Her zaman için, bir problemi çözebilmek için öncelikle o sorunu anlamamız gerektiğini biliyoruz. Bu makalede, bulanık fotoğraflara hangi temel sorunların neden olduğunu paylaşacağım. Problemin neler olduğunu anlamanıza yardımcı olduktan sonra, profesyonel bir fotoğrafçı gibi keskin fotoğrafları nasıl çekebileceğinizi açıklayacağım.
Fotoğraf: Luis LuCheng |
ODAK AYARLARI
Bulanık fotoğrafların en temel nedenlerinden birisi hatalı odaklama noktalarıdır. Kompozisyonunuzu oluşturmadan ve deklanşöre basmadan önce nereye odaklama yapmak istediğinizi bilmeniz önemlidir. Örneğin, portre fotoğrafları çekerken, profesyonel fotoğraflar genellikle göze odaklanmış olurlar. Portre fotoğraflarında modelinizin gözlerinin odakta ve oldukça keskin olması son derece önemlidir. Bu, özellikle geniş bir diyafram kullandığınızda, dar bir alan derinliği ile karşılaştığınızda dikkat etmeniz gereken bir durumdur.
Matrix odaklama, 51 noktaya odaklama ya da diğer teknolojileri kullanmak yerine, şiddetli bir şekilde tek odak noktası kullanmanızı öneriyorum. Fotoğrafçının kameraya nereye odaklayacağını söylemesi, kameranın odak tercihini kendisinin yapmasından daha etkili sonuçlar verecektir.
Teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da, yine de insanın zihninden geçenleri okuma konusunda ilerlememiştir. Kameranız, çerçevenizde nereye odaklama yapması gerektiğini tam olarak bilemeyecektir. Bu nedenle bu önemli kararı kendimizin vermesi gerekmektedir.
YETERİ KADAR HIZLI BİR PERDE HIZI
Bulanık fotoğraflar çekilmesinin temelindeki nedenlerde bir diğeri de düşük bir perde hızı kullanmaktır. Özellikle kameranızı herhangi bir sabit yüzeyle desteklemediğiniz durumlarda düşük bir perde hızı kamera sarsıntısına neden olacaktır.
Kamera sarsıntısını önlemek için uygulayabileceğiniz bir yöntem, odak uzaklığınızın en az 1.5 katı hızda bir perde hızı kullanmanızdır. Bir başka deyişle, odak uzaklığınız 50mm ise, çekim hızınız en az 1/80 saniye olmalıdır (50 x 1.5 = 75). Odak uzaklığınız 100 mm ise (100 x 1.5 = 150) perde hızı en az 1/160 saniye olmalıdır.
Fotoğraf: Troup Dresser |
ÜÇAYAK KULLANMAK
Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu, kameranın sabit kalması için bir üçayak kullanmaktır. Bu teknik, manzara fotoğrafçılığı ve duran nesneler için etkili sonuçlar vermektedir. Deklanşöre basmanız da potansiyel olarak kamera sarsıntısına neden olmaktadır. Bu nedenle, üçayağa bağladığınız kameranızı bir uzaktan kumanda ile kullanmak ya da kameranızın zamanlayıcı özelliğini kullanmanız da kamera sarsıntısını önlemenize yardımcı olacaktır.
Fotoğraf: Mariusz Kluzniak |
KAMERAYI DESTEKLİ BİR ŞEKİLDE TUTMAK
Bir üçayak kullanmıyorsanız, kamerayı doğru bir teknikle tuttuğunuzdan emin olun. Kameranızı çekime hazır bir şekilde tutuyorken, sol eliniz bir destek görevini ve sağ eliniz ayarları değiştirme ve deklanşöre basma görevini üstlenmelidir.
Yukarıdaki bilgilerle birlikte, bulanık fotoğrafların sebeplerini daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz. Daha da önemlisi, bu sorunları nasıl çözebileceğinizi de biliyorsunuz. Öyleyse, ne bekliyorsunuz? Kameranızı alın, çekimlerinize başlayın ve eğlenin!
© Yong Sak
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.