Son Yazılar

5 Mart 2016 Cumartesi

Bir Led Işık ve Işık Küresi (Orb) Nasıl Yapılır


© Sean McCormack

Bu makalede size ışık kürelerinin (Orb) ne olduğunu, nerede ve ne zaman çekilebileceğini anlatacağım. Öncelikle, ışık küresinin ne olduğunu tanımlamakla başlayalım.



Işık Küresi (Orb) Nedir?

Işık küresi terimi bu paragraftan sonra ORB kelimesi ile ifade edilecektir.

Orb, herkesin kolaylıkla yapabileceği eğlenceli ve harika bir ışıkla boyama yöntemidir. Temel olarak LED'ler (light emitting diodes - ışık yayan diyotlar), pil, kablo ve anahtar yardımı ile çemberler yapmaya dayanır. LED'leri savurarak ve sabit bir nokta çevresinde döndürerek bu LED'lerden bir küre şekli oluşturmaya çalışırsınız. Farklı LED'ler kullanarak bu orbları renkli şekillerde de elde edebilirsiniz. Bunları yapmak için biraz teknoloji kullanmanız gerekecektir, ancak bu süreç çok da zor değil. Bu süreci çocuklarınızla da kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

© Sean McCormack

Gerekli Ekipmanlar

Bir orb yapabilmek için gereken asgari ekipman şunlardır:
  • Bir LED (Daha parlak olması için birden fazla LED kullanılabilir)
  • Pil
  • Pil Yuvası
  • Anahtar görevi görecek bir düğme
  • Kablo
  • Bir ağırlık: genel olarak LED'e yakın bir şekilde takılıp LED'in daha kolay bir şekilde savrulması amacı ile kullanılacaktır.
  • Direnç (Rezistans): Kullandığınız LED'in türü ve sayısına göre değişir.
  • Havya, lehim, tel kesiciler ve PVC bantları.


© Sean McCormack

LED Işığının Yapılışı


Editörün Notu: Eğer bu süreci siz gerçekleştirecekseniz, gerekli güvenlik önlemlerini alınız. Eğer daha önce bu tür deneyimlerde bulunmadıysanız, bir uzmandan yardım alınız. Eğer bu konuda zorluk yaşayacaksanız, hazır bir şekilde satılan ekipmanları kullanabilirsiniz.

Şimdi biraz teknoloji zamanı. Bir LED'i bir pile doğrudan bağlamak LED'i yakabilir. Bu nedenle LED'imizi korumak için bir direnç kullanmamız gerekecektir. Eğer birden fazla LED kullanacaksanız ona göre direnç kullanmanız gerekecektir. Bu sayfadaki LED Devre Sihirbazını kullanarak ihtiyacınız olan değerleri kolayca bulabilirsiniz. LED'in bilgilerini sihirbaz üzerindeki boşluklara girebilir ve devreye ve dirence ait değerleri bulabilirsiniz.

(Açılan sayfada girilecek değerler:

  • Besleme Voltajı: Bağlayacağınız pilin gerilimi (Pil üzerinde v harfi ile gösterilir)
  • LED'in Çalışma Voltajı: LED'lerin çalışabileceği gerilim değeri
  • LED'in Çektiği Akım: LED'lerin üzerinden geçecek akım değeri
  • Bağlı LED Sayısı: Bağladığınız LED sayısı
)


Aşağıdaki orb parçalarını Maplin Store'dan (İngiltere'de faaliyet yürütmektedir) satın aldım fakat siz bu parçalara elektronik mağazalardan kolaylıkla erişebilirsiniz. LED'in gerilimini ( genellikle 2-3.3 Volt) ve akımını (genellikle 20-30mA) kolayca bulabileceğinizden emin olun. Ben bu proje için 2V ve 30mA değerinde dört adet süper-parlak turuncu LED satın aldım. Sihirbaza gerekli değerleri girdiğimde 39ohm değerinde bir direnç tavsiyesi aldım. (Birleştirme sonucunda iki kırmızı ve iki turuncu LED elde ettim.)




Bu malzemeleri lehimlemek biraz zorlayıcı olabilir. Kabloları, LED ayakları vs. bağlamakta küçük bir ipucu, tüm parçayı lehimlemeden önce bağlantı noktalarını lehimlemektir. Bağlantı noktalarına dikkat edin.

© Sean McCormack


Pil kutusundan gelen kırmızı kablo anahtara, siyah kablo (diğer kablo) ise LED devresinin eksi kutuplarına (bizim durumumuzda dirence (rezistans) ) bağlanır. Diğer yandan anahtar ve kablolar LED devresinin artı kutuplarına bağlanmalıdır.

© Sean McCormack


Devre için LED'lerin düzgün ve akımın tek yönde gideceği bir şekilde bağlandığından emin olunmalıdır. Genel olarak LED ayaklarının biri (artı kutbu gösteren) diğerinden daha uzundur. Güvenlik için sihirbazdaki devreyi takip edin. Direnç herhangi bir yönde bağlanabilir. Devreyi bağlayın, daha sonra bu devreye anahtarı ekleyin ve son lehimleme işleminden önce devreyi test edin.

© Sean McCormack


Ben ağırlık olarak eski bir adaptör somunu kullandım. Her ne kadar ağırlığınız LED'lere uygun olsa bile, her ihtimale karşı son lehimleri atmadan önce kabloya takın. Lehimleme işlemini tamamladıktan sonra yeniden test edin ve herhangi bir sorun yoksa LED ayaklarını ve direncin etrafını herhangi bir kısa devre riskine karşı dikkatli bir şekilde sarın. Küçük bir temas devrenin çalışmasını engelleyecektir.

© Sean McCormack


Bandı kullanarak ağırlığınızı da sabitleyin. Devreyi yeniden test edin. Pil ve anahtarı bir elinizde tutarken diğer elinizle savurma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Anahtara basmadan önce doğru bir şekilde döndürme işlemini gerçekleştirmek için biraz uygulama yapın.

Orb Yapabilmek İçin Çevirme Tekniği

Gerçek bir deneyime hazırız, ilk orbumuzu yapmaya! Ancak öncelikle, önemli bir tekniğe ihtiyacınız var – orbun merkezine girmek. İlk akla gelen orbu kendi çevrenizde çevirmenizdir ancak bu bir orb oluşturmayacaktır, bu yöntemle karmaşık bir şekil elde edersiniz. Yine de bir şekil elde edersiniz ancak bu bir orb değildir. Bir orb elde edebilmek için çemberin merkezi sabit olmalıdır. Orb elde etmek için tam olarak vücudunuzu sabit tutmalı ve LED'i tuttuğunuz elinizi çevirmelisiniz. Burada iyi bir ipucu verelim – yere bir metal para koyarsanız buna ışığın çarpmasını görebilirsiniz – ve bu paranın üstünden geçecek şekilde çevirmeye devam edersiniz.

Mükemmel sonuçlara ulaşmak için çok çalışmak gerekecektir; zira benim orblarım da mükemmel değil, ancak yine de iyi görünüyor. Hem bu sonuçları almak benim için eğlenceli bir süreçti. Ben bu şekilleri geriye doğru çevirerek elde ettim ancak çoğu insan bu işlemi ileri doğru çevirerek elde ederler. Size en uygun yöntemi deneyerek bulabilirsiniz.

Kamera Ayarları

Sıradaki işlemimiz, kamerayı nasıl ayarlayacağımızdır. İşte size bu konudaki ayarlar... aslında bu konuda özel bir ayar yok. Nasıl bir fotoğraf elde etmek istediğinize göre ayarlar tamamen değişecektir. Çevrenizi ve LED'leri gösterebilmenizi sağlayacak bir pozlama ve bu pozlamayı karanlık bir yerde yapmanız gerekecektir. Bu genel olarak en az 30 saniyelik bir pozlama yapmanız gerekeceği anlamına gelmekle birlikte çoğu durumda çok daha uzun pozlama süreleri kullanmanızı gerektirecektir. Bu nedenle kameranızdaki BULB Modunu ve bir uzaktan kumanda kullanmanız gerekecektir. Ayrıca, kamerayı pozlama süresince sabit tutabilmek için bir üçayağa ihtiyaç duyacaksınız.

BULB modu ile çekim yaparken, deklanşöre basılı tutulduğu sürece çekim yapma işlemi devam etmektedir. Eğer bir uzaktan kumanda kullanıyorsanız, kumandayı ayarlayabilir, çekim süresi içinde yürüyebilir, orbunuzu yapabilir, kameranızın yanına geri gelebilir ve pozlamanın tamamlanması için deklanşöre yeniden basabilirsiniz. Unutmayın ki, deklanşör basılı tutulduğu müddetçe çekim devam edecektir.

© Sean McCormack


30 saniye, f/8 ve ISO 100 ile alanı gören ilk çekiminizi yapınız (yukarıdaki örnekte görebilirsiniz). Bu deneme çekimi ile alanın uygun bir şekilde pozlanıp pozlanmadığını kontrol edeceksiniz. Eğer gerek duyarsanız pozlama ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Eğer çekimi yalnız bir şekilde yapıyorsanız, zamanlayıcı özelliğini kullanarak 10 saniyelik bir gecikme seçebilirsiniz; böylece orb yapmak istediğiniz konuma kolaylıkla gidebilirsiniz. Orbu çevirmeye başlayın ve tam olarak döndürme sürecini kontrol altına aldığınızda anahtara basarak LED'lerin ışığını açın. Sabit bir nokta etrafında çevirmeye devam edin. Hepsi bu! İşleminiz bittiğinde kameradan sonucunuzu kontrol edin ve pozlamanızı geliştirin.

© Sean McCormack

Orbu güzelleştirecek yerlere bakabilirsiniz. Islak zeminler ve durgun sular yansımalar oluşturacak ve harika sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

© Sean McCormack

© Sean McCormack

© Sean McCormack

© Sean McCormack


Siz daha önce bu tekniği denediniz mi? Bu tekniği denemek ister miydiniz? Eğer cevabınız evet ise fotoğraflarınızı, yorumlarınızı ve aklınıza takılan herhangi bir soruyu, yorum formunu kullanarak sorabilirsiniz.


© Sean McCormack

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status