Fotoğrafçılık kariyerimin başlarında, fotoğrafı kadraj içinde tek bir yere yerleştirirdim, fotoğrafın ortasına. Nihayetinde, fotoğraflarım asla etkileyici bir hal almazdı. Fotoğrafçılık dergilerindeki ve kitaplarındaki fotoğraflar harika görünürdü, ancak benim fotoğraflarım sıradan fotoğraflardan öteye gitmezdi. Daha sonra, fotoğraflarıma canlılık getirecek bazı kuralların var olduğunu öğrendim.
"olivo solitario", Fotoğraf: David Hobcote |
1. Merkeze Yakınlaşmak
Girişte söylediğime tezat oluşturacak olsa da, bazı özel durumlarda, fotoğraf içindeki nesneleri merkeze yakınlaştırmanın olumlu sonuçlar vereceği durumlar vardır. İnsan portreleri çekiminde konuyu merkeze yerleştirmek iyi sonuç verecektir. Binalar gibi simetrik olan diğer nesneler, ön taraftan çekilen arabalar ve dikkatli bir şekilde kırpılmış olan nesneler de iyi sonuçlar verecektir. Yine de, bu yöntemin pek az özel koşulda etkili sonuçlar vereceğini unutmayın.
2. Merkez-dışı
Eğer bir nesneyi fotoğrafın merkezine yerleştirmekte kararlıysanız, bunu, nesneyi merkezin hemen dışında bir alana yerleştirerek yapın. Bu, göze daha hoş gelen bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.
3. Üçler Kuralı
İlk olarak, Antik Yunan'da, boyama ve diğer sanat dallarında kullanılan bu kuralı duymuş ya da duymamış olabilirsiniz. Kuralları bilmek ve nesneleri nereye yerleştireceğinizi bilmek, gerektiğinde daha etkili bir sonuç alabilmek için kuralları kırabilmenize de olanak sağlayacaktır. Üçler kuralına geri dönersek, üçler kuralı, üçte bir kuralı olarak da bilinir. Fotoğraf karenizin dikey ve yatay ikişer çizgi ile dokuz eş parçaya bölündüğünü hayal edin. Bu çizgilerin birleşme noktasını kilit noktalar olarak düşünün. En iyi etkiyi elde edebilmek için nesneyi bu çizgilerin birleşme noktalarına yerleştirin.
"Woman on a bike", Fotoğraf: Richard Crowe |
Fotoğrafçılık dergileri ya da kitaplarını açın ve kaç kişinin bu kuralı uyguladığını kontrol edin. Sadece, çizgilerin birleşim noktalarını kullanmak değil, aynı zamanda dikey ve yatay olarak bu çizgileri kullanmak da etkili sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Eğer uzun bir insan ya da binanın fotoğrafını çekiyorsanız, dikey iki çizgiyi kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, manzara çekimlerinde, ufku yerleştirmek için de yatay çizgilerden birini kullanabilirsiniz. Ufuk çizgisi her zaman bu çizgilerden birinin üzerinde yer almalı, özellikle istenilen bir durum değilse, asla fotoğrafın ortasına yerleştirilmemelidir.
Nesnelerin bu "ilgi noktalarına" yerleştirilmesi göze daha hoş gelen bir görüntü oluşmasına yol açacaktır. Fotoğraf içindeki diğer ilgi noktalarına da nesneler yerleştirilebilir, ancak yerleştirilen bu nesnenin fotoğrafta baskın bir duruma gelmemesine dikkat edilmelidir. Fotoğrafçılıkta nesne yerleşimi oldukça önemlidir, bu nedenle yukarıdaki ipuçlarını takip ederek başarılı çekimler elde edebilirsiniz. Mutlu çekimler!
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.