
Sonuç olarak, çoğu dijital kamerada (ve kompakt kameralarda) mevcut bulunan çekim modları hakkında bir yazı yazmaya karar verdim.
Vereceğim bilgiler, çoğu kullanıcı için temel bir bilgi olsa da dijital fotoğrafçılık hayatına yeni başlayacak ve Otomatik Mod harici bir çekim modu kullanmamış olanların işine yarayacağını umuyorum.
Otomatik Modlar
Otomatik Mod
(Çoğu fotoğrafseverin bunu kullandığı görüldüğü üzere) Bu mod hakkında detaylı bilgi vermeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Otomatik Mod ile birlikte kameranız; yapabileceği en iyi çekim için gerekli olan perde hızı, diyafram, ISO, beyaz dengesi, odak ve flaş ayarını kendisi ayarlayacaktır. Bazı kameralarda flaşı kapatabilme ve kırmızı göz giderme seçeneğini açabilme imkanı bulunabilir. Bu mod ile birlikte, çoğu çekim koşulunda iyi sonuçlar verecektir, ancak kameraya ne tür çekim yapmak istediğinize dair herhangi bir komut vermeyeceğiniz için kameranız buna sizin adınıza karar verecek ve çekimi yapacaktır. Sonuç olarak, aşağıdaki modlardan herhangi birini seçmeniz(daha fazla bir şey yapmaya gerek olmadan) sizin yararınıza olacaktır.
Portre Modu

Makro Modu

Manzara Modu

Spor Modu

bir şekilde çekilmesidir. Spor yapan insanlar, ev hayvanları, arabalar, vahşi yaşam gibi hareket eden nesnelerin fotoğrafını çekmek için idealdir. Spor Modunda kameranız perde hızını artırarak hareketi dondurmaya çalışır. Hızlı hareket eden nesnelerin fotoğrafını çekerken kameranızı, önceden nesnenin geleceği noktaya odaklayarak ve nesnenin hareketi ile birlikte kaydırarak pan tekniğini de uygulayabilirsiniz (bu biraz çalışma gerektirir).
Gece Modu

Film Modu

Dijital kameralarda daha ender bulunan diğer çekim modları şunlardır:
- Panoramik Mod: Yan yana birçok fotoğraf çekilir ve bu fotoğraflar daha sonra birleştirilerek tek bir fotoğraf haline getirilir.
- Kar Modu: Karlı havalarda kar nedeni ile meydana gelen aşırı parlaklıkla mücadele etmek için tasarlanmıştır.
- Havai Fişek Modu: Havai fişek çekimleri için tasarlanmıştır.
- Çocuk ve Evcil Hayvan Modu: Hızlı hareket eden nesnelerin fotoğrafını çekmek zor olabilir - bu mod perde hızını artırır ve ön odaklama ile deklanşör gecikmesini düşürür.
- Sualtı Modu: Sualtı fotoğrafçılığı için özel olarak tasarlanmış bir moddur.
- Plaj Modu: Plajların parlaklığı nedeni ile tasarlanmıştır.
- İç Mekan Modu: Perde hızı be beyaz dengesini düzenler.
- Yeşillik Modu: Güzel renkler elde edebilmek için doygunluğu artırır.
Yarı Otomatik Modlar
Diyafram Öncelikli Mod (A veya Av)
Bu mod tam anlamıyla yarı-otomatik bir moddur. Bu mod kullanıldığında siz diyafram değerini kendiniz belirlersiniz ve kameranız iyi bir şekilde pozlama yapabilmek için diğer ayarları (ISO, perde hızı, beyaz dengesi gibi) kendisi ayarlar.Diyafram Öncelikli Mod çekimlerinizde alan derinliğini kontrol etmek istediğinizde oldukça kullanışlı olmaktadır (genellikle perde hızını kullanmanızı gerektirmeyen sabit nesnelerin fotoğrafını çektiğinizde). Büyük bir diyafram sayısı kullandığınızda diyafram küçülür ve daha az ışık kameranıza ulaşır. Bu demek oluyor ki geniş bir alan derinliği elde edeceksiniz (odakta çok fazla alan olacak) fakat perde hızınız düşecektir. Küçük diyafram sayıları ise tam tersi anlama gelmektedir (diyafram geniştir, alan derinliği azdır ve kameranız muhtemelen hızlı bir perde hızı kullanacaktır).
Enstantane Öncelikli Mod (S veya Tv)
Enstantane Öncelikli Mod, Diyafram Öncelikli Moda çok benzer, siz sadece perde hızını (enstantaneyi) seçersiniz ve kameranız diğer bütün değerleri kendisi belirler. Perde hızını kendiniz belirlemek istediğiniz bütün durumlarda bu modu kullanacaksınız. Örneğin, spor çekimleri gibi hareketli nesnelerin fotoğrafını çekerken, hareketi dondurmak için bu modu kullanmak isteyeceksiniz. Bir diğer örnek olarak, bir şelale fotoğrafı çekiyorken şelalenin bir tül gibi bir görüntü almasını istediğiniz zaman yavaş bir perde hızı kullanmak isteyeceksiniz. Ayrıca, düşük ışık koşullarında da yavaş bir perde hızı kullanabilirsiniz.
Program Modu (P)
Bazı dijital kameralar bu modu otomatik moda bir ek olarak bu modu tasarlamıştır (hatta bazı kameralarda Program Modu Tam Otomatik Mod olarak gelmektedir... Kafa karıştırıcı, değil mi?). Hangi kamera olursa olsun Program Modu, Otomatik Moda çok benzer ancak flaş, beyaz dengesi ve ISO gibi bazı değerleri değiştirebilmenize olanak sağlar. Kameranızın kullanım kılavuzuna bakarak kullandığınız kamera modeline göre Otomatik Mod ile Program Modu arasındaki farkları öğrenebilirsiniz.
Tamamen Manuel Mod
Manuel Mod
Bu modu kullanacağınız zaman perde hızı,i diyafram, ISO, beyaz dengesi, flaş gibi bütün ayarları teker teker düşünmeniz gerekecektir. Bu mod size, çekimi istediğiniz gibi yapabilme imkanı verecektir. Çoğu profesyonel fotoğrafı neyi nasıl çekmek istediklerini bildikleri için genellikle öncelikli modlardan birisini kullanmaktadır.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.