Unutmayın ki, bütün makaleyi okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum, ortalama bir amatör olsanız bile, fotoğrafçılığa dair bilgilerinizi yenileme şansını bulacaksınız. Kendi çektiğim fotoğrafları nasıl çektiğime dair bir makale hiç yazmadım fakat bu harika diye düşünüyorum çünkü bu, her zaman okuduğunuz fotoğrafçılık ipuçları makaleleri gibi değil. Öyleyse, elbette, fotoğraflarla süslenmiş olan bu makaleyi okumaya başlayın.
YARATICI GÖRMEYİ ÖĞRENMEK
Yaratıcı bakmayı öğrenmenin en iyi yolu daha fazla fotoğraf çekmektir. Bunun nedeni, daha fazla fotoğraf çektikçe ve fotoğraf çekmeye daha fazla zaman ayırdıkça, normalde görmediğiniz şekilde görmeye başlıyorsunuz. Gerçek bir fotoğrafçı, bir arkadaşıyla, sokakta yokuş aşağı giderken şekilleri, formları, ışıkları ve renkleri ayırt eder. Örneğin, Bakırköy'de çektiğim şu demir yolu fotoğrafına bir bakalım:
Bu fotoğrafın iyi olduğunu gördüm çünkü;
1) Yol, sonsuzluğa gidiyor gibiydi.
2) Harika bir bakış açısı ve simetri vardı.
Yaratıcı olarak görmeyi öğrenmeden önce de bu yoldan defalarca geçtim fakat, bu fotoğrafı çekene kadar bu demir yolunu bu haliyle hiç görmemiştim. Yukarıdaki maddeler birleşince, gözlerimiz için harika bir fotoğraf ortaya çıktı. Bu oldukça iyi ancak yine de fotoğraf güçlü bir mesaj veremiyor. Bu fotoğraf izleyicilere güçlü bir duygu ve his vermiyor. Bunu başarmak için, sıradaki maddeyi anlamak lazım:
Fotoğraf: Joseph Blesco |
ANI HİSSETMEK
Aşağıdaki ipucu herhangi bir düşünce sağlarsa, inanıyorum ki herkes kendi yaratıcı yolunu bulabilecektir. Bana göre yaratıcı görmek, zihninizi açık tutmak ve hislerinizi serbest bırakmaktır. Bu duygular, güçlü fotoğrafların temelidir. Ve eğer beyninizi, gözünüzü ve kameranızı, duygularınızla bağlantıya geçirirseniz, harika bir fotoğrafçı olmak için kapıyı aralamaya başladınız demektir.
Fotoğrafınızın duygusal ve yapısal bileşimi hakkında.olduğu ve güçlü bir duygusal tepki almak için, insanların, fotoğraflarınızı hissetmesini istiyorsunuz. Fotoğraflarınızın etkisini artırmak, onları unutulmaz başyapıtların arasına sokmak ve hissedilen etkisini artırmak için bazı anahtar noktalar vardır. Bunlar öylece kolay ve birkaç gün ya da birkaç saat içinde öğrenebileceğiniz şeyler değil. Bu bazen haftalar, aylar ya da yıllar alabilir. Bu size kalmıştır, fotoğrafçılığı öğrenmek ve fotoğrafçılıkla ne kadar zaman geçirmek istediğinize bağlı. Dışarı çıkmış ve çekim yapmaya hazırlanmış bir halde iken, durun ve kendinize şu üç soruyu sorun:
* Neden bu fotoğrafı çekmek istiyorum?
* Bu fotoğrafın ana mesajı nedir?
* Bu fotoğrafı etkili bir şekilde nasıl çekerim?
Deklanşöre basmadan önce kendinize bu üç soruyu sormaya devam edin, eminim, fotoğraflarınızda gelişmeler meydana gelecektir. Bu soruları detaylı bir şekilde açıklayayım:
"Bu fotoğrafı neden çekmek istiyorum?" sorusu, hislerinizi açıklamaktadır. Siz orada durdunuz ve iyi bir fotoğraf olabileceğini "hissettiğiniz" için durdunuz. Ama neden? Işık iyi olduğu için mi? Olağanüstü bir şeyler mi vardı? Kendinize daha fazla nedenli sorular sormanız ve cevaplar almanız, daha fazla anı hissetmenize ve daha fazla yaratıcı gözlerle görmenize olanak sağlayacaktır. Hatırlayın, bu sadece hisler hakkında ve hislerinizi izleyicilere aktarmanız hakkında
"Öyleyse, artık neden fotoğraf çekmeniz gerektiğini biliyorsunuz, kendinize sormalısınız, "'Bu fotoğrafın ana konusu nedir?'Bu soru, konunuz şekilleri, renkleri ya da ömür boyu mücadele etmiş bir yüzü olan insanı, ya da diğer her ne ise tanımlayarak, ilk soruyu tamamlamakta size yardımcı olacaktır. Cevabınız her ne olursa olsun, bu soru sizi gelecek soruya hazırlayacaktır: 'Nasıl bir fotoğrafı etkili bir şekilde çekerim?'
Fotoğraf: Royal Oak |
İyi, ilk iki soruyu düşünerek başlayabilir ve cevapları hakkında zihninizi yorabilirsiniz. Burada, Michigan, Port Huron'da çektiğim bir fotoğrafı, bir örnek olarak anlatacağım:
"Kırmızı ışıkta beklediğinizi ve karşıdan bir adamın geçtiğini gördüğünüzü söyleyebilirsiniz. Bunun iyi bir fotoğraf olacağını düşündünüz, öyleyse kendinize 'Neden?' diye sorun ve cevap verin 'Çünkü gökyüzü harika bir kızıllık almış ve tam olarak doğru zaman, şu an!' Bir diğer soruyu da hızlıca sorun kendinize, 'Peki ana konu nedir?' ve cevap, 'Bir şehirdeki günbatımındaki duyguyu ve ruh halini yakalamak için.' Yavaşça kameranızı kaldırın (yanınıza almayı unuttuysanız, utanın!), ve kendinize son soruyu sorun, 'Bu fotoğrafı etkili bir şekilde nasıl çekerim?'"
İlk olarak, zamanlamanın en önemli konulardan birisi olduğunu biliyoruz. Bu yüzden, kompozisyonunuzu çabucak oluşturun, üçler kuralına dikkat edin ve kişinin tam olarak güneşin karşısına geçmesini ve böylelikle müthiş bir silüet oluşturmasını bekleyin. İşte sonuç:
ŞAŞIRTICI FOTOĞRAFLARA GÖZ ATMAK
Ben, herhangi bir alanda uzmanlaşmış bir profesyonel değilim, sadece ortalama bir amatörüm fakat inanıyorum ki, iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz, hem de kursa gitmeye gerek kalmadan. Ben bildiğim her şey kendi kendime öğrendim, fotoğraf benim tutkumdu. Benim için büyük etkisi olan konu ise şaşırtıcı ve etkileyici fotoğraflardı. Bu fotoğrafları inceleyerek ve kendinize yukarıdaki üç soruyu; 'Ne?', 'Nasıl?' ve 'Niçin?', sorarak harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Bazen fotoğrafları anlamaya saatler harcarım fakat bu sırada bu fotoğrafların bende neden bu kadar büyük bir etki bıraktığını anlamaya çalışırken, eğlenirim de. Photography Network, Flickr, Photo.net, 500px, 1X gibi siteleri takip edin çünkü bu sitelerde harika fotoğraflar var.İlgilendiğiniz fotoğraflara bakın ve bu fotoğraflardan neden etkilendiğinizi kendinize sorun. Bunları inceleyerek başlayın ve insanların bu fotoğraflara verdiği tepkileri okuyun. Öğrenilecek ne varsa, öğrenin.
YAPICI ELEŞTİRİLERİ ALMAK
Fotoğrafçılığınızı geliştirmek ve iyi fotoğraflar çekmek demek, profesyonellerden tavsiyeler almak demektir çünkü onlar nerede iyi ya da kötü olduğunuzu, nerede doğru ya da yanlış olduğunuzu fark edeceklerdir. Ben şahsen bir "profesyonelle" yüz yüze hiç konuşmadım. Sadece web forumları ve e-postalar aracılığı ile konuştuk. Eğer yapabilirseniz, tavsiye ederim, gerçek profesyonellerin olduğu gruplara katılın ve onlarla tanışın. Bu benim de yapmak istediklerim listesinde çünkü onlar yapıcı eleştirilerini sunacak ve ailenizin ve arkadaşlarınızın sahip olmadığı deneyimleri aktaracaktır.
Size, gerçekten yapıcı eleştirilerin sunulduğu bazı sitelere kayıt olmanızı öneririm, bu sitelerde dürüst tavsiyelerle karşılaşabilirsiniz:
* http://www.picturesocial.com/group/photocriticism
* http:www.flickr.com/groups/critique
* http://1x.com
Üyelerin eleştiri sistemini görmek için bu sitelere kayıt olmalısınız ama buna değer.
Yapmanız gereken bu sitelerin birine ya da birçoğuna üye olmak ve geribildirim almak istediğiniz fotoğrafı bu sitelere yüklemek. Çoğu zaman bu siteler, fotoğraf yüklemenizden önce fotoğraflara eleştiriler yapmanızı gerektiriyor. Bu, topluluğu dengede tutuyor ve böylece fotoğraf yükleyen herkes eleştirilerde bulunabiliyor ve sadece kendilerine yapılacak eleştirileri beklemiyor.
Bu sitelere ek olarak, sevdiğim fotoğrafçılık blogları da bulunmakta. Yeni başlayanlar için Strobist adıyla tanınan David Hobby'nin sahibi olduğu iyi bilinen bir blog var. Onun bloğu genellikle aydınlatmalarla ilişkili. Ayrıca, Ken Rockwell'den de bahsetmek zorundayım. Bir Nikon hayranı ve birçok farklı konu hakkında yazıyor. Ayrıca, Nikon kamera ve ekipmanları hakkında da yazılar yazıyor. Çekimlerini sevdiğim bir diğer blogger da Joshua Hoffine. Takip etmenizi tavsiye edebileceğim harika bir blogger ve kendisini takip ederek son çıkardığı harika çalışmalarını görebilirsiniz. Ayrıca, Yeni Başlayanlara İpuçları vere PCMag'ı da tavsiye ediyorum.
Şimdi de zihnimizi yormamız gerekmeyen konular...
DEKLANŞÖRE BASMAK
Uygulama uzmanlaştırır ve fotoğrafçılık bir istisna değildir. Şehrinizdeki ya da dünyadaki (evet, mümkün) en iyi fotoğrafçılardan birisi olmak istiyorsanız, dışarı çıkmalı ve daha fazla çekmeye başlamalısınız. Haftada 60 saat çalışmak zorunda olsanız bile, iyi birfotoğrafçı olmak için dışarı çıkıp çekim yapmaya zaman bulmalısınız. Ben haftada 40 saat çalışıyorum ve fotoğraf çekmek için ne kadar zor zaman bulunacağını da biliyorum.
Daha iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız, zaman ayırmak zorundasınız. Fotoğrafçılığa ilk başladığımda, bir ay içinde sadece saatler harcıyordum. Ve ilk başlarda, bütün fotoğraflarım birbirinin aynısı gibi görünüyordu. Yapmam gereken ise daha fazla zamana ayırmak ve tekniğimi geliştirmekti. Bu şekilde, her gün saatlerimi ayırmaya ve fotoğraflarım geliştirmeye başladım. Zamanla her gün fotoğraf çekmeye ve öğrenmeye saatler ayırır oldum ve artık büyük bilgiler topladığımı ve iyi bir yol kat ettiğimi düşünmeye başladım.
Fotoğraf: Tim Kainu |
SON SÖZLER
Büyük bir fotoğrafçı olmak için gereken bir şey varsa o da fotoğrafçılıkla ilgili tutumlardır. Bu makalenin çoğu ne yapacağınız'la ilgili teknik kısmı içermiyor, fakat size bazı kuralları anlatarak zihninizde bazı değişikliklerin olmasını istedim. Böylelikle kendi hislerinizi fotoğraflara aktarabileceksiniz. Her neyse, umarım buradaki iyi noktaları yakalayarak çabucak harekete geçecek ve ne kadar büyük bir fotoğrafçı haline dönüştüğünüze tanık olacaksınız. Sadece, doğru tutumları takının ve devam edin.
© Tim Kaniu
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.