Son Yazılar

18 Haziran 2016 Cumartesi

Uzun Lenslerle Manzara Fotoğrafları Nasıl Çekilir?


İlk bakışta mantığa aykırı gibi görünse de, en gelişmiş kompozisyonlar genellikle en basit olanlardır. Bu nedenle, ultra geniş açılı lensler genellikle açık havada yapılan çekimler için en ideal lensler değildir. Çok fazla detay barındırdıkları için, dikkati üzerine çekmek istediğiniz nesne, görsel yığılma nedeniyle risk altında kalabilmektedir. Bu, manzara fotoğrafçıları için benzersiz bir meydan okumadır. Uçsuz-bucaksız görkemli bir ufkun fotoğrafınıza dahil edilmesini cazip bir hale getirirken, daha güçlü bir görüntü, daha küçük bir bölümü içerebilir. Telefoto lenslerin çantanızda bulunmasını gerektirecek en önemli sebeplerden birisi de budur.



© Picsart

1) Yığılmayı Önleyin

Yığılmanın daha az olması gerektiği bir fotoğrafa rastlamak nadirdir. Genellikle elektrik telleri, çitler, yol işaretleri, biçimsiz yol yamaları ve çöp kutuları ortak nesnelerdir. Adımlayarak manzarayı kompoze etmeyi düşünebilirsiniz, ancak daha fazla hareket etme imkanınızın kalmadığı durumlarda ne yapabilirsiniz? Bir geniş açılı lensin kapasitelerinin zorlanacağı bu gibi durumlarda 70-300mm gibi bir telefoto lens oldukça kullanışlı olabilir. Böylelikle, esas dikkat çekmek istediğiniz varlıkları kadraj içinde tutabilir, istemediğiniz diğer her şey kadrajınızdan çıkarabilirsiniz.

© Picsart

2) Ana Konunuzu Yalıtın

Bir telefoto lens daha geniş manzaraların küçük bir bölümünün fotoğrafının çekilmesini sağlayarak dikkatin istenilen noktaya çekilmesini sağlayabilmektedir. Tabii ki, artırılmış erim eşitliğin tek parçası değildir. Yine de Üçler Kuralı, önplan ögeleri gibi kompozisyon kurallarına dikkat etmelisiniz. Daha alçak açılarla çekim yapmayı deneyerek ve ön plandaki çim ya da çiçekleri kullanarak fotoğrafınıza derinlik ekleyebilirsiniz. Geniş diyafram değerlerinde ön plan ögeleri izleyicilerin gözlerini asıl konuya çekmeye yardımcı olan çok hoş bir renk cümbüşü sunabilmektedir.

© Picsart


3) Ufkunuzu Genişletin

Konunuzun potansiyeli daha uzun odak uzaklıklarında katlanmaktadır. Örneğin, vahşi yaşam fotoğraflarını 55mm ile çekerken çok küçük görüntüler elde ederken 420mm gibi bir odak uzaklığında çok daha belirgin sonuçlar elde edersiniz. Sadece manzara çekimlerinde değil, yaban hayatı çekimlerinde de bu durum geçerlidir. Telefoto lenslerde keskinlik elde edilebilmesinin çok önemli olduğunu unutmayın. Perde hızınız çok düşük ise, en küçük bir kamera sarsıntısının büyük sonuçları olacaktır. Elde çekim yaparken, en az 1/500 saniyelik çekimleri tercih edin. Titreşim engelleyici sistemler bu konuda size daha fazla esneklik verebilecek olsa da, sonradan pişman olmamak için hızlı perde hızları kullanmak en keskin sonuçları elde etmek için en iyi tercih olacaktır.

© Picsart

4) Farklı Bakış Açıları Deneyin

Çoğu derginin kapak fotoğrafına bakarsanız, manzara çekimlerinde genellikle ultra geniş açılı lenslerin kullanıldığını görürsünüz. Çoğu fotoğrafın 16mm gibi bir odak uzaklığı ile hayat bulduğu bir gerçekse de, bu kuralın da istisnaları vardır. Bir manzaranın eşsiz bir sunumunu yapmak isteyenler için daha uzun odak uzaklıkları yardımcı olabilmektedir. Herkesin bir kamerası olduğu düşünüldüğünde, normal kit lenslerin çekebildiği fotoğrafların dışında çekimler yapabilmek alışılmışın dışında sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

© Picsart

5) Desenler Bulun

Uzun bir lens kullanırken düzenli desenler ya da tekrarlamalar araştırarak çevrenizdeki dünyaya düzen getirebilirsiniz. Bu, gözünüzü geliştirmenizi sağlarken kompozisyonunuzu da güçlendirir. Büyük resme bakmak yerine küçük detaylara bakın. Bu yöntem üst düzey tekniklerin kullanımını gerektirmese de, farklı bir yaklaşım kullanmanızı gerektirir. Buradaki püf noktası zum yapmak ve vizör aracılığı ile etrafı dikkatlice taramaktır. Desenler çoğunlukla basit bir şekilde görülmezler, bu nedenle desenleri araştırmak için kendinize biraz zaman verin ve dikkatli bir şekilde kompoze edin. Bu benzersiz fotoğraf fırsatlarını fark ettiğiniz anda, şaşırabilirsiniz, çünkü onlar neredeyse her yerdedirler.

© Picsart
Yukarıdaki fotoğrafların tümü, boş alanların neredeyse her yeri kapladığı, İzlanda'da çekildi. Örneğin, bir şelale yakınlarında yaptığım bir çekim için geniş açılı lensin kullanışlı olduğu anlar bulunuyordu. Bu gibi durumların haricinde 40-150mm (daha etkili sonuçlar için 80-300mm) lens daha etkili sonuçlar vermekteydi. Samimi olmam gerekirse, en gözde çekimlerimi telefoto lensimin uzun ucunda elde ettim. Gelecekte yapacağınız çekimlerde bir telefoto lensi nasıl kullanacağınız hakkında düşünün.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status