Son Yazılar

23 Ocak 2019 Çarşamba

Monokroma Giriş: 7 Siyah-Beyaz Fotoğrafçı



Fotoğrafçılığın ilk günlerinde monokrom bir seçenek değildi — gerçeğin ta kendisiydi. Renkli filmler ortaya çıktığında, moda bu yöne doğru kaydı. Aradan geçen on yıllardan sonra siyah-beyaz fotoğrafçılık profesyonel fotoğrafçılar dışındaki herkes tarafından unutuldu. Ancak son zamanlarda yeniden ortaya çıktı. Yeni nesil fotoğrafçılar, siyah beyaz fotoğrafçılığın şaşırtıcı gizemlerini ortaya çıkarmaya başladılar.

Richard Vanek






(Fotoğraflar: Richard Vanek)

Renkli fotoğrafçılıkta siyah-beyaz fotoğrafçılıktan daha az düşünme becerisi kullanıldığı söylenir. Bu tamamen doğru olmasa da, her iki türde de fotoğraf çeken herkes, siyah-beyaz fotoğrafçılıkta daha fazla planlama gerektiğini bilir. Siyah-beyaz çekimlerde ışığın kompozisyonun sonucuna belki de renkli çekimlerden çok daha fazla etki ettiği görülmektedir. Slovak fotoğrafçı Richad Vanek'in fotoğraflarında buna dikkat ettiği açıktır. "Remembering Childhood" adlı serisinde, çocukluğuna dair hatıralardan ya da kendisine erken yaşlarını hatırlatan imgeleri sergilemiş.

CB Clements






(Fotoğraflar: Webshots)

Kızılötesi fotoğrafçılık, sıradan konularda farklı bir bakış açısı elde etmenin çarpıcı bir yoludur. C.B. Clements'in bu fotoğraflarında olduğu gibi, tek renkli fotoğrafçılıkla birleştirildiğinde sonuçlar gerçekten inanılmazdır. Siyah beyaz kızılötesi fotoğraflar, HDR fotoğraflar ve eski film negatifleri arasında bir yerde kalır. Beklenmeyen tonlar ve gelişmiş dokular, şimdiye kadarki en güzel siyah-beyaz fotoğraflardan bazılarını oluşturur.

Roby 72






(Fotoğraflar: Roby 72)

Fotoğraflarda öznelerin gösterdiği kişilik ve sezgi duygusu, siyah beyazda renkli olanlardan biraz daha belirgindir. Mutluluğu iletmek için parlak renkler ya da çaresizliği göstermek için sessiz renkler olmadığından, duyguların ağırlığı tamamen fotoğrafın kompozisyonu, dokuları ve ışık ile sağlanmaktadır. Roby 72, sadece 2007'den beri fotoğraf çekiyor, ancak tek renkli fotoğraflarının ustaca oluşturulmuş kompozisyonlarına bakıldığında, çok daha uzun bir süredir fotoğrafçı olduğunu düşündürtüyor.

Phil Douglis






(Fotoğraflar: Phil Douglis)

Fotoğrafçılar, çeşitli nedenlerle tek renkli fotoğrafları tercih eder. Phil Douglis sık sık fotoğraflarını renkli çeker ve görüntünün belirli yönlerini vurgulamak için onları siyah beyaza dönüştürür. Rengi kaldırarak renklerin dikkat dağıtıcı yönünü ortadan kaldırır ve dikkati şekillere, negatif alanlara, dokulara ve konumlara çeker. Fotoğrafları renkli olarak da güçlü, ancak renkleri olmadan mükemmeldir.

Marcus Puschmann





(Fotoğraflar: fotopusch)

Siyah beyaz çekildiğinde, daha önce görülen sıradan görüntüler bile olağanüstü hale gelebilir. Dikkati dağıtan renkler olmadan, izleyici, parlak renkli bir görüntüde görünmeyen yeni ayrıntıları ve fotoğrafın parçalarını keşfetmekte özgürdür. Marcus Puschmann'ın bu fotoğrafları, dünyanın en çok fotoğraflanan şehirlerinden Venedik'e ait görüntüleri gösteriyor, ancak şehrin yeni bir yüzünü gösteriyor gibi görünüyor. Benzersiz bir bakış açısı ve güzel bir kompozisyon gösteren Vatikan'daki döner merdiven, onun serisinin benzersiz bir örneğidir.

Wendell "In the Rough"






(Fotoğraflar: In the Rough)

Siyah beyaz kullanan fotoğrafçılar, tüm çekimlerin renksiz çalışmayacağını bilir. Bazıları sıkıcı veya çok karanlık görünürken, bazıları ise çok fazla ayrıntı kaybedebilir. Ancak, renk yetersizliğinden dolayı daha iyi çalışan bazı çekimler vardır. Mimari fotoğraflar ve portreler gibi, yakın çekim doğa fotoğrafları da siyah ve beyaz çekimlerde çarpıcı sonuçlar verebilir. Flickr'a "ham" fotoğraflarını ekleyen bu fotoğrafçı, siyah ve beyaz kompozisyonlarla dikkat çeken harika bir görüşe sahiptir.

Sara Heinrichs







Her ne kadar karmaşık ve yoğun dokulu nesneler siyah-beyazda harika görünse de, siyah-beyazda yumuşak, basit çizgiler için söylenecek bir şeyler de var. Sara Heinrichs portre çekimlerinde uzmanlaşmış seçkin bir fotoğrafçıdır ve yenidoğan portrelerinde muhteşem sonuçlar için siyah ve beyazı kullanıyor. Küçük bebeklerin basit masumiyetleri, rahatsız edici renklerin olmaması ile vurgulanıyor. Kusursuz ciltleri ve parlak gözleri kareleri aydınlatıyor ve izleyicilerden asla olumsuz bir tepki almıyor.

© Delana

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status