Son Yazılar

31 Mayıs 2014 Cumartesi

Sadece Fotoğraf Çekin, Sadece Ayak İzlerinizi Bırakın


Şimdi kuzey yarım küre için bahar aylarındayız (ve yaza hazırlanıyoruz), kırlarda bir sürü kır çiçeği bulunuyor. Bu zamanlar fotoğrafçılık için yılın en iyi zamanları çünkü kır çiçekleri beraberlerinde bir sürü diğer canlıyı da (böcekler ve kelebekler gibi) beraberlerinde getirmektedirler.



Bu kadar fazla heyecan verici konularla birlikte, bu zamanların doğanın en kırılgan zamanları olduğunu unutmamız da oldukça kolay olmaktadır. Bu nedenle, doğada gezerken, "arkanızda iz bırakmamanız" oldukça önemlidir.

Hiçbir iz bırakmamak demek doğayı bulduğunuz gibi bırakmanız (belki yerlerde çöp görürseniz onları da kaldırabilirsiniz) anlamına gelmektedir. Bu, sadece fotoğraf çekebilir ve onu yanınızda götürebilirsiniz, geride ise sadece ayak izlerinizi bırakabilirsiniz anlamına gelmektedir. Fakat, yine de ayak izlerinizi bırakırken dahi dikkatli olmanız gerekecektir.

Geride hiçbir iz bırakmamak için, doğada gezerken uygulayabileceğiniz birkaç kuralı sizinle paylaşmak istiyoruz:

© surfingbird.ru

Nereye bastığınıza dikkat edin


Bitkilere (özellikle de kır çiçeklerine) basmaktan kaçının ve mümkün olduğu müddetçe patikalar üzerinde yürüyün. Hiçbir fotoğraf bir diğer canlının hayatından daha değerli değildir. Eğer patikalardan ayrılmak zorunda kalırsanız, çakıl ya da kayalar gibi sert zeminlerin üzerinden yürüyün.

Yolculuk öncesinde ve sonrasında ayakkabılarınızı ve sırt çantanızı temizleyin


Aşırı istila edici türler doğada barınmaktadır, onların daha fazla yayılmasını önlemek zorundasınız; bu nedenle de geziden önce ve sonra ayakkabılarınızı ve sırt çantalarınızı temizlemelisiniz. Tohumlar küçücük deliklere bile sıkışmış olabilir, bu nedenle dikkatlice bakmalısınız.

© surfingbird.ru

İşaret ve uyarı levhalarını okuyun


Bazı popüler gezi rotalarında, genellikle yayınlanan yönergeler, güvenlik önlemlerini belirten işaretler ve bazı özel durumları hatırlatan tabelalar bulunmaktadır. Rotanızda, sizin için belirtilmiş kuralları okuyun ve uyguladığınızdan emin olun.

Yabani hayvanları beslemeyin


Hayvanları beslediğinizde, bu sadece arazideki vahşi yaşamı tahrip etmekle kalmaz, aynı zamanda hayvanların insan gıdalarını yemeye başlamasına da yol açar ve daha sonra insanlar besin vermedikleri takdirde, yabani hayvanlar insanların yaşadığı topraklara gelerek insanlara zarar vermeye başlayabilirler. Sizin için "iyi bir çekim" olanağı sunsa da, hayvanları beslemek asla iyi bir fikir değildir.

Tüm çöpleri yanınızda geri getirin 


Doğaya her ne getirdiyseniz, onu beraberinizde geri götürmelisiniz. Bu, "doğada bozulabilir" olan tuvalet kağıtları gibi eşyaları da kapsamaktadır.




Sadece ölü bitki örtüsünü temizleyin ve doğada bir canlının nasıl "ölü" olarak tanımlanacağını öğrenin


Bir fotoğraf kompozisyonu oluşturmaya çalışırken, fotoğrafınızı bozan canlılar görebilir ve bunları ortadan kaldırmak isteyebilirsiniz. Ancak, sadece ölü olduğundan emin olduğunuz canlıları ortadan kaldırmalısınız. Ve, hangi canlıların ölü olarak tanımlandığını öğrenmelisiniz çünkü çöller gibi bazı ortamlarda canlılar sürekli ölü olarak görünmektedirler.

© surfingbird.ru

Konunuzun çevresinde dolaşırken ve üçayak kurarken dikkatli olun


Bir nesnenizi araştırırken ve bir kompozisyon düşünürken, konunuza odaklanmanız ve çevresindeki diğer şeyleri unutmanız çok kolaydır. Bu nedenle, yürürken her zaman dikkatle çevrenizi inceleyin. Bu, arkanızda hiçbir iz bırakmamanız için ve kendi güvenliğiniz için de (bir dikenli bölgede yürümek istemezsiniz, çünkü acıtıyor) önemlidir.

Yaban hayatına (özellikle de tehlike altındaki türlere) saygılı olun


Vahşi bir yaşam için her bir kalori değerlidir. Onlar bütün günlerini yiyecek ve arkadaş arayarak geçirirler, bu nedenle onları korkuttuğunuz takdirde, onlar da bu değerli kalorilerinden bazılarını yakmak zorunda kalacaklardır. Yaban hayatını yakalamaya çalışmaktan ziyade, onların size gelmelerini bekleyin.

© surfingbird.ru

Yeni bir yeri ziyaret etmeden önce, oranın ekolojisini öğrenin


Belki de hiçbir iz bırakmamayı öğrenmenin en iyi yolu, bir yeri gezmeye gitmeden önce oranın yerel ekolojisini öğrenmektir. Bu, çevreyi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak ve o bölgede yürüyüş yaparken ne kadar dikkatli olmanızı anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Bu rehberdeki kurallardan bazıları size çok fazlaymış gibi görünebilir ve bu kuralları uyguladığınız takdirde günde belki bir iyi fotoğraf çekebilirsiniz fakat doğamız her geçen gün daha fazla tahrip edilmektedir, bu nedenle doğamızda geride kalanları korumamız için bu önemlidir.

Bir doğayı bulduğunuz gibi bırakmanız sizden sonra gelecek olan ziyaretçilerin de sizin kadar eğlenebilmesini de sağlayacaktır.

Yolunuz açık olsun!

© Steve Berardi

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status