Son Yazılar

26 Kasım 2013 Salı

Çiçekler Nasıl Çekilir?


Çiçek fotoğrafları nasıl çekilir keşfettiğinizde harika zevklerle geçireceğiniz günler sizi bekliyor olacaktır. Çiçek fotoğrafçılığı birçok insanın sevdiği  favori fotoğrafçılık türüdür. Eğer bilmeniz gereken noktalara hakimseniz, bu teknik size hiç zor gelmeyecektir. Eğer yakın çevrenizde hiç çiçek yoksa ya da evinizin bir bahçesi yoksa bir parka gidebilirsiniz. Orada birçok çiçek çeşidi bulabileceksiniz.



Fotoğraf: Joe Konz

Bir profesyonel fotoğrafçı olarak ilk tavsiyem, ışığı test etmeniz olacaktır. Çiçekleri çekerken yumuşak ve filtrelenmiş ışık kullanmanız en iyi sonuçları verecektir. Neden mi? Çünkü güçlü bir ışık kaynağı olan güneş yapraklardaki ve renklerdeki detayları azaltacaktır. Ve bu, çiçeklerinin güzelliğinin kaynağıdır. Mümkün olan en fazla detayın ortaya çıktığından emin olmalısınız ve bu, ışığı yumuşatmadığınız sürece gerçekleşmeyecektir. Daha yumuşak bir ışık için karar verdiğinizde daha iyi sonuçlar alacaksınız.

Bulutlu, kapalı bir havada çekim  yapın. Bu çiçekler üzerinde iyi bir etki bırakacaktır çünkü buultlu havalar düşük yoğunluğa sahiptir ve çiçekleriniz karşısında güçlü gölgeler oluşturmayacaktır. Bu bulutlu günler çiçek fotoğrafları çekmek için mükemmel zamanlardır çünkü detayları ve çiçeklerinizin mükemmelliğini azaltacak iğrenç gölgeler oluşmayacaktır.

Fotoğraf: Tere Ortiz

Çiçek fotoğrafı çekmek için iyi bir ipucu da polarize filtre kullanmaktır. Eğer bir polarize filtreyi lensinizin üzerine takarsanız, çektiğiniz her şey koyulaşacaktır. Parlak ışık detay kaybına neden olabilir çünkü çiçekler çok küçüktür ve incedir. Eğer çok fazla ışık yaprakları ışıtıyorsa kameranız da detayları çekebilmekte zorlanır. Işığı karartmak ve detayları ortaya çıkarmak için polarize filtre kullanın.

Çiçek fotoğrafçılığında bir diğer önemli nokta da hareketi dondurmaktır. Her şeyi hazır ettiğinizde tam çekimi yapacakken bir rüzgarın esmesi sonucu çiçeğin hareket etmesi ve odaktan dışarı çıkarması sonucunda fotoğrafınızın bulanık çıkmasından daha sinir bozucu şey pek azdır. Bu, sık karşılaşılan bir sorundur. Genellikle de düşük ışık koşullarında fotoğraf çekerken gerçekleşir. Deklanşör (shutter) yavaş bir çekim yapar ve sonuç olarak hareket eden hiçbir şey net olmaz.

Kamerayı tutabildiğiniz kadar hareketsiz tutun. Çekim hızları (enstantane) hakkında pek çok şey bilmiyorsanız, olabilir, sadece kamerayı sabit tutun. İyi bir üçayak (tripod) da kullanabilirsiniz. Bu çok yardımcı olacaktır. Bir üçayak kullanmak size daha net ve berrak fotoğraflar çekebilmek için olanak verir çünkü kameranızı oldukça sabit tutmaya çalışacaktır.

Aklınızda tutmanız gereken bir diğer konu da keskin odak noktasıdır. Hiç alan derinliği (depth of field - dof) diye bir şey duydunuz mu? Alan derinliği, sadece "odak içinde kalan şeyler" anlamına gelir. Biz bir çiçek çekerken sadece çok küçük bir alanın odakta olmasını isteriz. Bu, kısa alan derinliği olarak adlandırılır. Bu ayrıca, kameranın çok uzağa bakmadığı anlamına gelir. Bu ayrıca, çiçeği netlediğinizi ve çiçek dışında kalan her şeyi bulanıklaştırdığınız anlamına gelir. Bu gerçekten güzel bir etkidir. Yakın çekim çiçek çekimlerinde arka planın net olması gerekmez.

Fotoğraf: David L Vanderlaan



Çiçek fotoğraflarınızın net olmasını ister misiniz? Burası f/stop ve diyaframın önemli olduğu nokta. Eğer dar bir (yüksek f/stop değeri [f/22 gibi]) varsa, bu daha net (keskin) fotoğraflar çekebileceğiniz anlamına gelir. F/stop (f/durağı) nedir? F/stop lensinizin içindeki, ışığın çok ya da az girmesini sağlayan küçük bir açıklıktır. Daha küçük bir açıklıkta kameranızın daha net görüntü çekme ihtimali artacaktır. Eğer bunu yeterince anlarsanız daha geniş bir diyafram değeri ile çekim yaparak (düşük f/stop değeri) arka planı bulanıklaştırabilir ve alan derinliğini azaltabilirsiniz. Şimdilik, sadece ışığı izleyin. Bu önemli bir şeydir.

Çiçeği iyi bir şekilde yerleştirdiğinizde, bu fotoğraf kompozisyonunuz daha iyiye gidiyor demektir. Kompozisyonunuz en açık olandır. (Bulanık arka planların göze hoş gelmesinin nedeni budur.) Arka plandaki dikkat dağıtıcı ögeleri temizlemek için uyguladığım yöntem ise kırpmadır.

Çiçek fotoğrafçılığı en iyi, iyi bir açı ile çekim yapıyorsanız çalışır. Bu aynı zamanda "fotoğrafik kompozisyon" ya da sadece "kompozisyon" olarak bilinir. Bu ilginç şeyleri fotoğrafınızda nereye konumlandırdığınızla ilgilidir. Bunu aynı zamanda, çiçeklerinizin yapraklarını yerleştirme olarak da adlandırabilirsiniz.

Eğer çiçeğe yeterince yakınlaştırma (zum) yaparsanız neredeyse kırpılmış bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Daha da yakınlaşarak, daha küçük bir alanla çalışmaya başlayabilirsiniz. Daha küçük alanda daha az ışık vardır. Az ışık düşük perde hızı (enstantane) ya da geniş diyafram kullanmanız gerekecek anlamına gelir. Hangisi olursa olsun , daha fazla ışığa ihtiyaç duyacaksınız demektir.

Çiçek fotoğrafçılığı bence fotoğrafçılığın en iyi türüdür. Bu makalede yazılanları uygularsanız gerçekten harika işler ortaya koyabilirsiniz. İyi ışık, kompozisyon ve teknik metodları öğrendiğinizde çiçekleri harika bir şekilde kolayca ve çabukça nasıl çekebileceğinizi göreceksiniz.

© Amy Renfrey

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status