En azından f/8 değerini ayarlayarak en keskin sonuçları almayı deneyin (yukarıdaki fotoğraf f/11 ile çekilmiştir).
  7. Perde hızını 1/125 ile 1/500 arasına ayarlayın. Daha yavaş bir perde hızı kullanmak istemezsiniz, özellikle uzun odak uzaklıkları ile çalışırken, Ay'ın hızlı hareketi bulanıklığa sebep olacaktır. Kameranızda ışık ölçüm modlarından "Noktasal Ölçüm (Spot Metering)" kullanın. Daha dengeli bir pozlama için pozometreyi kontrol edin (Bunu yaparken Ay yüzeyine odaklama yapıldığına emin olun). Yukarıdaki çekimde 1/125 saniyelik bir perde hızı kullandım.
  8. Eğer Ay, vizörden baktığınızda yeteri kadar büyük görünüyorsa, kamerayı Canlı İzleme moduna alın ve Ay'a odaklama yapın. Kamera, düzgün bir odaklama yapacaktır. Eğer odaklamayı bu yolla yapamazsanız, elle netleme (manuel focus) yapın.
  9. Bir deneme çekimi yapın ve pozlamanın düzgün olarak yapılıp yapılmadığını kontrol edin (bir beyaz leke ya da kapkara bir boşluk çıkmadığından emin olun). Gerekirse, ISO'yu ve perde hızını değiştirin.
  10. Asgari gren (noise) oluşumu için bilgisayarda rötuş yapabilirsiniz (en iyi sonuçlar için RAW formatında çekin). Mümkünse, "Sağa Doğru Pozlama" tekniğini uygulayın. Temel olarak, aşırı parlak noktaların oluşmasına izin vermeyecek ölçüde aşırı pozlayın (overexpose). Yukarıdaki fotoğrafı aşırı pozlamış, daha sonra Lightroom kullanarak düzeltmiştim.
İyi bir çekim yaptığınızda, gerisi bilgisayardaki düzenlemeye kalmış demektir. Yukarıdaki fotoğraf için, "Clarity" değerini 70 olarak ayarladım, siyahları daha da kararttım, karşıtlığı artırdım ve pozlamayı bir durak azalttım. Daha sonra Nik Viveza programını kullanarak "Structure" özelliğini bir miktar artırdım, bu Ay yüzeyinde daha fazla detay görülmesini sağladı. Son olarak fotoğrafı 1024 piksel boyutuna getirdim ve biraz keskinlik ekledim.

Umarım yukarıdaki ipuçları Süper Ay fotoğrafları çekiminizde size yardımcı olacaktır. Dilerseniz Ay Fotoğrafçılığı üzerine yazdığım diğer makalelere de göz atabilirsiniz. Işığınız bol olsun!



Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status