Son Yazılar

26 Ağustos 2017 Cumartesi

İlk Düğün Çekminizden Önce Bilmeniz Gereken 5 Düğün Fotoğrafçılığı İpucu


Daha önce bir düğün çekimi yapmadınız ve düğün fotoğrafçılığı yapmaktan korkuyor musunuz? Bu yazımızda, ilk düğün çekiminizi gerçekleştirmeden önce bilmeniz ve uygulamanız gereken EN ÖNEMLİ 7 düğün fotoğrafçılığı ipucunu bulabileceksiniz.



Bu rehber, sizi ilk düğün çekiminize hazır ve hazırlıklı bir hale getirmek için hazırlanmıştır.

Bu rehberdeki ipuçlarını zamanında birisinin bana söylemiş olmasını dilerdim, ne yazık ki btün bunları kendi kendime öğrenmek zorunda kalmıştım! Sizin için güzel bir haber! Çünkü, aşağıdaki yönergeleri takip ederseniz ve yeterli denemeyi yaparsanız, düğün çekimine hazır olacaksınız!

Fotoğraf: Chris Garbacz


Şimdi, bir senaryo düşünelim: ilk düğün randevunuzu bir yıl önce aldınız ve oldukça eğlenceli bir fikir olarak geldi. Bu işi parayla ya da bir arkadaşınızın özel ricası üzerine ücretsiz olarak üstlendiniz; her iki şekli ile de bu gün, çiftin en özel günlerinden biri ve bunun üstesinden gelmek zorundasınız! Düğüne yaklaşık iki aylık bir süre kaldı ve heyecanınız korkuya dönüşmeye başladı, yavaş yavaş terlemeye başladığınızı hissediyorsunuz, çünkü düğün günü hızla yaklaşmaya başlıyor ve organize olmanız gerekiyor!!

Ümit ediyorum ki, aşağıdaki düğün fotoğrafçılığı ipuçları yaşadığınız stresin azalmasına yardımcı olacak ve büyük güne olabildiğince hazır çıkmanızı sağlayacaktır. Ve hatırlayın, keyif almaya bakın çünkü dünyadaki en eğlenceli işlerden birini yapmaya başlayacağınız ilk günle karşı karşıya olacaksınız.

Başlamadan önce, mükemmel bir fotoğrafçılığın SADECE tamamen fotoğrafçılıkla ilgili olmadığını bilmeniz gerekmektedir!

Yetenekli bir fotoğrafçı olmak, başarılı bir düğün fotoğrafçılığının %30'luk bir kısmını oluşturmaktadır!

Geri kalan %70'lik kısım, aşağıdakileri içermektedir:

  1. Mutlu, güler yüzlü ve herkesle yakın ilişkiler kurabilme ve herkesi en iyi arkadaş haline getirme yeteneğine sahip olmak.
  2. İşler ters gittiğinde, örneğin, araç arıza yaptığında, kamera bozulduğunda, kayın baba bayıldığında, vs vs, harika bir sorun çözücü olmak. Evet, bunların hepsi benim başıma geldi!
  3. Hızlı bir şekilde büyük kararlar verebilmek ve bu kararlara herkesi ikna edebilmek.
  4. Cesur olmak, kaba olmadan insanlara kendini dinletebilmek. Kabalığı kontrol edebilmek.
  5. Şovmen olmak, bekarlığa veda partisinde eğlenmek, şakalar yapmak, oyunlar oynamak, gelin ve damada en eğlenceli hallerini ortaya koyabileceği ve böylelikle en güzel fotoğrafların çekilebileceği ortamı sağlamak.
  6. Ve çok daha fazlası...

Fotoğraf: Chris Garbacz

Son olarak, bütün fotoğrafçılık kurallarının en önemlisi hakkında konuşmak istiyorum:

Hazırlanın, Hazırlanın ve Hazırlanın!

Her ne kadar bu madde birçok insan için oldukça açık görünse de, ne kadar az insanın düğün fotoğrafçılığı öncesinde hazırlık yaptığını görmek şaşırtıcıdır! Sadece bir kayanın üzerine çıkıp rüzgarın esmesini beklemeyin. Ne yaptığınızdan emin olmanızı bekleyen bir çift açısından bakmak gerekirse, bu davranış tamamen sorumsuz ve adil olmayan bir davranış şeklidir. Peki, hazırlanın, hazırlanın ve hazırlanın ne anlama geliyor? Kişisel olarak, yeterli hazırlık yapmanın fotoğrafçılığın bu dalında başarılı olmanın anahtarı olduğunu düşünüyorum, bu nedenle mümkün olduğunca hazırlıklı olabilmeniz için aşağıdaki 5 önemli düğün fotoğrafçılığı ipucuna odaklandım; böylece güvenli bir şekilde hareket edebilirsiniz!!

1. Ekipmanınızı tanıyın!

En önemli ipuçlarından birisi ile başlayalım, ekipmanı tanımak! Bu konu hakkında dahi olmaya gerek yok. Kameranızı elinize alın, bütün ayarları bilin, çekim modlarını kavrayın, lensinizle ilgili olan özellikleri (görüntü sabitleyici vs.) anlayın, flaş ile ilgili özellikleri öğrenin vs. vs. vs.

Düğün fotoğrafçılığı için olmazsa olmaz ekipmanlar için burayı okuyabilirsiniz!

Fotoğraf: Chris Garbacz

* Gerçek hayattan bir korku hikayesi ** İlk düğün çekimlerimin birinde, ekipmanımı tanıdığımı düşünüyordum, BOM! Kameramın perde hızı 1/250 saniyeden daha hızlı bir çekime izin vermiyordu, çift benim komut vermemi bekliyordu, ben ise kızarmış bir yüz ile ayar yapmaya çalışıyordum. Bilginize, kameranıza bir flaş takılı ise, kameranız 1/250 saniyeden daha hızlı bir çekime izin vermez. Bunu aşmak için kameranızdaki "yüksek hızlı çekim" özelliğini açmanız gerekir! Bunu bir gün öncesinden biliyor olmak isterdim!!
Ekipmanınızı tanıdığınızı düşünüyorsanız, bir arkadaşınızı yanınıza alarak hızlı bir şekilde birçok farklı konumda başarılı bir şekilde pozlanmış fotoğraflar çekmeye çalışın.

 Zavallı kız arkadaşımı (şimdilerde eşim!) deneme çekimleri için evimin çevresinde model olmaya zorlardım. Çekimlerimin gurur duyulacak sonuçlar içermesi gerekmiyordu, sadece deneme amacı ile gerçekleştirdiğim çekimlerdi ve amacım sadece büyük gün geldiğinde hazırlıklı olmak ve ekipmanıma hakim olmaktı.

Eşim, bu fotoğrafları paylaştığımı görse beni öldürürdü — fakat zaman içinde neler öğrendiğimi sizinle paylaşmam gerekiyor. Buket niyetine komşularımın bahçesinden çiçekler de koparırdım!! Aşağıda, önceki (evde öğrendiğim) ve sonraki (gerçek düğün örnekleri) çekimlerimi görebilirsiniz.


Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

BUNU DENEYİN: salona girin, düğünün yapılacağı yerde modelinizi yerleştirin (ideal olarak fotoğrafçı pencereye bakar bir halde durur) ve muhteşem bir pozlama elde edecek ayarlarla hızlı bir şekilde çekiminizi gerçekleştirin. Daha sonra, arka bahçeye çıkın ve aynı çekimi tekrarlayın, bunun için gölgede ya da güneşi arkanıza alacak şekilde en iyi noktayı araştırın. Daha sonra, ön bahçeye, çalışma odasına, mutfağa, neresi uygunsa oraya hareket edin! Flaşı kullanın, karanlık odalarda pencerelerden gelen doğal ışığı kullanın, çünkü bu koşullar gerçek çekimde karşılaşacağınız koşullarla benzerlik gösterecektir. Flaşı kullanmadan çekimler yapın, ISO'yu değiştirerek çekimler yapın ve sonucu karşılaştırın. Tüm seçenekleri uygulayın ve en iyi sonucu nasıl elde edeceğinizi öğrenerek kendinizi çekime hazırlayın.

**Eğlenceli hikaye** Kameramdan bakarak televizyon izliyor ve televizyondaki yüzleri hızlı bir şekilde takip ederek odak noktasını ayarlamaya çalışıyorum. Kulağa biraz saçma gelebilir, fakat bu sayede gerçek çekimlerimde odaklama üzerine düşünmekten kurtuluyorum ve çekim sırasında bulanık fotoğraf çekmekten kurtuluyorum.

2. Çekim konumunu keşfedin 

Bir düğün çekimine hazırlıklı olmak istiyorsanız, YAPMANIZ GEREKEN bir diğer şey ise çekim yapacağınız yerleri keşfe çıkmaktır. Çoğunluklu gelin ya da damadın evini daha önceden görebilme ve araştırabilme imkanınız olmaz, ancak bu evlerin de diğer evlerden çok farklı olacağını düşünmeniz gerekmez. Yeteri kadar ışık alan bir salonu, bir yatak odası varsa, sorun yoktur.

**Uç Örnek** Tek yatak odalı bir apartman dairesinde 5 erkekle birlikte damadın hazırlığını çekiyordum ve 50 aile üyesi, bekarlığa veda partisi çekimini tamamlamamı ve çay törenine geçilmesini bekliyordu! Dar alanlarda çekim yaparken yaşayacağınız sıkıntı hakkında da hazırlıklı olun!
 Yani, gelin ve damadın hazırlıkları dışında çekim yapılacak tören alanının, daha sonra gidilecek olan tüm alanların neye benzediğini ve nelerle karşılaşacağınızı araştırmalısınız.

**İpucu** Çekimin olacağı gün önceden gerçekleştireceğiniz araştırma, aynı ışık koşullarını sunacak olduğu için, çok daha harika bir tercih olacaktır.
 Çekiminizi yapmaya başlamadan önce, aynı yerlerde diğer fotoğrafçıların yaptığı çekimler varsa, onları da araştırmanızı tavsiye ederim. Daha sonra, onların da çekimlerinden, belki, ilham alarak kendi fikirlerinizi geliştirerek çekimlerinizi gerçekleştirin. Her yere göz atın, en iyi noktaları keşfedin ve kameranızı kullanın! Kompozisyon oluşturmak için çift orada imiş gibi düşünün. Internet üzerinden bir araştırma yapmış ve bana fikir vermesi açısından bunları kullanmıştım.

Fotoğraf: Chris Garbacz

Bunun size çok yük getirecekmiş gibi gelebileceğinin farkındayım, ama daha önce de belirttiğim gibi, hazırlık önemlidir. Bu yerlere daha önceden de geldiyseniz, aklınızda bazı fikirler varsa, çiftin en iyi fotoğrafını nasıl çekebileceğinizi hayal edin ve çekim gününde en başarılı çekimleri gerçekleştirin!




3. Kısa bir liste hazırlayın ve onu ezberleyin!

En az 20 düğün çekimimde de gerçekleştirdiğim ve gerçekten son derece önemli bir madde. Her bir mekanda neler yapacağınızı kısa bir liste haline getirin. Mümkün olabildiğince özgün olmaya çalışın ve listenizi ezberleyin. Ayrıca, kağıt ve kalem kullanarak yazmanın her şey daha sonra hatırlamama son derece katkı ağladığını da fark ettim.

Her bir düğünden önce aşağıdaki bilgileri listelerim.

Damat Hazırlığı Kısa Listesi

Detaylar

  • Çiçek
  • Kravat
  • Kol düğmeleri
  • Yüzükler
  • Kolonya
  • Saat?
  • Eklenecek bir şey var mı diye damada sor

Erkekler Hazırlanır

  • Erkekler damada kol düğmelerinin takılmasında yardımcı olur
  • Erkekler damada kravatın takılmasında yardımcı olur
  • Bütün erkekler yelek giyer
  • Bütün erkekler, diğer erkeklerin yelek giymesine yardımcı olur
  • Tüm erkekler ceketlerini ellerinde tutarak manken gibi poz verir
  • Tüm erkekler ceketlerini giyer
  • Bütün erkeklerin bir kahraman gibi çekilen fotoğrafı harika görünür
  • Ciddi ve mafya gibi!
  • Büyük gülüşler
  • Erkekle kucaklaşır ve oyun oynar
Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

Vs. vs. vs... Ne demek istediğimi anlamış olmalısınız. Bunun çok detaylı olduğunu ve bütün düğünlerin birbirinden farklı olduğunu, ve işlerin her zaman umduğunuz gibi gitmeyeceğini biliyorum, yine de en azından bütün çekimlerimi ezberledim, bu nedenle her ne olursa olsun, hazırlıklı olacağım ve her zaman bir fikrim olacak!

Bunu gelin hazırlığı için ve diğer mekanlar için de yapın. Hazırlıklarınızı yaparken bir kağıt ve kalem bulundurun ve gerekli notlarınızı alın. Örneğin:

Gelinin yolculuğu (tüm süreç)

  • Gelinliğin çekimi
  • Çiçeklere bakarken
  • Uzaklara dalıp giderken
  • Kameraya bakarken

Damadın yolculuğu (tüm süreç)

  • Eller cepte, kameraya etkileyici bir bakış
  • Uzağa dalıp giderken
  • Geline bakarken
  • Kameraya gülümserken ve ciddi iken bakış

Gelin ve Damat bir arada (tüm süreç)

  • Birbirlerine bakarken
  • Burun buruna
  • Öpüşürken
  • Kameraya bakarken

Gelin ve damadın kucaklaşması (yakın çekim)

  • İkisi de kameraya bakarken
  • Birlikte uzağa dalıp gittiklerinde
  • Gelin damadı yanaktan öperken
  • Gelin damadın kulağına bir şeyler fısıldarken!! Bütün tepkileri yakalayın!!
**İPUCU** Her bir sahnede geniş açılı birçok çekim yapın ve daha sonra aynı konumda birçok yakın çekim gerçekleştirin. Bu şekilde yapmak bir düğün albümü oluşturma sırasında size oldukça kolaylık sağlayacaktır! Bütün sayfalar, gerçek bir mekana dönüşecektir.

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

4. Yapabildiğiniz kadar yardımcı olun

İlk çekiminiz için dışarı çıkmadan ve çekime başlamadan önce öğrenmiş olmanız gereken en önemli konulardan birisi de budur! İdeal olarak, ilk düğününüze randevu aldıktan sonra ilk işiniz yardımcı olacağınız birisini bulmaya çalışmak olmalıdır. Yardımcı oldukça, daha hazırlıklı olacaksınız

**İPUCU** Bir asistan ya da işçi olarak bir iş bulmak çok kolay değildir. Çünkü, diğer amatör fotoğrafçılar da bu işi yapıyor olacaktır. Beğendiğiniz 20 başarılı düğün fotoğrafçısını bulunu ve hoşlandığınız tarzda çekimler yapın ve çekimlerinizi onlara e-posta olarak göndermeye başlayın. Çekimle ilgili detayları da gönderin. Her ay bir fotoğraf gönderin (ama rahatsız etmemeye özen gösterin), ve eğer doğru zamanlama yapabilirseniz, işi kaparsınız. Düşünün ki, fotoğrafçının mevcut yardımcısı başarısız birisi, ve fotoğrafçı hızlı bir şekilde yeni bir yardımcı aramaktadır, ve bu sırada siz karşısındasınız!!
Eğer  şanssızsanız, bir kahve yapın, müziği açın ve diğer fotoğrafçılara e-posta göndermeye başlayın. Birisi size geri dönüş yapacak ve deneyim kazanmanızı sağlayacaktır.

Bu, bir profesyonelin, bir düğün sahnesinin arkasında neler olduğunu tam olarak görebilmenizi sağlayacak ilk deneyim olacaktır. Kendinizi onların yerine koymayı deneyin ve onların sıradaki hamlelerini tahmin etmeye çalışın. Bir yere çekime giderken hangi ayarları kullanacağınızı önceden tahmin etmeye çalışın.

Hepsinden iyisi, fotoğrafçı ile sürekli seyahat halinde olacak olmanızdır, bu zamanlarda aklınıza takılan bütün soruları (sinir bozucu olmadan!) sorabilirsiniz. Onları etkilemeye çalışın, çoğu zaman size yardım etmekten mutluluk duyacaklar ve bütün bildiklerini sizinle paylaşacaklardır.

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

5. Sahte bir düğün çekimi gerçekleştirin

Gerçek bir düğüne hazırlanmanın en iyi yolu sahte bir düğün çekimi tertip etmekten geçer! Birkaç arkadaşınızı bir araya getirin ve gerçek bir düğünde yaşanmasını beklediğiniz bütün süreci onlardan meydana getirmesini isteyin.

Salonda damadın hazırlıklarını çekin, kameraya yansımasını istediğiniz mükemmel görüntü için yeterince deneme çekimi gerçekleştirin. Aynısını gelinin hazırlıkları için de yapın, elbise hakkında endişelenmeyin, sadece çekin.

İlk düğün çekiminizi gerçekleştireceğiniz yere gidin ve gerçek çekimler yapın. Doğru sonucu elde edeceğiniz ayarları elde edene kadar çekim yapın. Bu süreçte stres yapmanıza gerek olmayacaktır, bu işi sizin ikinci doğanız olana kadar zamanı kullanabilirsiniz.

Bu süreçte gerçekleştirdiğim ilk deneme çekimlerimi buldum. Arkadaşlarımla şehirde bir tur atmıştık ve düğün gününde yapmayı planladığım çekimleri önceden gerçekleştirmiştim. Aşağıda, düğün öncesinde yaptığım süper utangaç çekimleri ve gerçek düğün fotoğraflarımı inceleyin:

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

Fotoğraf: Chris Garbacz

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim

Bir amatör fotoğrafçının ilk düğün çekimine başlamadan önce bana göre en önemli 5 ipucunu listelediğim bu yazıdan umarım memnun kalmışsınızdır. Düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, aşağıdaki yorum formunu kullanabilirsiniz. Yazımız size yardımcı oldu mu? Sizin daha iyi fikirleriniz var mı? Çok önemli bir noktayı atlamış mıyım?

Geribildirimleriniz benim için çok önemli, bu nedenle yorum yapmanızı bekliyorum. Eğer arkadaşlarınızın da bu yazıdan haberdar olmasını isterseniz, paylaşmakta serbestsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status