Son Yazılar

14 Şubat 2016 Pazar

Daha Çarpıcı Kumsal Fotoğrafları İçin 4 İpucu


Bazılarımız için plajlar bir yaşam tarzıdır. Gün batımlarında yalın ayak yürüyüşler için, büyük dalgalarda sörf yapmak için ya da sadece güneşe karşı rahatlamak için; her ne amaçla plajda olursanız olun plajlar ruhunuzu doyurabileceğiniz büyülü yerlerdendir.


Bir fotoğraf karesi ile plajları yakalamak ise tamamıyla farklı hikayeler oluşturmanıza olanak sağlamaktadır.

Bir anda kameranızı çıkarırsınız ancak daha önce fark etmediğiniz belirgin şeyleri fark edersiniz: oldukça parlak sert ışık, sıkıcı görünen fotoğraflar ve daha önce plajlara gezmeye gittiğinizde fark etmediğiniz birçok duygu karmaşası.

Fotoğraf: Anne McKinnell
Aşağıda anlatacağım ipuçları, hayatınızın belirli bir bölümünü plajlarda geçirmenizi sağlayacak, ayrıca güneşli bir günde eğlenmenin yanı sıra oldukça çarpıcı ve unutulmaz fotoğraflarla eve dönmenizi sağlayacaktır.

1. Altın Saat Sırasında Fotoğraf Çekin

Güneşin tepede olduğu ve ışığın oldukça parlak olduğu öğle saatleri yüzmek ve güneş banyosu yapmak için ideal zamanlardır ancak fotoğraf çekmek için değil. Bütün diğer manzara fotoğrafçılığı dallarında olduğu gibi plaj fotoğrafçılığı da tamamıyla ışığın kalitesi ile ilgilidir.

Güneşin ufka yakın olduğu günün uç saatlerinde, fotoğraflarınızdaki kaliteyi artıracak çok daha nazik altın ışık ile karşılaşacaksınız. Bazen, gün boyunca fotoğraf çekebilirsiniz ancak bu çekimlerinizi büyük bulutların oluğu anlara denk getirmelisiniz ki havadaki ışık yeterince dengeli bir şekilde dağılmış olsun ve etkileyici bir görüntü ortaya çıkabilsin. Eğer gökyüzünde hiç bulut yoksa ve parlak mavi bir gökyüzü altında iseniz, günün öğlen saatlerini yüzmeye ve arkadaşlarınızla eğlenmeye ayırmalı, fotoğraf çekme işini daha sonraya ertelemelisiniz.
Fotoğraf: Anne McKinnell



2. Dereceli Yoğunluk Filtresi Kullanın

Günün uç saatlerinde (sabaha ve akşama yakın saatlerde) gökyüzü genellikle ön planda yer alan kayalardan ve kumullardan biraz daha parlak olmaktadır, ki bu kameranızın iyi bir pozlama yapabilmesini zorlaştırmaktadır; sonuç olarak aydınlık noktalarda ışık patlamaları ve karanlık noktalarda da koyu gölgeler meydana gelmektedir.

Kameranıza takacağınız bir dereceli yoğunluk filtresi ile pozlamada yaşanması muhtemel zorlukların önüne geçebilirsiniz. Dereceli yoğunluk filtreleri bir cam ya da plastikten oluşmaktadır; filtrenin bir kısmı diğer kısmına göre daha koyu tasarlandığı için gökyüzünü daha fazla karartarak ve ön plandaki kumsal ile gökyüzü arasındaki dengeyi sağlayarak başarılı sonuçlar vermektedir.

3. Etkili kompozisyonlar oluşturmak için ön plana nesneler ekleyin

Sadece çıplak ayaklarınızla yumuşacık kumsallar üzerinde yürüdüğünüz zaman plajlar ilgi çekici görünmektedir. Bu kumsalların fotoğrafını yalın halleri ile çekmeye çalıştığınızda ise sıkıcı görünebilecektir.

Fotoğrafınıza ilgi eklemek için ön plana nesneler eklemeye çalışın. Plajı benzersiz kılabilecek bir şeyin olup olmadığını araştırın. Etrafta belki renkli kayalar, büyük taşlar ya da birçok farklı şekilde deniz kabukları vardır. Fotoğrafınızı ilginç hale getirmek için etrafta ilgi çekici ne varsa, fotoğrafınızda kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: Anne McKinnell
Ayrıca düşük açılar kullanarak (yere yakınlaşarak) ve nesnelerinize yakınlaşarak bu nesneleri vurgulayabilirsiniz. Büyük renkli deniz taşlarını da içeren bir fotoğraf çekiyorsanız yere eğilebilir, kamerayı biraz yukarı doğru kaldırabilir ve bu taşların olduğundan büyük görünmesini sağlayabilirsiniz. Eğer bu fotoğrafı göz hizasından çekerseniz çarpıcı bir görüntü ortaya çıkmayabilir.
Fotoğraf: Anne McKinnell
Çevrenize bir göz gezdirin ve gün batımına ya da fotoğrafınızda dikkat çekmesini istediğiniz bir deniz feneri ya da uzaktaki bir ev gibi bir nesneye doğru yönelen hatlar olup olmadığını kontrol edin.

Fotoğraf: Anne McKinnell

4. Güneş patlamaları ve silüetler

Çarpıcı görüntüler elde etmek istiyorsanız farklı teknikler denemelisiniz. Eğer güneşe doğru bakıyorsanız f/22 gibi bir diyafram değeri kullanarak güneş patlaması (yıldız gibi köşeli görünen bir güneş) elde edebilirsiniz. Güneşi bir nesnenin (kaya vb.) arkasına kısmen de olsa gizlemek size oldukça kolaylık sağlayacaktır. 

Ön planda güçlü bir şekli olan ilgi çekici bir nesne varsa, silüet oluşturmak için bunu kullanabilirsiniz. Bunu başarabilmek istiyorsanız noktasal ölçüm kullanıp gökyüzünü pozlamalı; ön plandaki bütün nesnelerin tamamen siyah olmasına izin vermelisiniz.

Daha da etkili fotoğraflar elde etmek isterseniz hem güneş patlamalarını hem de silüetleri bir arada kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: Anne McKinnell

Yakın bir zamanda bir plaja giderseniz yukarıda bahsettiğim ipuçlarını akılda tutarak fotoğraf çekmenin dalgalar arasında sörf yapmak kadar heyecan verici olduğunu fark edebilirsiniz.

Sizin sahip olduğunuz plaj fotoğrafçılığı ipuçları ya da favori plaj fotoğraflarınız var mı? Yorum yaparak bildirebilirsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status