Son Yazılar

13 Şubat 2014 Perşembe

Manzara Fotoğrafçılığında Işık Ölçümü


Manzara fotoğrafları çekerken, uygun bir pozlama sonucuna ulaşmak için doğru ışık ölçümü ayarı yapılmış olması gerekmektedir. Işık ölçüm ayarı doğru pozlanmış bir fotoğraf elde edebilmeniz için gerekli olan diyafram ve enstantane değerini almanıza yardımcı olur. Tüm kameralar farklıdır ancak bütün kameralarda benzer ışık ölçüm sistemleri mevcut. Nikon D700'e sahibim ve Nikon D700 üç ölçüm sistemi kullanıyor: Nokta, Merkez Ağırlıklı ve 3D Renk Matrix. Bu üçünün ortak ve karşıt noktalarını tartışalım. Genellikle hangi ayarları kullandığımı ve çekime gittiğinizde hangi ayarları uygulamalısınız, size açıklayacağım.



Fotoğraf: Mitch Johanson

Noktasal ölçüm ayarında, kameranız yaklaşık 4 mm çapında (çerçevenizin yaklaşık %1.5'i) bir dairedeki ışığı ölçer. Daire mevcut odak noktası üzerindedir, konularınızın daha fazla ölçülmesini mümkün kılar. Ana odak noktanız neresi olursa olsun kamera bu konuyu ölçümleyecek ve doğru diyafram ve enstantane süresini verecektir. Diyaframı ve enstantane süresini elle değiştirebileceksiniz. Noktasal ölçüm yaptığınızda ana odak noktanız doğru olarak pozlanacaktır. Ancak bu, fotoğrafın geri kalanının doğru olarak pozlanacağı anlamına gelmez. Bu ölçümle fotoğraf çektiğinizde aldığınız ilk fotoğrafların aşırı ya da az pozlanmasını görmeniz sinir bozucu olabilir. Başarı oranının düşük olmasından dolayı, doğru pozlamayı yapmak için diyafram ve enstantane ayarlarını sürekli olarak değiştirmeniz gerekecektir.




Merkez Ağırlıklı Ölçüm tüm çerçeveyi ölçer fakat bütün çerçeve içinde en büyük ağırlığı çerçevenizin merkezine (vizörün merkezinde 12 mm'lik bir alan) verir. Merkez ağırlıklı ölçüm, noktasal ve 3D Renk Matrix arasında bir köprü gibidir. Fotoğrafçı belirli bir tonu ya da rengi ya da çerçeve boyunca sürekli bir şeyi ortaya çıkarmak istiyorsa noktasal ve merkez ağırlıklı ölçüm işe yarayacaktır. Merkez ağırlıklı ölçüm modunun en büyük avantajı ise "en parlak noktanıza göre pozlamasıdır" çünkü kameranızı en parlak noktaya göre ölçmeyi amaçlarsınız ve aşırı pozlama olmadığından emin olabilirsiniz.

Fotoğraf: Raluca Mateescu

Üçüncü ölçüm ayarımız ise 3D Renk Matrix. Bu ayar çoğu durumda önerilir. Kamera parlaklık, renk, uzaklık ve doğal ayarlar için kompozisyon gibi geniş bir aralıkta ölçüm yapar. Özel olarak, doğru pozlama yapmak için sadece 3D Renk Matrix ayarını kullanıyorum. 3D Renk Matrix doğru pozlamayı diyafram ve enstantane sürelerin üzerinde değişiklik yapmaya gerek kalmadan zamanın %90'ı hızında hesaplar. Bu, yanlış pozlama olasılığını düşürür ve deklanşöre bastığınızda o anki sahneye göre en doğru çekimi size verir. Ayrıca, eğer pozlama aşırı ya da az pozlama olursa, kameranızda basit bir ayarlar en az uğraşı vererek doğru ölçümü kameranızın tavsiyesiyle yapabilirsiniz.

Fotoğrafçılıkta ışık ölçüm ayarı sadece yaratıcı kontrolleri sebebiyle değil ayrıca bir zaman pespektifi açısından da önemli. Zaman fotoğrafçılığın özüdür ve fotoğrafınızın başarısı saliseler ile ölçülür. Bu nedenle ben, fotoğraflarımı çekerken 3D Renk Matrix kullanıyorum. Noktasal ve merkez ağırlıklı ölçümleri de denedim ve test ettim fakat bunları çok tutarsız ve güvensiz buldum. Fotoğraflarımın aşırı ya da az pozlama nedeniyle harap olduğu durumları yaşadım ve bunları tekrar etmedim. Bu nedenle, sadece doğru pozlama için değil ayrıca daha güvenilir fotoğraflar çekebilmek için de ışık ölçüm ayarları önemlidir.

Fotoğraf: Radu Stanescu

Yine de noktasal ölçüm için gerekli bazı alanları söyleyebilirim. Bir doğal yoğunluk filtresi kullanırken, ufuktaki gölgelik bir alan ve parlak bir gökyüzü sırasında filtrenin ne oranda güç kullanacağına yardım etmek için kullanabilirsiniz. Örneğin, bende 1, 2 ve 3 duraklık filtreler var. Eğer ışıkmetre gölgeli alan için en iyi ayarın f/4 ve 1/10 saniye ve parlak olan gökyüzünün f/4 ve 1/80 ile olacağını ölçerse 3 duraklık bir filtre kullanmam gerektiğinin bilirim çünkü gölge ile gök arasında 3 duraklık bir fark mevcut. Farklı bölgelerdeki ışığın  gücünü hesaplarken noktasal ölçüm modunu kullanırım. Bunun haricinde diğer bütün amaçlar için kameran her zaman 3D Renk Matrix ayarındadır.


© Stefan Hofer

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status