Son Yazılar

4 Temmuz 2019 Perşembe

Sinek Kuşlarının Fotoğrafı Nasıl Çekilir


Sinek kuşları harika canlılardır. Rengarenk olmalarının yanı sıra, sinek kuşları diğer kuşlara göre benzersizdir. Türüne bağlı olarak, bir sinek kuşu kanadını saniyede 12 ile 80 arasında çırpabilir (bunu kollarınızla yaptığınızı hayal edin). İleri ve geri yönde uçabilirler ve saatte 55 kilometrelik bir hıza ulaşabilirler. En küçük yaşayan kuş türü, sadece 5 ila 7,5 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 2 gram ağırlığında olan arı sinek kuşudur.

Hummingbird, larry wfu

Süper hızlı kanatlar

Bu süper hızlı kanatları dondurmanın en iyi yolunun süper hızlı perde hızları kullanmak olmadığını duymak sizi şaşırtabilir. Aslında, çoğu kamera, bir sinek kuşunun kanat çarpış hızını dondurabilmek için gereken perde hızına sahip değildir. Ve zaten, hızlı bir perde hızı ideal bir çözüm olmazdı, çünkü küçücük bir konuya odaklanmanız gerekeceği için, onu odakta tutmanız oldukça zor olacaktı.

Nikon D7000, ISO1000, f/5.6, 1/80s, 280mm
Hummingbird Checks Out Flower, howardignatius

Bunun yerine, elinizde yüksek hızlı flaş bulunması gerekir – ideal olarak üç ya da dört tane. Neden mi? Çünkü kanatları dondurabilmek için çok kısa bir flaş süresine ihtiyacınız olacaktır – en azından 1/5000 saniye. Ve genellikle bundan daha kısa.

Tam güçte, bir hotshoe flaş 1/750 ila 1/1000 saniye arasında hıza sahiptir ve yalnızca flaşınızın gücünü azaltarak onu hızlandırabilirsiniz – bu, konunuzu yakalamak için yeterli ışık kalmayacağı anlamına gelebilir. İdeal olarak, flaşın gücünü tam gücünün 1/16'sına düşürmek isteyeceksiniz, bu size çok kısa bir süre ve buna bağlı olarak daha az ışık verecektir. Çoğu durumda ek flaşlar kullanarak ışığı telafi etmeniz gerekecektir.

Hold it Right There!, Steve Corey

Gündüz saatlerinde flaşla çalışırken akılda tutulması gereken bir diğer şey de ortam ışığının çekiminizi etkilemediğinden emin olmanız gerektiğidir. Bu nedenle gölgeli bir alanda kameranızı ayarlayın ve küçük konunuz gelmeden önce ayarınız için ölçüm yapın ve ardından kameranızı, ayarlarını flaşsız çektiğinizden üç ya da dört durak aşağıda olacak şekilde yeniden ayarlayın. Elbette, bunu yaptığınız zaman fotoğrafın içinde birçok yere flaş yerleştirmek zorunda kalacağınızı unutmayın – arka plan dahil. Temel bir sinek kuşu flaş kurulumu, konunun önünde iki (her iki yanda olacak şekilde), arkasında bir ve arka plan için de bir tane olmak üzere dört flaştan oluşmaktadır. Elbette, deklanşöre bastığınızda bu flaşları tetikleyen bir kablosuz kumandaya da ihtiyacınız olacaktır.

Canon EOS 7D, ISO800, f/9, 1/200s, 260mm
Nature's Best, w4nd3rl0st (InspiredinDesmoines)

Kamera Ayarları

Bariz nedenlerden dolayı bir sinek kuşuna yakınlaşmak zordur. Onlar küçüktür, ve çerçevenizi bir sinek kuşu ile doldurmak istiyorsanız 200 ila 400 mm aralığında bir telefoto lense ihtiyacınız olacaktır. Geniş bir diyafram açıklığı ile bir sinek kuşu fotoğrafı çekmeye çalışırsanız, odaklamayı yapabilmek için çok zor bir süreç geçirirsiniz. Bunun yerine mümkün olan en geniş alan derinliğini elde etmeye çalışın ve f/16 ya da f/32'de çekimler yapın. Otomatik netlemeyi kapatın, çünkü konunuzun yukarıda da belirtilen süper hızlı kanat hareketleri odaklama sisteminin etkili bir şekilde çalışmasını güçleştirecektir.

Flaşları konunuzun olmasını beklediğiniz noktadan yarım metre ila bir metre mesafeye yerleştirin. Daha sonra pozlamaya karar verin. Lens içinden flaşlı ölçümü destekleyen bir kamera ile flaş kurulumu yapmayı daha kolay bulabilirsiniz, bu da pozlamayı otomatik olarak belirleyebileceğiniz anlamına gelir. Daha yüksek isabet için bir flaş ölçer kullanmayı deneyebilirsiniz. Ve deneme, elbette, her zaman size fayda sağlayacaktır. Sadece flaş birimlerinizi konunuza yakınlaştırarak ya da ondan uzaklaştırarak pozlama üzerinde küçük düzenlemeler gerçekleştirebilirsiniz.

Birkaç deneme çekimi yapın 

Kuşları fotoğraflamaya başlamadan önce birkaç deneme çekimi yapın. Pozlamanın yanı sıra ölmüş ya da ölmek üzere olan çiçeklere ve son görüntünün güzelliğini ortadan kaldırabilecek herhangi bir şeye dikkat edin.

Sony SLT-A55V, ISO400, f/5.6, 1/2000s, 300mm
Hummingbird with frozen wings, JusDaFax

Kuşları nasıl kendinize çekebilirsiniz

Şimdi, flaşlarınızı çeşitli pozisyonlara ayarladıysanız ve flaş ayarlarınızı yaptıysanız, sadece bir konuya ihtiyacınız kalmış demektir. Sadece oturur ve kameranızı kurup beklerseniz, daha çok bekleyeceğinizi tahmin edebilirsiniz – ve muhtemelen dikkatli bir şekilde kurduğunuz flaşları etkili bir şekilde kullanamayacaksınız, çünkü hiçbir kuşu çerçeve içinde bulamayacaksınız. Bu nedenle, konunuzun sizi bulması için ya sinek kuşlarını kendisine çektiği bilinen ağaçların ya da çalılıkların (hanımeli ve mimoza iyi örneklerdir) yanında bekleyin ya da yanınızda bir tatlı su besleyicisi bulundurun. Bu tür bir yemlikle fotoğraf çekme fikrinden hoşlanmıyorsanız, kamerayı görülmeyecek bir şekilde konumlandırabilir ya da yapraklardan bir kamuflaj yapabilirsiniz. Ya da, şekerli suyun bir kısmını doğrudan konunuzun sevdiği çiçeklerden birine sürükleyerek konunuzu çekmeye çalışabilirsiniz.

Sinek kuşu geldiğinde, hareketinizi sınırlamaya çalışın. Kuşları aniden hareket ederek, birçok flaşın yanıp sönmesinden daha çok korkutursunuz.

Tüm bu flaşlara sahip olmak zorunda mısınız

Hayır, bulanık kanatlara aldırış etmiyorsanız, değilsiniz. Kuşların kendisi oldukça hızlı hareket ettiği için yine de yüksek bir perde hızı (1/1000 ya da daha hızlı) kullanmanız gerekir, ancak bu durumda kuşun kanatlarını net bir şekilde çekemeyeceksiniz. Bu sizi rahatsız etmeyebilir, çünkü bu görüntü bulanıklığı ile izleyicilere kuşun ne kadar hızlı hareket ettiği hakkında bir fikir verebilirsiniz. Bu makalenin en üstündeki fotoğraf bulanık kanatlara harika bir örnektir.

Ne kadar ekipman kullandığınız ve kurulumunuzun ne kadar karmaşık ya da basit olduğu fark etmeksizin, sinek kuşu fotoğrafçılığını ödüllendirici bulmaya mecbursunuz – sadece tüm bu muhteşem fotoğraflar yüzünden değil, aynı zamanda küçük kuşların enerjisi ve karizması da herkesi iyi bir ruh haline sokmak için yeterlidir.

İlhama mı ihtiyacınız var? Flickr'daki bazı sinek kuşlarının olağanüstü görüntülerini inceleyin.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status