Son Yazılar

5 Temmuz 2019 Cuma

Daha İyi Kedi Fotoğrafçılığı


Kediler, herkesin bildiği üzere, aksi canlılardır. Bir fotoğraf için hareketsiz bir şekilde durmalarını beklediğinizde, kendi istekleri ne ise onu yapmaya devam ederler. İyi bir kedi fotoğrafı çekmek her zaman zorlayıcı olacaktır; yine de mümkün olan en iyi kedi fotoğraflarını çekebilmenizde size yardımcı olacak birkaç ipucunu aşağıda bulabilirsiniz.



Doğru perspektifi seçin

Kedilerin fotoğrafını çekerken yapılacak en basit ve muhtemelen en önemli şey, zeminde tanımlanamayan bir şekilde düz durmanız anlamına bile gelse, onların seviyesine eğilmektir. Kedinin yukarıdan çekimi sıradan fotoğraflarla sonuçlanacaktır. Her şeyden öte, tüm insanlar kedileri bu bakış açısı ile görüyor olduğu için bu açı ilginç bir açı olmaktan uzaktır. Öte yandan, kedilerin göz hizasından çekilen fotoğraflar insan bakış açısıyla çekilmiş olanlardan daha çekici ve kişisel olacaktır.

Kedinin kişiliğine bağlı olarak, onu göz hizasında çekebilmek için onunla zaman geçirmeyi deneyebilirsiniz; onu ikramlar ya da sevdiği oyuncaklar ile oyalayın; böylece ödüllendirici sonuçlar elde edebilirsiniz. Bir kediyi aşağıdan çekebilmek için de birçok fırsat vardır – örneğin bir ağaca, çite hatta kanepeye tırmanmışsa. Onu aşağıdan fotoğraflamak size bir avcı bakışı fırsatı verecektir ve fotoğrafınıza tamamen farklı bir his katacaktır.


Aydınlatmayı düşünün ve flaş kullanmaktan kaçının

Flaş ve kedilerin uyum sağlamamasının birkaç nedeni var: öncelikle, kameranın dahili flaşı ile iç mekanda çektiğiniz fotoğrafların neredeyse tamamı kötü çıkacaktır. Flaş ışığı serttir, sert gölgeler oluşturur ve çoğu canlının gözünde tuhaf yansımalara neden olur. İkinci olarak, çoğu kedi flaşlardan hoşlanmaz. Bir kediye flaşı doğrultarak bir çekim yaptığınızda onu kısırlaştırabilir, sürekli asık suratlı bir ruh haline sokabilirsiniz ya da onun hayatının geri kalanında korkak bir canlı olmasına neden olabilirsiniz.

Kediniz sadece ev içinde yaşayan bir kedi ise, onu bir pencerenin yanında ya da çok iyi aydınlatılmış bir odada fotoğraflayın. Düşük ışık koşullarını telafi etmek için ISO'yu yükseltebilir ya da perde hızını düşürebilirsiniz, ancak bu durumda fotoğraflarınız grenli çıkabilir. Diğer olasılıkla kediyi dinlenirken fotoğraflamanız gerekebilir, aksi halde düşük perde hızlarından dolayı hareket bulanıklığı ortaya çıkabilir.


Kedinizi tanıyın

Başkasının kedisinin fotoğrafını çekiyorsanız, kişiliğini ve en sevdiği oyunları öğrenmeye çalışın. Bir yardımcıya sahip olmanın işe yaradığı yer burasıdır – eğer kediniz oyuncu bir kedi ise, yardımcınız onu bir lazer işaretçi, ipe bağlı bir oyuncak ya da çocukların basit dansları ile kolaylıkla meşgul edebilir. Kediniz somurtkansa ya da oyuncu değilse, yardımcınız kedinin dikkatini çekmek için bir nesneyi oynatabilir.


Kediniz aksi ve soğuksa, onu uyurken fotoğraflamayı deneyebilirsiniz, ve kediler oldukça uzun süre uyuyabilir – bazen güzel ışık huzmeleri ile, eğlenceli şekillerde ya da diğer hayvanlarla. Uyuyan bir kedinin fotoğrafını çekme düşüncesi size sıkıcı gelirse, biraz sabır ile şekerlemenin sonunda gelen eğlenceli esneme ya da uykulu gözler sizi ödüllendirecektir. Kediniz bir avcıya, bir avın peşine düşmüşken onu fotoğraflamayı deneyebilirsiniz. Eğer şanslıysanız, onu sıçramış bir şekilde fotoğraflayabilirsiniz. Çocuklarda olduğu gibi, orada olduğunuzu bilmiyorlarsa, kediler daha doğal davranacaktır, bu yüzden gizli kalmaya çalışın.


Sahne kullanımı

Kediler – özellikle de yavru olanlar – doldurulmuş oyuncaklar ya da kendisinden daha büyük eşya ile çevrildiğinde (kahve fincanlarını, ayakkabıları ya da küçücük kedilerle büyük çiçekleri düşünün) harika görünürler. Kediler, doğal olarak meraklıdır, bu nedenle bir vazo çiçek ya da akvaryum dolusu balık onları harika fotoğrafçılık fırsatı sunacak eğlenceli davranışlara zorlar.

 Bu, bir yardımcıya ihtiyaç duyacağınız bir başka tekniktir; çoğu kedi bir sahne ayarlamanıza izin verecek, birkaç adım geri atacak ve fotoğrafı çekecek süre miktarında hareketsiz kalamaz. İkinci bir kişi kurulumu yapmanıza ve çekim fırsatı kaybolmadan çekimi tamamlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, kurulumunu yaptığınız sahnenin fotoğrafını çekmek için kedinizin kestirmesinden sonrasını beklemek de işinize yarayacaktır. Mahmur bir kedi, aktif, oynamaya (ve herkesi mahvetmeye) hazır bir kediden daha tercih edilebilir olacaktır.


Karıştırın: yakınlaştırın ve uzaktan çeki

Yakınlaştırma, birçok farklı konunun fotoğraflanmasında temel bir ipucudur; ancak bir kedinin fotoğrafını çekerken özellikle yararlıdır. Çerçeveyi konunuzla doldurmak arka plandaki dikkat dağıtıcı nesneleri ortadan kaldırır, ve daha kişisel görünümlü bir fotoğrafın ortaya çıkmasını sağlar. Bir kedinin yüzünü yakınlaştırırken gözleri odakta tuttuğunuzdan ve kedinin yüzünü çekimden önce temizlediğinizden emin olun. Kediler temiz hayvanlardır, ancak onların gözleri daha sonra Photoshop kullanarak temizlemeye çalışmaktan zevk almayacağınız pislikleri üzerine çekme eğilimindedir.

Kedileri hareket halinde fotoğraflarken uzaklaştırma yapın ve kuyruğun ucuna kadar çerçeve içinde kaldığından emin olun. Kuyruk, bir kedinin en etkileyici organlarından biridir ve kesilmesi, aksi takdirde mükemmel görünecek bir fotoğrafın berbat çıkmasına neden olabilir. Aynı şey ayaklar ve kulak uçları için de geçerlidir.


Sabırlı olun ve rötuştan korkmayın

Kısacası, tekrar etmekten korkmayın. Ve tekrardan. Kedilerin dikkat süreleri kısadır ve kolayca tedirgin olurlar. Kedinin az önce sinsice yaklaştığı bir yatağın altına hızlıca kaçtığını fark edebilirsiniz. Böyle bir şeyle karşılaşırsanız, onu tekrar eyleme geçmeye zorlamaya çalışmayın, çünkü muhtemelen olumlu cevap vermeyecektir. Sadece kameranı bir kenara bırak ve bir sonraki kestirmesinin sonuna kadar ya da oynamak isteyinceye kadar bekleyin. Çektiğiniz her 100 fotoğrafta iki ya da üç tane harika fotoğraf çekebilirsiniz, ancak harcadığınız tüm çaba buna değecektir.

Kendinizi az da olsa hayal kırıklığı yaşamaya hazır ve son derece yüksek bir gönüllülük duygusuyla, kedi fotoğrafçılığının, yaramaz bir çocuğun fotoğrafını çekmek kadar ödüllendirici olduğunu görebilirsiniz. Zorluk, başarı daha da tatmin edici hale getiren harika bir şeydir.

1 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status