Son Yazılar

30 Mart 2013 Cumartesi

İnsan Fotoğrafı Çekmenin Temel İpuçları


Konunuz İle Etkileşim

Fotoğraf: Mike Busselle

En önemli olduğunu düşündüğüm konu ile başlayacağım. Bir insan fotoğrafçısı olarak, insanlarla iletişim kurmak anahtardır. Para ödedikleri için değil sadece, ayrıca onlardan en iyi verimi de almak istiyorum. Müşterimi tanımaya zaman ayırıyorum. Hayatımı insanlarla çalışarak harcadım ve bütün becerilerimi onları anlamak için kullandım.


Bunu başarmak için onları sadece tanımakla kalmadım, onların da beni tanımalarına izin verdim, özel anlarımı onlarla paylaştım. Bir şey söylediğimde yapması için gereken güveni sağlamaya çalıştım. İşte yapmanız gerekenler. Benim yaptığım gibi farklı toplantılar düzenleyemeyebilirsiniz ancak yine de başarabilirsiniz.

Fotoğraf: Mike Busselle


Konunuzu hiç tanıyor musunuz? Hayır mı? Fotoğrafı çekmeden önce onu tanımaya ve onun da sizi tanımasına izin verin. Bir fincan kahve için ve konuşun. Birbirinizi rahatlatın.

Bunları zaten biliyorsanız başlamadan önce yine de konuşmaya zaman ayırın. Ne yapacağınızı anlatın, fotoğraflarını çekerken ne beklediklerini sorun. Ne tür fotoğrafları sevdiklerini sorun.

Eğer, "Fotoğraf çektirmeyi sevmiyorum." derlerse, korkularını yenmelerini sağlayın. Çoğu insan bunu söyler ve amacım onların "Gerçekten eğlendim." demelerini sağlamaktır. Eğer bir çocuk fotoğrafı çekiyorsanız, onları tanımak ve ne yaptığınızı onlara açıklamanız daha da önemli olacaktır.

Fotoğraf: Mike Busselle

Kompozisyon


Bir kişinin portresini çekerken en önemli ikinci şey nedir? Fotoğraf onlara sadece kendi çevresini göstermekle kalmayacak  belki de diğer insan ve nesneleri de gösterecektir. Konunuzu istediğiniz yere götürebilir misiniz? Herhangi bir odaya ya da bahçeye? Öyleyse, götürmek istediğiniz yerlere önceden bir göz atın. Güzel bir zemin oluşturacak yerlere göz atın. Hiçbir şeyi çıkarmayın, her şey güzel görünmek zorunda değildir. Peki, nasıl bir yer seçeceksiniz?

Fotoğrafınızın insan ya da insanlar hakkında olacağını aklınızdan çıkarmayın, bu yüzden, çekim yapacağınız yer ön plana çıkmasın. Aynı zamanda odak merkezi ya da çok rahatsız edici olmamalı. Fotoğrafınızı ne rahatsız eder? İnsan gözü renkli ve parlak alanlara kayma eğilimindedir, öyleyse arka planınızı ve ön planınızı dikkatli seçmelisiniz. Çerçevenize giren ve dikkati konunuzdan uzaklaştıracak bir şey var mı? Hedefinizi nereye koyacağınızı dikkatli düşünmelisiniz.

Başlarının üzerinde büyüyen bir bina, sokak lambası ya da diğer herhangi bir şey olmadığına emin olun. Ya kendiniz hareket edin ya da konunuzu hareket ettirin. Birisinin evinin içinde fotoğraf çekiyorsanız, kişisel eşyaları ya da fotoğrafları duvardan indirmeleri için izin istemekten korkmayın. Tam uzunlukta bir fotoğraf çekiyorsanız neyi çekeceğinize karar vermelisiniz ya da kırpma yapmanız gerekecektir.

Fotoğraf: Mike Busselle

Son olarak, özneyi çerçevede nereye yerleştirmek gerekir? Özneyi merkeze yerleştirmek sıkıcı olabilir. Bu nedenle nesneyi merkezin dışına yerleştirmek (sağ ya da sol üçte bir - altın oran) daha hoş bir görüntü ile karşılaşmanızı sağlayacaktır. Öznenizin başını da üst üçte birlik kısma yerleştirin. (Altın Kesim Kuralı)




Kompozisyonunuzu geliştirmeniz için bir tavsiye de kitap ve dergilerdeki fotoğraflara bakmanızdır. Bu fotoğrafları nasıl çekmişler, bakın ve şimdilik örnek alın, takip edin.

Fotoğraf: Mike Busselle

Işık


İyi aydınlatılmış, güzel bir fotoğraf çekmek için uzman olmak gerekmez. En iyi ışık, doğal ışıktır ve en iyi doğal ışık ise, bulutlu ışıktır. Bulutlu havalardaki ışığın iyi olmasının nedeni ise yumuşak bir ton vermesidir. Güneş ışığı altındaki gibi sert gölgeler olmayacaktır.

Ancak, hava güneşli ve fotoğrafı çekmek için de tek şansımız buysa, ümitsizliğe kapılmayacağız. Mümkün olan bir gölgeye taşımalı ve biraz ışığın geldiğinden emin olmalıyız. Eğer etrafta gölgelik bir yer yoksa bir seçim yapmak zorundasınız demektir. Klasik seçim, güneş  ışığının doğrudan yüze gelmesidir. Bu, konumuzu aydınlatacak olsa da konumuz bu nedenle oldukça zorlanacaktır. 

Diğer seçim ise güneşi konumuzun arkasına almaktır. Bu çekim sırasında flaşa ihtiyacımız olacak. Eğer flaşın etki derecesini değiştirebiliyorsanız doğal bir görünüm vermek için  bir imkanınız olacaktır. Eğer flaşın ayarını değiştiremiyorsanız, doğal olmayan bir görünüm ile karşılaşabileceğinizi unutmayın. 

Eğer kapalı bir alanda çekim yapıyorsanız, bir pencereden ya da kapıdan gelen doğal ışık kullanın. Mümkün olan her yerde flaş kullanmaktan kaçının. Ayrıca konu üzerine ışık tutmak için bir yansıtıcı kullanabilirsiniz. 

1 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status