Son Yazılar

24 Ocak 2019 Perşembe

Duman Fotoğrafı Nasıl Çekilir


Hayatınızın bir noktasında duman içeren harika bir fotoğraf görmüş olmanız muhtemeldir. Duman, sade bir arka plana karşı kusursuz bir şekilde aydınlatılmış ya da nefes kesici renklere sahip olabilir ve siz de bu etkinin nasıl ortaya çıktığını merak edersiniz. Öngörülemeyen doğası nedeniyle dumanı fotoğraflamak zor olsa da, iyi haber şu ki çok fazla özel ekipman gerekmiyor. Aslında, dumanı nasıl aydınlatacağınız ve nasıl şekillendireceğiniz konusunda biraz çalıştıktan sonra, her şeyin deneme yanılma ile ilgili olduğunu fark edeceksiniz.


DUMAN FOTOĞRAF İÇİN MALZEME VE KURULUM

Tüm fotoğraf çekimlerinde olduğu gibi, yapmanız gereken ilk şey hazırlıktır. İhtiyacınız olan tüm malzemelerin bir listesini yapın ve her şeyi sırasıyla uygulamaya başlayın. Genellikle, duman fotoğrafçılığı ile uğraşırken aşağıdakileri kullanmak isteyeceksiniz:
  • Siyah Arka Plan/Zemin. Diğer renklerle karşılaştırıldığında, saf bir siyah arka plan dumanı fotoğraflarınıza daha kolay harmanlamanıza yardımcı olur. (Bir telefoto lens kullanarak da gerekli olan arka plan boyutunu en aza indirebilirsiniz.)
  • Kamera. Mümkünse, bir telefoto zum lens kullanın. Bu, gerekli arka planı en aza indirmeye yardımcı olacak ve kompozisyonu kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.
  • Fazladan Hafıza Kartı. Dumanı çekerken, genellikle çok sayıda fotoğraf çekersiniz.
  • Flaş ya da Lamba. Bunun harici bir kaynak olması gerekir ve kamera flaşınızı kapsamaz.
  • Tütsü (tütsü tutacağı dahil). Diğer seçenekleri de kullanabilseniz de, tütsü yalnızca uzun süreli bir duman kaynağı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bir duman algılayıcısı ya da yangın söndürme sistemini açmaz.
  • Reflektör (isteğe bağlı)
  • Siyah Perde. Eğer elinizde yoksa, karton parçaları kullanmayı deneyin. Önemli olan, flaşı dumana doğru ve zeminden uzağa yönlendirmeye yardımcı olmaktır.
  • Üçayak. Biri olmadan çekim yapmak mümkün olsa da, bir üçayak dengeyi sağlamaya yardımcı olur ve değişiklik yapmak için uzaklaşmanız gerektiğinde kamerayı sabit tutmanızı sağlar.
Tüm malzemelerinizi topladıktan sonra, karanlık ve hava akımının olmadığı güzel bir yerde kurulumunuzu yapın. Gerekirse, karanlık olana kadar bekleyin ve açık pencerelerin yakınında çalışmaktan kaçının. Unutmayın, duman kolayca yönlendirilir. En hafif hava akımında bile, duman hareket edebilir, bu nedenle her zaman klimaları, vantilatörleri ve çekiminiz sırasında sorunlara neden olabilecek havalandırma deliklerini kapattığınızdan emin olun. Mümkünse, dumanın kaçabilmesine izin verecek yüksek tavanlı serin bir oda kullanın.

Kurulumunuz için çok fazla alana ihtiyacınız olmasa da, genellikle kamera ile zemin arasında yaklaşık 1,5 metre mesafe bırakmanız gerekir. Işık kaynağı asla doğrudan arka planın karşısına yerleştirilmemelidir; ışığın üzerine düşmesini önlemek için her zaman sola ya da sağa yerleştirilmelidir. Işık kaynağı için harika bir başlangıç ​​noktası, flaşı dumana doğru yönlendiren perde ile 30 ila 45 derecelik açıdır; tütsü (ya da başka bir duman kaynağı), kameranın doğrudan doğrudan karşısında ve ortada olmalıdır.



DUMANI FOTOĞRAFLAMAK

Çekiminiz sırasında, her zaman RAW formatında çekim yapmalısınız. Bu rötuş işlemlerinizi çok daha kolaylaştıracak ve fotoğraflarınızda mümkün olduğunca fazla bilgi depolanmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, fotoğraflarınızı düzenlemeyi planlamıyorsanız JPEG olarak çekmeyi düşünebilirsiniz.

Çoğu çekimde olduğu gibi, kamera ayarları bulunduğunuz yere bağlı olarak değişebilir. Ancak, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ayar vardır. ISO'yu mümkün olan en düşük seviyeye getirmeli ve perde hızını normal ayarlarınıza göre daha düşük bir seviyeye çekmelisiniz, saniyenin 1/250'si iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

Spor fotoğrafçılığı yaptığımızda olduğu gibi otomatik odaklama yapmak iyi bir seçim değildir. Duman sürekli hareket edecektir, bu nedenle elle netleme yaptığınızdan emin olmanız gerekecektir. Loş bir aydınlatma düzeninde tütsünün ucuna odaklanarak başlayabilirsiniz. Çok fazla denemeye hazır olun, çünkü bazı fotoğrafçılar için işe yarayan bir şey diğerleri için işe yaramayabilir. Kamera ayarlarınızı, konumunuzu, flaşınızı ve yansıtıcınızı sürekli olarak, görüntüleriniz saf siyah bir zemine, aynı zamanda iyi bir ton aralığına ve dumanınız için hoş bir vurguya sahip olana kadar değiştirin.

Dumanla çalışırken, yalnızca sizin için değil, cihazınız için de güvenliği aklınızda tuttuğunuzdan emin olun. Duman, lensinizde bir ince katman oluşturma, plastiği (ve diğer parçaları) eritme ve daha fazlasını yapma gücüne sahiptir. Ekipmanınız için iyi para ödemiş olacağınız için küçük dikkatsizlikler nedeniyle ona zarar vermek istemezsiniz.

Kullandığınız sadece tütsü olabilir, yine de kimyasalların ya da diğer yanıcı maddelerin depolandığı bir yerde çalışmak istemezsiniz. İyi bir kural, pişman olmaktansa güvende olmak iyidir; bu nedenle, gerek duymadığınızı düşünseniz bile, fotoğraf çekimleriniz boyunca her zaman ara verin. İdeal olarak bu, her 20 ila 30 dakikada bir olmalıdır. Bu, odanın içindeki fazla dumanın çıkmasını sağlamak için bir kapı ya da pencereyi açmak için size zaman sağlayacaktır.


DUMAN FOTOĞRAFLARINI İŞLEMEK

Çoğu fotoğrafçı için eğlence, işleme aşamasında başlar. İstenmeyen duman alanlarını çıkarabilir, karşıtlığı, seviyeleri, eğrileri ve/veya vurguları ve gölgeleri elde etmeye çalıştığınız görünümü elde edene kadar değiştirebilirsiniz. Alışılmış siyah arka plan ve beyaz dumandan farklı bir şey mi arıyorsunuz? Görüntüyü ters çevirmeyi (Görüntü> Ayarlamalar> Ters Çevir) ya da dumanın rengini değiştirmek için katman maskeleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Olasılıklar sonsuzdur ve yaratıcılığınızı sınırlandırabilecek tek şey sizsiniz, o yüzden görüntü ile oynamaktan korkmayın.

Zorluklarına rağmen, dumanı fotoğraflamak çok eğlenceli olabilir. Çoğu zaman, şaşırtıcı bir çekim yapılır ya da kaçırılır; ama büyük bir fotoğraf ortaya çıkma potansiyeli oradadır. Çekim boyunca bazı olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz, ancak olumlu sonuçlar, bunu başarmak istediğiniz olumsuzluklardan çok daha ağır basacaktır.

© Chelsea O'Neill

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status