Son Yazılar

3 Nisan 2018 Salı

Astrofotoğrafi Fotoğraf Çekimi Planlaması İçin Hızlı İpuçları


Aşağıdaki gibi fotoğraflara baktıkça, birçok insanın gökyüzü fotoğrafı çekme isteğinin nedeni açıkça ortaya çıkıyor.





Astrofotoğrafçılık, uzun bir zaman önce, pahalı ekipmana sahip ve bu işle ciddi şekilde ilgilenenler tarafından yapılan bir işti.

Ancak, son yıllarda, ekonomik kameraların, lenslerin ve diğer ekipmanların gelişimi ile birlikte gece fotoğrafçılığı, fotoğrafçılıkla hobi olarak ilgilenenler için bile, mümkün bir hale gelmiş oldu.

Yıldız battaniyesinin altında fotoğraf çekmek, kesinlikle harika ve heyecan verici bir deneyim. Ve başarılı sonuçlar elde edildiğinde benzersiz bir memnuniyet duygusu verir.

Fakat başarılı olmak, hiçbir şeyin ortasında bulunmadan önce, sizinle ve ekipmanınızla başlıyor.

Bu süreç, astrofotoğrafi sürecini evde planlama aşamasında başlamaktadır.

Planlama aşamasının çok eğlenceli olduğunu söylemeyeceğim. Fakat söylemem gereken şey, mümkün olan en iyi sonucu alabilmek için üstlenmeniz gereken önemli bir adımdır.

Gece fotoğrafçılığı maceranızın planlama aşamasında üstesinden gelmeniz gereken birkaç görevi inceleyelim.

Konum, konum, konum


Kuşkusuz ki, planlama sürecinin en önemli basamağı çekimi gerçekleştireceğiniz yer seçimidir.

Sürece, çevrimiçi astrofotoğrafi örneklerini inceleyerek başlayabilirsiniz. Fotoğrafçılar hemen hemen her zaman fotoğrafın çekildiği konumu da paylaşır, bu sayede başka insanların gittikleri yerleri inceleyerek çekiminiz için uygun yerleri belirleyebilirsiniz.

İdeal çekim yeri hakkında kabataslak bir fikir edindiğinizde, daha isabetli sonuçlar için Google Haritalar'ı kullanabilirsiniz.

Aklınızda bulundurmanız gereken bazı şeyler vardır:

  • Işık kirliliğinden kaçınmak için yeterince karanlık mı?
  • Gökyüzünün net bir görüntüsünü veriyor mu?
  • Bir dağ sırası, ağaçlar ya da manzaraya dahil edebileceğiniz binalar, köprüler ya da insan yapımı diğer nesneler gibi çekime dahil edebileceğiniz unsurları barındırıyor mu?
  • Erişmek ne kadar zamanınızı alacaktır?
  • Halka açık mı?
Yukarıdaki soruların her birini cevaplamak astrofotoğrafçılığın en iyi nokttalarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Günümüzde, her zamankinden kolay bir şekilde, bu soruların cevaplarını almak için teknolojiyi kullanabilirsiniz.


Örneğin, yakınınızda ışık kirliliğinin en az olduğu yerleri bulmak için Dark Site Finder adlı Internet sitesini kullanabilirsiniz.

Kullanımı, bir nokta seçmek ve haritanın parlaklığını takip etmek derecesinde kolaydır. Haritadaki alan ne kadar koyu olursa ışık kirliliği o kadar az demektir.

Çekiminize yardımcı olacak bir diğer şey ise, çekim yapacağınız yeri gün içinde ziyaret etmektir. Bu, bölgeyi tanıma, kurulum yapacağınız yerler hakkında fikir verme ve gökyüzü çekiminizde ön plan ve arka plana yerleştireceğiniz ögeleri belirleme hakkında yardımcı olacaktır.


Bir Hedef Belirleme

Elbette, bir çekim alanı bulmak yapbozun sadece bir parçasıdır.

Daha sonra, çekim yapacağınız fotoğraf türünü de belirlemeniz gerekir.

Gökyüzü boyunca hareket halinde olacak olan yıldız izlerinin fotoğrafını mı çekmek istiyorsunuz?

Samanyolu'nun fotoğrafını mı çekmek istersiniz?

Öne çıkarmak istediğiniz belirli bir takımyıldızı mı var?

Bunlar, planlama aşamasında hayati önem taşıyan ve birçok astrofotoğrafi aracı ile cevaplanabilecek sorulardır.




Hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak en kullanışlı programlardan birisi de Sky Safari'dir.(iTunes / Google Play)



Uygulamayı iOS veya Android cihazınıza indirebilir ve fotoğrafını çekmek istediğiniz şeyi – ay, samanyolu veya bir takımyıldız – belirleyebilirsiniz.

Ayrıca, Sky Safari'nin kütüphanesinde 200'den fazla gök cismi bulunmaktadır, bu sayede astrofotoğrafi maceranız açısından geniş bir seçim olanağı bulabilirsiniz.


Gerekli İzinleri Alın


İlk olarak, bir yer seçerken kendinize sormanız gereken ilk soru, o yerin halka açık olup olmadığı olmalıdır.

Çekim için en ideal yerin bir özel alan olduğunu fark edebilirsiniz.

İşinizi şansa bırakmak ya da yakalanmadan çekimi tamamlamak düşüncesine kapılmadan, o alan için izin almayı düşünebilirsiniz.

Alan bir şahsa aitse, hızlı bir telefon çağrısı ya da minik bir ziyaret ihtiyacınız olan tek şey olabilir.

Birçok kamusal alanda çekim yapmak serbesttir ancak bazı alanlarda bulunmak için giriş ya da kamp ücreti ödemeniz gerekebilir.

Milli parklar gibi diğer bazı alanlar, aynı anda o alanda kaç kişinin bulunacağını sınırlayabilir. Bu durumda, bölgede bulunabilmek için izin almanız gerekebilir. Kendinizi uzun bir listenin sonunda bulabilirsiniz, bu da yolculuğunuzu önceden planlamanızı gerekli kılar.

Bu şeyleri yapabiliyorsanız, kendinizi yıldızların ve diğer gök cisimlerinin çarpıcı fotoğrafları peşinde sahada gezinirken bulabilirsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status