Son Yazılar

16 Eylül 2013 Pazartesi

Karanlık İç Mekan Fotoğraf Çekimi Ayarları


İç mekan çekimlerinde karanlık bir ortamda iseniz, işte işinize yarayacak bazı ipuçları.

1. Kamerayı Sabit Tutmak. Görece, uzun pozlama yapacaksınız ve kameranın herhangi bir hareketi görüntü kalitenizi etkileyecektir. Bir üçayak, tek ayak (monopod)  ya da herhangi bir dayanak noktası kullanarak kameranızı sabitlemeye çalışın. Herhangi bir destek olmadan kamerayı önünüzde tutmaya çalışmayın.



Fotoğraf: Vaibhav Kapadi

Bazı kameralar ve lensler görüntü sabitleme özelliklerine sahipler ancak kameranızın yapacağı büyük hareketleri telafi edebilecek kadar iyi değiller. Bir SLR kameraya sahipseniz, kollarınızı karnınıza destek olarak kullanabilirsiniz. Sakinleşin, nefes alın ve nefesi içinizde tutun ve deklanşöre yavaşça dokunun.

2. Ekipmanlar. Hızlı bir lense sahip dijital SLR (f/2.8 ya da daha iyi) yüksek hassasiyette temiz bir görüntü yakalayabilmek için en iyisi. Karanlık bir alanda bir konu üzerine fotoğraf çekiyorsanız temiz bir görüntü elde etme konusunda sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Fotoğraf: Maciek Jezyk

3. Kapalı Flaş. Fotoğraf çekmeye müsait olan çoğu iç mekan çekimleri özel olarak flaşsız çekim fotoğrafçılığı olarak adlandırılır. Flaş, çoğu durumda, sadece mevcut ışığı deforme edecektir. Ayrıca diğer izleyicilerin dikkatini dağıtacak ve belki de bu sebepten dolayı kendinizi bir anda etkinliğin dışında bulabileceksiniz. Ayrıca, uzaklık ve açıdan dolayı, çoğu kameranın flaşı etkisiz kalacaktır.

4. Pozlama Değerleri. Genellikle kameranızı yüksek ISO değerlerine (ISO 800 - ISO 1600, bazı yeni nesil kameralarda 3200 ya da daha yüksek), düşük perde hızı değerlerine (konunuzun hareketine bağlı olarak) ve geniş diyafram açıklıklarına (f/2.8 - f/5.6) ayarlamanız gerekecektir. Bütün bunlara ek olarak, bu ayarları kendisi otomatik olarak ayarlamayı deneyen bir gece modu da kameranızda yer alıyor olabilir.

Fotoğraf: Olaf Barons

5. Perde Hızı. Yukarıdaki pozlama değerlerine bağlı olarak, çekiminizi yapacağınız konu ya da olayın hızına bağlı olarak özellikle tercih edeceğiniz bir perde hızı ayarlamanız gerekecektir. İç mekanlarda yapılan spor etkinlikleri genellikle iyi aydınlatılmış olur ve bu nedenle perde hızınızı 1/120 saniye değerlerine çekebilirsiniz. Bu sayede hareketi dondurabilme imkanına sahip olabilirsiniz. Kapalı bir alanda bir dans gösterisi çekiyorsanız ortam biraz daha koyu olacağı için 1/60 saniye ile 1/100 saniye arasında bir değer kullanmak isteyebilirsiniz.

Konuşmalar ve hareketler daha yavaş olduğu takdirde 1/60 saniye ve daha yavaş perde hızları da kullanabilirsiniz. Müzedeki eserler gibi sabit nesnelerin çekiminde daha düşük bir perde hızı ve daha yüksek bir diyafram değeri ya da daha düşük bir ISO değeri kullanabilirsiniz. Sadece, düşük perde hızı kameranızın sabit olmasına gereksinim duyar, unutmayınız.




6. Az Pozlama. Bazen, doğru perde hızını yakalamak için, yeterli sensör hassasiyetine veya diyafram değerine erişemeyebilirsiniz. Bu durumda perde hızını düşürüp bulanık bir görüntü almayı garantilemek yerine perde hızını biraz yükseltip ve az pozlanmış bir görüntü elde edin. Bilgisayarınızda kullanabileceğiniz bir fotoğraf editörü yardımıyla görüntünüzü birkaç poz iyileştirebilirsiniz.

Fotoğraf: Vaibhav Kapadi

7. Beyaz Dengesi. Bunu iyi anlamak size zaman kazandıracak. Birçok SLR  bir beyaz dengesi (white balance) özelliğine sahiptir. Bu özelliği nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız sadece birkaç çekim ile işinizi kolaylaştırın. Çekimlerinizden sonra LCD ekranınızda görüntüyü karşılaştırabilir ve en iyi görüntüyü elde edebilirsiniz. Bir diğer seçeneğiniz ise RAW formatında çekim yapmanız ve görüntüyü sonradan işlemeniz.

8. Odak. Kameranızın karanlık ortamlarda en büyük sorunlarından birisi de karanlıkta odaklanamama sorunu olacaktır. Bu nedenle elle netleme yapmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Odaklamanın sağlıklı olarak yapılıp yapılmadığını ise, bir deneme çekimi yapıp bunu yakınlaştırarak kontrol edebilirsiniz. Daha sonra odaklama halkasına dokunmadan çekimlerinizi yapabilirsiniz.

Fotoğraf: Lina Skukauske

9. Çekim Sonrası. Koyu görüntüleri aydınlatabileceğinizden ve beyaz dengesinden yukarıda bahsetmiştim. Karanlık görüntüleriniz için bir diğer araç da gürültü azaltma özelliğidir. Yüksek ISO değerinde fotoğraflarınızda aşırı kumlanma meydana gelebilir. Bir gürültü azaltma özelliği ile bunu oldukça azaltabilirsiniz. Ancak bu, detay ve keskinlik kayıplarına yol açacaktır. İkisi arasında bir seçim yapmanız gerekecekse eksileri artıları iyice tartmanız gerekecektir.

Son olarak, çekime izin verilmeyen yerlerde çekim yapmaya çalışmadığınızdan emin olun. Fakat eğer gerekli izinleri alabilirseniz ve teknikleri uygulayabilirseniz, kapalı alanlarda da olsa harika çekimler yapabilirsiniz.

© John Huegel

1 yorum :

  1. Bloğunuz gerçekten harika bilgiler veriyor. Sizlere çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status