Son Yazılar

22 Nisan 2018 Pazar

Orkide Fotoğrafı Nasıl Çekilir


Bu büyüleyici bitkilerin kendilerine ait bir dünyaları vardır.


Dünya genelinde, altı kıtada, 25.000'den fazla yabani tür orkide bulunmaktadır, buna, bahçelerde yetiştirilen binlerce melez tür dahil değildir. Orkideler, gerçek siyah renk hariç, hemen hemen her renkte, baş döndürücü şekil ve boyutta görülebilir. Toprakta, kayaların üzerinde ya da ağaçların üzerinde yaşar, nemli havadan beslenirler.



Orkideler polenlerini yaymak için böcekleri kandırma amacıyla anatomilerini – renk, doku ve kokularını – kullanma konusunda ustadırlar. Çeşitlilikleri – ve uyum yetenekleri – fotoğrafçı Christian Ziegler'i büyülemiş. Bir çocukken doğa yürüyüşleri yaparak onları ilk keşfettiği Almanya'nın ormanlarından, Panama'nın yağmur ormanlarına, "Her nerede bulunduysam, orada orkideler vardı." diyerek duygularını aktarıyor.

Ziegler iki yılını National Geographic için dünya genelinde bir görev için harcamış. Bu süreçte, bitkilerin büyüleyici konular olduğunu bulmuş ve bu baştan çıkarıcı çiçekleri  fotoğraflamak isteyenler için ipuçlarını derlemiş.


Araştırma Yapın

Orkide türlerinin %90'ından fazlası tropik bölgelerde yetişir, ancak, bu size yakın bölgelerde orkidelerin yaşamadığı anlamına gelmez. Kuzey Amerika, tek başına 200'den fazla türe ev sahipliği yapmaktadır.

Eğer bir sera ya da botanik bahçesi sizin için en uygun yer ise, bir sonraki orkide gösterisinin ne zaman olacağını ve fotoğraf çekimi ile ilgili kuralların bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz.



Yanınızda Az Ancak Gerekli Ekipmanı Bulundurun

Ziegler, fotoğraf çekimi için sahaya girdiğinde genellikle bir DSLR, bir makro lens (f/2.8/100mm), geniş açılı bir lens (f/2.8/16-40mm), üç harici flaş ve küçük bir üçayak taşır. "Makro lensler ile çiçeğe odaklanıp arka planı çiçekten kolaylıkla ayırabilirsiniz" diyor. Sığ alan derinliği ile arka planı bulanıklaştırabilirsiniz, böylelikle çiçeğin gösterisini arka plandan rahatsız olmadan izleyebilirsiniz.


Orkideleri Doğal Çevreleri İle Gösterin

Ziegler'in dediği gibi, manzara hikayenin bir parçası olmalıdır. Kurguyu oluşturmak için geniş açılı bir lens kullanır. "Fotoğraf, orkidelerin orman fonundan çıkmasına yardımcı olacak güçlü bir rengi olduğunda çok daha etkili sonuçlara sahip bir odak noktası bulunan bir manzaraya dönüşüyor."



Güçlü Yanlarını Vurgulayın

Ziegler, "Orkidelerin hem rengi hem de şekilleri çok önemlidir. Her şey onlara bağlıdır." der. "Bazen basit bir portre çekimini – sadece çiçeği – özellikle de küçük olduğunda çekmeyi tercih ederim." "Orkidelerin fotoğrafını çekerken, çiçeği vurgulamak için her zaman flaş kullanırım. Flaşın gücünü düşük tutarım, böylelikle renkler vurgulanmasına rağmen flaş kullandığım belli olmaz." Ayrıca, ışığı dağıtmak için bir soft box kullanır.

Eğer portre fotoğrafçılığında daha ileri gitmek isterse, kendi kurduğu bir küçük stüdyoda, çiçekleri siyah bir arka plana karşı fotoğraflamış. "Büyük siyah bir kumaş kullanıyorum ve bunu düzgün bir şekilde ayarlamak önemli. Daha sonra üç flaşı ayarlıyor ve kamerayı bir üçayak üzerine yerleştiriyorum. Bütün bunları, çiçeği rahatsız etmeden gerçekleştiriyorum." Bu, dikkati dağıtmadan çiçeğin güzelliğine yoğunlaşmanızı sağlayacaktır.




Başka Canlıların Neler Göstereceğini Görmek İçin Zaman Ayırın

Orkide, polen taşıyıcıları üzerine çekme konusunda ustadır, hatta erkek böcekleri kendisine çekmek için dişi böceklerin kokularını, renklerini ve dokularını taklit ederler – böylece polenlerini böceklere bulaştırırlar. Arılar, kelebekler, eşek arıları ve sinen kuşlarının hepsi orkidenin etrafını saracak, bu da eksiksiz bir hikaye oluşturmanıza yardımcı olacaktır.


Görüntüye Daha Fazla Unsur Eklemek İçin Yaratıcılığınızı Kullanın

Bu minicik orkidelerin fotoğrafını çekmek için Ziegler farklı bir yaklaşım denemiş. "Doğal ışıkla üç harici flaşın ışığını birleştirdim.Daha sonra saniyenin onda biri uzunlukta bir uzun pozlama yaptım ve çiçeğin kenarında bir solukluk etkisi elde etmek istedim." Makro lens, çiçek üzerinde tüm dikkati yönlendiren bir bulanık arka plan oluşturur.


Bulduğunuz Gibi Bırakın

Herhangi bir yaban hayatı gibi, yabani orkideler de daha büyük bir ekosistemin bir parçasıdır ve onları parçalamak sadece bitkiye değil, aynı zamanda onunla etkileşimde bulunan böceklere ve diğer canlılara da etki edecektir. Bazı durumlarda, orkideler yasalar ile korunmaktadır. Eğer siz orkideleri bulmaktan ve onları fotoğraflamaktan zevk alıyorsanız, başkalarının da öyle hissedeceğini düşünün.



Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status