Ön plan ve arka plan arasındaki şık dengesini ya da ışık oranını anlamak, daha iyi manzara fotoğrafçılığına doğru yol almanızı sağlayacaktır. Arka plan genellikle gökyüzüdür ve ön planda ise genellikle fotoğrafınızın konuları bulunur. Örneğin bir tepe, bina ya da göl.
Basitçe anlamanız için, konumuzun bir tepe olduğunu düşünelim.
Saat, öğleden önce 06:00 ve güneşin arkanızdan doğacağı bir konum buldunuz. Sağlam bir üçayak bulun, ayarlayın, ayna kilitleme özelliğini açın ve bekleyin. Güneşin ilk ışınları ufukta yavaş yavaş belirmeye başlayacak ve zirveleri aydınlatmaya başlayacaktır çünkü zirveler en yüksek noktalardır. Güneş ufukta yükselmeye başladıkça bütün tepe aydınlanmaya başlayacaktır.
Fotoğraf: Katie |
Saat 08:00 civarına geldiği zaman güneş bütün tepeyi aydınlatmış olacak ve böylece, tepe ve ışık arasında 50:50 oranında ışık oranı verecektir. Bir an için şunu düşünün, tam ters yönden, güneş size bakacak bir şekilde çekiyorsunuz ve güneş tepenin arkasından doğuyor. Işık oranı büyük ölçüde değişecek ve 5:95 (tepe:gökyüzü) gibi bir oran verecek, çünkü tepeyi aydınlatan son derece az fakat gökyüzünde çok fazla ışık olacak çünkü güneş doğrudan lensinize doğru doğuyor olacak. Bu, beyaz bir gökyüzü ve karanlık bir manzara fotoğrafı oluşturacaktır. Silüet fotoğrafları bunun gibi bir örnektir. Şimdi, ne zaman çekim yapmayacağımızı biliyoruz, güneşi solumuza alarak çekim yapmaya çalışacağız. Bu şekilde yapılan bir çapraz aydınlatma çok cazip olabilir. Çapraz aydınlatma insan fotoğrafçılığında da, flaş kapalı bir şekilde kullanılır. Şimdi, dahili flaşlarınızın neden nadiren gurur duyacağınız portreler verdiğini biliyorsunuz.
Öğlen saat 12:00 civarında güneş neredeyse tepemizde olacaktır ve 20:80 oranında aydınlatma verecektir. Bu, özellikle Malezya gibi tropikal iklimin olduğu nemli topraklarda, gökyüzünün tepenizden daha fazla aydınlanmasına neden olacaktır. Nem oranının düşük olduğu topraklarda 50:50 gibi bir oran elde edebilirsiniz. Eğer tepenin aydınlanmasını engellemeyecek bir şekilde fırtına bulutları tepenin arkasından belirmeye başlamışsa, koyu bulutlar 60:40 (tepe:gökyüzü) gibi bir oran ortaya çıkarabilecektir. Bu gerçekten harika manzara fotoğrafları ortaya çıkarabilir çünkü güneşli ön plan, kara bulutlarla kaplı arka plana göre daha fazla ilgi çekebilir.
Doğru zaman ve yönde yapılan çekimler manzara fotoğrafçılığınıza harika bir farklılık katacaktır. Işık dengesini ve bu dengenin etkilerini anlamak fotoğrafçılık seviyenizi bir üst seviyeye getirecektir.
© Andy Lim
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.