Son Yazılar

23 Temmuz 2015 Perşembe

Manzara Fotoğrafçılığında Yapılan 5 Yaygın Hata ve Çözümü


Eğer manzara fotoğrafları çekiyor ve bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Nelerin yanlış gittiğine dair birkaç küçük bilgi ile donatıldığınızda fotoğraflarınızın birdenbire kaliteli bir hal almaya başladığını fark edeceksiniz. Bu yazımızda, Joshua Cripps'in gözü ile, manzara fotoğrafçılığında yapılan en yaygın beş hatayı ve bunları nasıl düzelteceğimizi öğreneceğiz.



5. GÖKYÜZÜNDE AŞIRI BOŞLUK BIRAKMAK

Sıklıkla, oldukça etkili bir manzara fotoğrafının ön plandaki detaylara fazla yer verilmemesi ve arka plandaki gökyüzünün, fotoğrafın büyük bir bölümünü işgal etmesi sonucu ile oldukça sıkıcı bir hale gelmesi ile karşılaşmaktayız.
Bunu aşabilmek için, kamerayı manzaranızın ortasına odaklamak yerine biraz aşağı kaydırmayı, yakınlaşmayı ya da ana konunuza yaklaşmayı tercih edebilirsiniz. Bu, daha çekici bir görüntü oluşmasını sağlayacaktır.

© Joshua Cripps



4. HATALI BİR ŞEKİLDE POZLANMIŞ FOTOĞRAFLAR

Dış ortamlarda çekim yaptığımız zaman, özellikle güneşli günlerde, kameranızın LCD ekranını okumakta zorlanabiliriz; ki bu nedenle fotoğraflarımızda aşırı - az pozlanmış görüntüleri ayırt edemeyebiliriz.

Bu sorunu aşabilmek için histogram okumayı öğrenmelisiniz. Bunu başardığınız zaman çevrenizin ne kadar aydınlık olduğunun bir önemi kalmayacak.

3. SAHADA AZ ÇALIŞMAK (PHOTOSHOP'A ÇOK ZAMAN AYIRMAK)

Fotoğrafları çektikten sonra işleme kısmında (photoshop vs.) saatler harcamaktan kaçının. Eğer yapabiliyorsanız, çekiminizi yapmadan önce en iyi yeri ve kamera ayarlarını düşünmek için zaman ayırın. Araziye çıktığınızda en iyi fotoğrafı çekebilmek için çaba gösterin. Bu yolla, fotoğraf çekmeye daha fazla, Photoshop ile oynamaya da az zaman ayıracaksınız. (Bu demek değildir ki Photoshop kullanmayın)

2. HATALI AYDINLATMA

Yapabilirseniz, manzaranıza en güzel ışık düşene kadar bekleyin.
En iyi fotoğrafları elde edebilmek için gün doğumu ya da gün batımını bekleyebilirsiniz. Bu zamanlar ışığın en yumuşak şekilde yol kat ettiği zamanlardır ve renkli, güzel manzara fotoğrafları elde edilmesine olanak sağlarlar.

1. KARMAŞIKLIK (FOTOĞRAFTA İSTENİLENİ GÖSTEREMEMEK)

Basit tutun. Kendinize sorun, "Bu fotoğrafın ana mesajı nedir? Fotoğrafın hikayesi ne?" Dikkat dağıtacak birçok ögeyi kullanarak fotoğrafınızdaki ilgiyi uzaklaştırmayın.

Bu beş temel sorunu bilip bunlara önlem alarak dışarı çıkın ve yeni fotoğraflar çekin. Eğer sizin de öneriniz varsa, bu listeye neler eklenebilir, bizimle paylaşın.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status