Son Yazılar

29 Temmuz 2016 Cuma

Lens Türleri ve Nasıl Kullanıldıkları


Lensler, fotoğrafçılıktaki en önemli hususlardan biridir. Her bir çekim için yapacağınız lens seçimi sonucu keskin bir biçimde değiştirecektir; bu nedenle, değişik koşullarda hangi lensin en iyi işi göreceğini bilmek bir fotoğrafçı olarak daha iyi seçimler yapmanızı sağlayacaktır.



GENİŞ AÇILI LENSLER

Geniş açılı lensler, lensin ön elemanlarındaki bombeli şekli ile kolaylıkla belirlenebilir. Dünya genelinde, manzara fotoğrafçıları tarafından sevilmektedir. İyi bir lens, yüksek kaliteli cam, düşük köşe bozulma oranı, köşelerdeki keskinlik düşüşünün asgariliği ve Görüntü Sabitleyici (IS) gibi özellikleri barındırır. İdeal olarak, mercek parlamalarını (lens flare) en aza indirmek için, özellikle güneşe doğru gerçekleştirilen çekimlerde, parasoley (lens hood) kullanılır. Genellikle, ağır geniş açılı lens, yüksek kaliteli camlar kullanmaktadır denilebilir, ve bu lensler, piyasadaki diğer örneklerinden çok daha iyidir.

Fotoğraf: Debra Vanderlaan

BALIKGÖZÜ LENSLER

Balıkgözü lensler, camın harika bir formudur. Bombeli elemanları ile, kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Bir UV filtre ile korunamazlar, bunun yerine, lensin önüne bir jelatin filtre takılır. Sigma 8 mm f/3.5 ya da diğer f/2.8'lik lenslerden biri tercih edilebilir. Tekrar söyleyelim, fiyat kalite ile doğru orantılıdır. Tek bir çekimde 180 derecelik bir görüntü sağlamakla birlikte, çok geniş bir görüş açısı sunmaktadır. Bu tür lensleri 3,000 ila 9,000 dolar arasında bir fiyata satın alabilirsiniz.

Fotoğraf: Fritz McCorkle


TELEFOTO LENSLER

Telefoto lensler, muhtemelen en yaygın olarak kullanılan lenslerdir. Konuya yakınlaşma fırsatı sunması, böylelikle bozulmayı en aza indirmesi sebebiyle, portre ve vahşi yaşam çekimlerinde harika sonuçlar vermektedir. Görüntü sabitleyici sistemleri barındıran hızlı lensler en iyileridir. IS özelliği olan f/2.8'lik bir lens çok iyi bir tercih olacaktır.

Fotoğraf: Lynn Gibbons


MAKRO LENSLER

Makro lensler, çok küçük nesnelerdeki ince ayrıntılara odaklama yapabilmek için kullanılır ve son derece özenli bir şekilde üretilmiş yüksek kaliteli camlar barındırırlar. Mümkünse, f/2.0 ya da f/2.8 gibi geniş diyafram seçeneği sunan bir lens bulun. Çok para ödersiniz ancak çok daha başarılı çekimler yapabilirsiniz.

Fotoğraf: Judith Hutchenson

TILT SHIFT LENSLER

Tilt Shift lensler, kameranın yukarı ya da aşağı tutulması sonucunda gerçekleşen, "içe ya da dışa doğru eğilim" nedenli bozulmaların düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Lensin ön elemanı kameranın zıttı olacak şekilde hareket etmektedir. 90 mm'den daha geniş olmayan bir lens için yaklaşık 6,000 TL ödemeniz gerekir, ancak buna değer. Bu lensler, ayrıca, minyatür etkisi vermek için de kullanılabilmektedir.

Fotoğraf: Cedric Ramirez



LENS TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Alan Derinliği: Odağın başladığı, bittiği ve bu ikisi arasında kalan alanı ifade eder.

Back Focus (Arkaya Odaklama): Lensin, amaçlanan odak noktasının arkasında bir noktaya odaklaması sorunu.

Bokeh: Konuyu arka plandan ayırmanıza yarımcı olan odak dışı bulanıklık etkisi. Genellikle, minyatür etkisi vermek için kullanılır.

Değişken Diyafram: Odak uzaklığının değişmesine bağlı olarak, daha uzun odak uzaklıklarında azami diyafram değeri düşen lens.

Derin: Çok büyük diyafram değerlerinde (örneğin, f/16 ya da f/22) arka plan bulanıklığının oluşmaması ya da çok az oluşması durumu.

Diyafram: Lensin içinden ışığın geçtiği açıklık.

Diyafram f-durakları (f-stop): Işık miktarını ve alan derinliğini kontrol eden ölçü birimi. f/1. f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f32, f/45, f/46 şeklinde belirtilmektedir. 

F-stop: Diyafram ya da ISO değerinin gerekli pozlama süresinin sağlanabilmesi amacı ile ikiye katlayan ya da yarılayan değere verilen ad.

Front Focus (Öne Odaklama):  Lensin, amaçlanan odak noktasının önünde bir noktaya odaklaması sorunu.

Full-Frame Lensler: Full-frame sensör için üretilmiş lensler (35mm'lik filmli kameralarla aynı boyut). Genellikle, lens üzerindeki bir DG simgesi ile tanımlanır.

Geniş Açıklık: Azami diyafram değerlerine sahip lensler için kullanılır.

Görüntü Sabitleyici ( Image Stabilization): Düşük perde hızlarında kamera sarsıntısının önlenebilmesi amacı ile üretilen, lens ya da kamera gövdesinde bulunabilen bir sistem.

Hareket Bulanıklığı: Fotoğrafı çekilen nesnelerin düşük perde hızlarındaki hareketi sonucu ortaya çıkar.

Hızlı: Geniş diyafram değeri sunan lensleri tanımlar, hızlı lensler, özellikle aksiyon çekimleri için idealdir. Genellikle f/2.8 ya da f/2.0 gibi diyafram değerleri verirler.

ISO Hızı: Kameranın hassasiyetini kontrol eder, karanlıkta görmeyi sağlar. Daha yüksek değer, daha fazla hassasiyet anlamına gelir, böylece daha karanlık ortamda çekim yapılabilir. Hızlar, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12,800, 25,600 şeklinde gösterilebilir.

Keskin: Çok fazla ince detay barındıran, oldukça berrak görüntü.

Kırınım Sınırı (Difraksiyon Limiti): Çok küçük diyafram kullanımında, lenslerde yumuşak sonuçlar almaya başlama sınırı.

Kromatik Aberasyon (Renk Sapması): Bütün ışık dalgalarının tek bir noktaya düşmesi sonucu meydana gelen bir lens sorunu. Genellikle yüksek karşıtlık içeren durumlarda mor ya da eflatun kenarlık oluşması ile sonuçlanır.

Mikro Odak Ayarı: Kamera, öne ya da arkaya odaklama sorunları ile karşılaştığında, kameramanın ince ayar yapmasını mümkün kılan bir teknoloji.

Odak Oranı: Diyafram ile odak uzaklığı arasındaki ilişki. Odak uzaklığının diyaframa bölümü sonucu bulunur. Genellikle "f-sayısı" olarak tanımlanır. Örneğin, f/2.8.

Odak Uzaklığı: Işık ışınlarının toplandığı merkez noktası olarak tarif edebiliriz. Milimetre cinsinden tanımlanır, 18-200mm gibi.

Odak Uzaklığı Çarpanı (Crop Factor - Krop Faktör): 35 mm'lik filmli sensörlerden daha küçük sensör kullanan kameralarda görüntünün oluştuğu oranı belirtir. Örneğin, 1.5x kırpma oranlı bir kamera 100mm lens ile 150mm'ye eşdeğer bir görüntü verecektir.
:
Özel Dijital Lensler: Küçük sensörlü kameralar için özel olarak üretilmiş lensler. Genellikle lens üzerinde DC simgesi ile tanımlanır.

Prime Lens: Sabit odak uzaklığına sahip lensler.

Fotoğraf: Linda L

Sığ: Büyük diyaframlar (f/4, f/5.6 gibi) kullanımı sonucunda ortaya çıkan çok fazla arka plan bulanılığı.

Tam Zamanlı Manuel Odaklama: Sonik motor içeren lenslerde görülen, lensin otomatik odaklama modunda olduğu durumda bile fotoğrafçının elle netleme yapabilmesini sağlayan sistem.

Telefoto: Uzak nesneleri fotoğraflamak amacı ile kullanılan uzun lensler.

Ultra Sonik Motor (USM): Tam zamanlı manuel odaklama imkanı da sağlayan hızlı, sessiz otomatik motor sistemi.

Yakınlaştırma Oranı: Zum lenslerin azami ve asgari odak uzaklıkları arasındaki ilişki. Çoğu ileri düzey lens 4x ya da daha az oran vermektedir. Örneğin: 12-24mm lens 2x yakınlaştırma oranı verir.

Yavaş: Küçük diyaframları lensler için kullanılan genel bir terim. Genellikle f/4.5 - f/5.6 ya da f/5.6 - f/8.

Yumuşak: Fotoğrafın optik sorunlar nedeniyle hafifçe bulanık çıktığı durumu belirtir. Bütün lensler, yüksek diyafram değerleri ile kullanıldığında yumuşaklık sorunu ile karşılaşmaktadır.

Zum Lens: Değişken odak uzaklığına sahip lens.

© Steve Rutherford

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status