Kendi kendine manzara fotoğrafçılığını öğrenmiş birisi olarak, her şeyi saatlerce doğru ışığı beklemekle geçirmiş ve bol bol hata yapmış birisi olarak, manzara fotoğrafçılığının sırlarını ve tekniklerini paylaşmakla hem memnuniyet hem de gurur hissediyorum.
Fotoğraf: Michael Huy |
ÜÇ P: HAZIRLIK (PREPARATION), SABIR (PATIENCE) VE AZİM (PRESERVENCE)
Doğanın mistik ve çekici güzelliğini yakalayabilmek için onun kapısında beklemeli, onun kaprislerine ve fantezilerine saygı göstermelisiniz. Sonuçta, çok büyük ve çok güzel bir şey fakat hazır değil. Düşünen herkes için, manzara fotoğrafçılığı çok kolaydır ancak bu yazıda neden öyle olmadığını öğreneceksiniz. Harika bir manzara fotoğrafının arkasında günlerce araştırma, saatlerce düşünme, haftalarca topografi hakkında bir şeyler öğrenme süreci, açılar, kalabalıklar; sayısız hatalar ve aylarca, mükemmel anı yakalamak için bekleyen uykusuz gözler vardır.
Harika bir şey yakalayabilmek için azme, sabra ve bir sürü hazırlığa ihtiyacınız var. Bir manzara fotoğrafçısı olarak harika çekimler için uzun bir zaman ve zihinsel bir sürecin gerektiğini garanti ederim. Yani benim ilk tavsiyem, lens veya makine seçiminden önce etrafı incelemek olurdu.
Seçtiğiniz alanda gezinin. Önemli özellikleri hatırlayın, sıra dışı ve ilginç açılar, değişen kalabalık seviyelerini not edin. Hazırlık ve çekim için zaman ayırın; üçayağınız ya da tek ayağınızın (tripod - monopod) hazır olduğundan emin olun, lensinizin temiz olduğunu kontrol edin ve günün en iyi saatini bekleyin. Farklı filtreleri deneyin ve iyi bir plan yapın. Eğer çerçeve içinde insan varsa onlarla konuşun ve kendilerini rahat hissetmelerini sağlayın.
Fotoğraf: Robert Davis |
BASİT VE TEMİZ BİR YERLEŞİM SEÇİN - ÇOK FAZLA NESNE ALAN DERİNLİĞİNİZİ AZALTIR VE NETLEMENİZİ ZORLAŞTIRIR
İyi bir çekim dediğimiz şeyin aslında temiz bir arka plan ile birlikte iyi bir netliğe sahip sade ve basit nesnelerden meydana geldiğini hatırlayın. Çerçevenizdeki gereksiz nesneleri yok etmek gerçekten yetenek gerektirir. Bunu başarmalısınız. Manzara fotoğrafçılığı konuya odaklanabildiğiniz zaman en iyi halini alıyor.
RENKLERLE OYNAYIN. UNUTULMAZ FOTOĞRAFLAR İÇİN KOYU VE KATI RENKLERE BAKIN
Canlı ve sıcak manzara fotoğrafçılığı için "hazır kaliteli" fotoğrafları fark edin. Onları fark ederseniz, renklerle nasıl oynadıklarını da görürsünüz. Öyleyse, bu türde bir fotoğraf çekerken, birincil renkleri arayın. Açık kırmızı, zümrüt yeşili, şimşek sarısı, okyanus mavisi gibi renkler fotoğrafınıza farklı bir boyut katacaktır. Canlı renkleri ortaya çıkarmak için polarize filtreler kullanın. Renklerle oynarken, izleyicinin dikkatini dağıtacak desenlerden kaçının.
Alternatif olarak, manzara fotoğrafçılığında sakin bir etki için renk uyumları arayın. Benzer ton ve renklerle sınırlanmış görüntüler, hatta tek bir rengin farklı tonları ile oluşturulmuş bir fotoğraf sakin ve huzurlu bir görüntü ortaya çıkarır. Bunu yakalamak istediğinizde pastel, krem veya hassas tonları arayın.
Fotoğraf: Michael Porter |
IŞIKLA DRAMA ETKİSİ OLUŞTURUN
Manzara fotoğrafçılığı dalında ödül alan fotoğrafları incelediğimde hepsinin ışıkla oynanmış (ışığı iyi kullanan) fotoğraflar olduğunu gördüm. Bulutlar arasından süzüp gelen, ağaçlar ya da pencerelerin açıklıklarından süzülen ışık hatlarına dikkat çekin.Sabah erken ya da akşam üstlerinde altın saatlerde çalışın. Bu saatlerde çalışmanız hem sizin hem de lenslerini için iyi bir deneyim olacak. Bu saatlere sihirli saatler denir. Manzara fotoğrafçılığında ışığın kullanımı beceri gerektirir.
Fotoğraf: Dave Murray |
İNSANLARIN, İNSANLAR İÇİN, İNSANLARLA
Fotoğraflarınıza insan gücünü ekleyin. Saygın dergi ve yayınlar, fotoğraflarına insan ekleyerek farklı bir etki meydan getirmek isterler. Bir insan yüzü ya da insan figürü izleyiciye bir insan bağlantısı verir. Bu görüntü, orada olma duygusu aşılar.
Eğer duyguları tasvir etmek istiyorsanız, bunu söylemek için bir insan yüzünü çekmekten daha iyi yapabileceğiniz bir şey yoktur. Kahkaha, umutsuzluk, umut, mutsuzluk, gurur, hepsini bir yüz ifadesi ile elde edebilirsiniz.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.