Son Yazılar

12 Eylül 2013 Perşembe

Manzara Fotoğrafçılığında Doğal Işık Kullanımı


Kompozisyon ile birlikte ışığın kalitesi de manzara fotoğraflarınızın kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Kompozisyon tamamen kontrol edilebilir durumda iken kaliteli bir ışık kontrol edilemeyebilir. Biz yine de ışığın geliş yönünü ve ışığın konumuza geliş açısını kontrol edebiliriz ve böylece manzara fotoğraflarımızın başarısını artırabiliriz. Tepeden, yandan, önden ve arkadan olmak üzere dört farklı aydınlatma türü vardır. Bu dört farklı aydınlatma türlerinden hangisini kullanırsanız sahnenizin nasıl etkileneceğini keşfedin ve konunuzu en iyi hangi aydınlatma tipinin tasvir edeceğini anlayın. Bu sayede hangi aydınlatma türünü kullanacağınıza karar verebilirsiniz.



Fotoğraf: Richard Rydge

ÖĞLE SAATLERİNDE MEYDANA GELEN



Tepeden Aydınlatma



Genellikle manzara fotoğrafçılığı için konuşmak gerekirse, tepeden aydınlatma pek kullanışlı değildir çünkü gölge bırakmaz; manzara fotoğrafçılığı için oldukça önemli olan doku, şekil ve formları oluşturmaz. Tepeden aydınlatmanın tek istisnası, bir suyun en turkuaz halini yakalamak istiyorsanız, bu aydınlatmayı kullanmalısınız.

GÜN DOĞUMU VE GÜN BATIMI SAATLERİNDE MEYDANA GELEN


Fotoğraf: Hefin Owen



Ön Aydınlatma (Güneşi arkanıza aldığınızda)



Tepeden aydınlatmaya benzer olarak önden gelen ışık da dokular, şekiller ve formlar üretmez ve daha da kötüsü gölgeniz olduğunuzdan daha büyük bir şekilde sahnenizde görünür. Deneyin ve mümkünse bu durumdan da kaçının.




Arka Aydınlatma (Ters Işık)


Arkadan aydınlatma (Ters Işık Kullanma) çekim için zordur çünkü hem arka plan ile konunuz arasında yüksek bir parlaklık farkı vardır ve ayrıca lensinizde haleler (lens flare) meydana gelecektir. Ters ışık koşullarında çekim yapmayı seçecekseniz bir lens kapağı (lens hood) kullanmanız tavsiye edilir. Bu türde çekim yapmayı en çok isteyeceğiniz durumlar da silüet çekmek istediğiniz zamanlar olacaktır.

Fotoğraf: Vasile Hurghis

Yan Aydınlatma


Yan aydınlatma konunuzun doku, form ve şeklini olduğu gibi aktarabilmek, izleyiciler için hayat gibi bir görüntü oluşmasını sağlayabilecek ideal ışık kaynağıdır. Bir manzara fotoğrafçısının temel amaçlarından birisi olan üç boyutlu bir görüntü çekebilmek için yandan gelen ışığı yakalamaya çalışıyoruz.

Işığı kontrol etmenin yolu ise durmak ve ışığın geliş yönüne göre kendinizi hareket ettirmek olacaktır.


Son olarak, yılın değişik zamanlarında çekim yapmak aynı ışık koşullarında dahi olsa farklı sonuçlar elde edebilmenize olanak sağlayacaktır. Örneğin, suyun rengi güneş ışınlarının geliş açısına bağlı değil, ayrıca yılın zamanına da bağlıdır. Örnek olarak, turkuaz bir suyu çekebilmek için öğle saatlerinde çekim yapmalısınız demiştim. Ancak aynı suyun çekimini kış aylarında yaparsanız, yaz aylarında aldığınız sonuçtan daha kötü bir sonuç alacaksınız demektir.

© Ricardo Manuel Da Cunha

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status