Son Yazılar

5 Ağustos 2018 Pazar

Silüet



Daha gizemli fotoğraflar oluşturmak için silüet çekimlerinin nasıl gerçekleştirileceğini öğrenelim.


1. Kara filmler* ve silüetler *

Kara filmlere dair bir bilginiz yoksa, aşağıdaki filmleri izlemenizi şiddetle öneriyorum:

* Yurttaş Kane (1941)
* Üçüncü Adam (1949)
* Büyük Orkestra (1955)

Filmlerde, drama, ruh ve gizem etkilemek için silüetlerin kullanıldığı bazı harika kompozisyonları inceleyeceğiz:

Yurttaş Kane (1941):



Büyük Orkestra (1955):

Üçüncü Adam (1949):






Bu ünlü kara film yönetmenlerinin bu silüetleri elde etmelerinin yolları, duman makineleri, sert spot ışıkları, ve (elbette) siyah beyaz çekim yapmaları idi.

Ayrıca, silüetleri elde edebilmek için, ışık kaynağının konunun arkasında olmasını isterdiniz.

Örneğin, bir konunun fotoğrafını çekmek istediğinizde, güneşi konunun arkasına almanız gerekirdi.

Bu ilham verici kara film silüetlerini bulmamın bir yolu (onları izlemekten ziyade) Google üzerinden "film noir silhouettes" şeklinde arama yapmaktır. Ayrıca, "Citizen Kane Silhouettes" ya da "Citizen Kane Compositions" şeklinde de arama yaparım.

İlham alabileceğimiz zengin bir film tarihi ve kompozisyonumuz var. Onu boşa harcamayalım.

LCD ekranınızdan yüksek karşıtlıklı siyah beyaz çekim yapın

Tüm çekimlerimde, RAW çekim yapar ve Ricoh GR II kamera kullanırım ve Eric Kim Monochrome 1600 Ligtroom önayarını kullanırım.

Ayrıca, silüetlerimi önceden görselleştirmeme yardımcı olduğu için LCD ekranımdan kontrol ederek yüksek-karşıtlıklı JPEG önizleme yapıyorum.

Bu önizlemeyi kullanabilir (JPEG+RAW çekerken) ya da sadece RAW çekebilirsiniz. Bu, LCD ekran kullanarak çekim yapıyorsanız ya da EVF (elektronik vizör) kullanıyorsanız, silüetleri görselleştirmenize yardımcı olacağı için işe yarayacaktır.

Benim bazı silüetlerim:





3. Modelinizin yüzünü karartın

Fotoğraflarınızda çok daha çarpıcı silüetler elde etmek için bir diğer ipucu da, 2011 yılında Tokyo'da benim de uyguladığım gibi, modelin yüzünü karartmaktır (yakmaktır):


Adamı fotoğrafladığımda, yüzünün çok karanlık çıktığını fark ettim. Daha sonra Lightroom kullanarak (ayarlama fırçası ile) onun yüzünü kararttım. Şahsen, karartılmış yüz hoşuma gitmişti, çünkü daha fazla gizem ve ruh hali yansıtıyordu.

Benzer şekilde, Tokyo'da (2016'da) çektiğim bir diğer fotoğrafta, fotoğrafı yüksek karşıtlıkla çekmek bir silüet elde etmem için yeterliydi (siyahları %100'e çekerek):


Fakat, yüzü karartmak için Photoshop, Lightroom ya da diğer herhangi bir yazılımı kullanmak "hile yapmak" anlamına gelmiyor mu? Hayır. Ustalar bunu karanlık odalarda (film) yapmıştı. Biz neden "Lightroom"da (dijital) yapmayalım ki?

"Ayarlama fırçasına" erişmek ve fotoğraflardaki yüzleri karartmak için, fotoğrafı açın ve aşağıdaki işlemleri uygulayın:

1. Geliştirme için "D" tuşuna basın.
2. Ayarlama fırçası için "K" tuşuna basın.
3. Tuşları kullanarak ayarlama fırçasının boyutunu ayarlayın.
4. "Pozlama" ayarını -1 (ya da beğeninize göre herhangi bir başka) değerine çekin.
5. Karartmak istediğiniz kısımları boyayın.


4. Flaş kullanın

Silüetleri elde etmenin bir diğer yolu da flaş kullanmaktır. Kendinize çok yakın konumdaki nesnenin fotoğrafını çekerken flaş kullandığınızda arka plandaki her şey karanlık çıkacaktır, ve Tokyo'da bir adamı çektiğim aşağıdaki fotoğrafta olduğundaki gibi silüet oluşacaktır.

Adamın botuna odaklandım, Ricoh GR II ile ve flaşla makro modda çekimi gerçekleştirdim ve sonuç olarak adam zifiri karanlık bir şekilde çıktı:


Çerçevede kendisine yakın konumda bir nesne bulunduğunda (bu örnekte ayakkabı), flaş kullanımının silüetler oluşturduğunu öğrendim.

5. Eksi pozlama telafisi

Daha çarpıcı silüet çekimleri için, "pozlama telafisi"ni -1 ya da -2 (hatta bazen -3) olarak ayarlayın.

Bu, çerçevenizdeki karanlık kısımları daha da karanlık hale getirecek ve silüetler elde etmenizi sağlayacaktır.

Örneğin, aşağıdaki haçların ürkütücü bir silüet oluşturacak şekilde zifiri karanlık çıkmasını istedim. Bu görüntüyü elde edebilmek için Ricoh GR II'yi -1 pozlama telafisi ayarına getirdim, yüksek karşıtlıklı siyah-beyaz modda çekimi gerçekleştirdim:


6. Fotoğrafları bulanıklaştırın

Photoshop'ta "gaussian bulanıklığı" kullanarak güçlü bir silüet elde edip edemediğinizi görebilirsiniz. Bu, ayrıca, çok önemli olan "negatif alan"ı ne kadar etkili kullandığınız konusunda fikir edinmenizi de sağlayacaktır.





























Sonuç

Nihayetinde, silüetlerin daha fazla gizem, daha karanlık bir ruh hali ve nostaljik bir his elde etmek için harika bir teknik olduğunu düşünüyorum.

Farklı ışık koşullarında çekim yaparak denemeye çalışın. Geceleri ya da eksi pozlama telafisi kullanarak gün içerisinde çekim yapın.

Eninde sonunda, önemli olan silüet değildir - fotoğrafı benzersiz kılan ruh hali, duygu ve açık uçlu bir hikayedir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status