Lensi yerine yerleştirdikten, pili ve hafıza kartını taktıktan sonra kamerayı kendinize ait bir parça gibi kullanmaya hazırsınız demektir. Aşağıda, bunu nasıl yapacağınıza dair ipuçlarını bulabilirsiniz.
1. Diyoptri Ayarını Yapın.
Kameranızda bir vizör varsa, gözünüzü yerleştirdiğinizin yuvanın hemen yanında küçük bir kadran da bulunacaktır. Bu kadran, diyoptri adı ile anılan bir parçadır ve lens ile nasıl göreceğinizi etkilemektedir. Diyoptri ayarının sizin gözünüze göre ayarlanmış olduğundan emin olmalısınız, aksi takdirde vizörden baktığınızda gördüğünüz nesneleri net bir şekilde göremeyebilirsiniz.
Doğrusu, diyoptri ayarı yapmadan uzun bir süredir fotoğraf çekiyorsanız, şimdi bu ayarı yapmanın tam zamanı. Bu ayarı doğru bir şekilde yaptığınızda nesnelerin ne kadar berrak göründüğüne şaşıracaksınız.
2. Modları Ayarlayın
Mod kadranını ayarlamayı zaten biliyorsunuz (Otomatik mod kullanımını bırakın), fakat yine de endişelenmeniz gereken bazı modlar bulunmaktadır.
İlk olarak, Motor Mod (Drive Mod - Burst - Seri Çekim Modu) ayarı yapın. Ben, seri çekim ayarını yapmanızı tavsiye ediyorum çünkü bu mod, fotoğrafları basamaklamanıza da (bracketing) izin verecektir; isterseniz bunu hızlı bir şekilde çekim gerçekleştirerek de yapabilirsiniz. Eğer bunu şimdi ayarlarsanız, kameranızın neden tek bir fotoğraf çekip durduğu konusunda endişeye kapılmanıza gerek kalmayacaktır.
Daha sonra, Ölçüm Modunu ayarlamanız gerekecektir. Bu, kameranızın uygun pozlama düzeyine karar vermesini sağlamanın bir yoludur. Kameranız fotoğrafınızın parlaklığını ölçmek için ya bütün sahnenin büyük bir bölümünü ya da belirli bir bölümü ölçüt alacaktır. Seçebileceğiniz ayarlar.
- Otomatik Mod: Canon için Evaluative, Nikon için Matrix, Sony için Multi-Segment olarak tanımlanmıştır.
- Partial Metering (Kısmî Ölçüm): Kamera, ışık ölçümü yapmak için sahnenin ortasından ışık ölçümü yapacaktır.
- Spot Metering (Noktasal Ölçüm): Özel olarak bir alandan ışık ölçümü yapacaktır (küçük bir alan).
Bu modların her biri iyidir, sadece size en iyi değeri verecek ayarı seçtiğinizden emin olmalısınız. (Noktasal ölçüm daha ileri düzeydir, bu yüzden bu modu kullanacaksanız dikkatli olmalısınız.)
Son olarak, Otomatik Odaklama Modunu ayarlayın; bu, odaklama noktalarını ayarlamak anlamına gelmektedir. Kameranıza odaklama noktalarını kendisinin seçmesi komutunu verebilir ya da bu ayarı kendiniz yapabilirsiniz. Eğer bu ayarı kendiniz yapacaksanız, kameranıza orta noktadan odaklama yapmasını komutunu verin, bu en hızlı ve en isabetli odaklama yöntemidir.
3. Harici Araçları Takın
Çoğu zamanlarda, kameranız pek fazla araç takmazsınız. En yaygın kullanılan araçlar kayış ve varsa bir battery griptir. En kısa sürede kameranıza takmış olmanız gereken bir diğer parça ise bir üçayak bağlantı parçasıdır. Böylece, bunu unutmazsınız; çekim için gezide iseniz, kamerayı üçayağa hızlı bir şekilde bağlayabilirsiniz.
Harici aksesuarlar hakkında konuştuğumuzda kameranızla uyumlu bir intervalometre ya da uzaktan kumandadan bahsetmeden geçmek olmaz. Bu araçlar günümüzde ucuza bulunabilmektedir, öyleyse gidin ve bunlardan satın alın.
4. Görüntüyü Gözden Geçirmek
Bütün kameralar fotoğraf çektikten sonra bu fotoğrafları arkalarında yer alan LCD üzerinden size gösterecektir. LCD üzerinde tercihinize bağlı olarak ayarlayabileceğiniz ayarlar şunlardır:
- Zamanın uzunluğu: Kameranın menüsünde, fotoğrafın LCD üzerinde gösterilme süresini gösteren bir seçenek bulunmaktadır. Değişik değerler verebileceğiniz gibi bu değeri en uzun değere de ayarlayabilirsiniz.
- Yönlendirme: Fotoğrafı dikey tutarak çektiyseniz, bazen kamera bu fotoğrafı LCD ekrana sığdırmak için otomatik olarak yatay duruma (kameraya göre dikey) çevirebilmektedir. Bunun sonucunda da ekranda küçük bir fotoğraf görünecektir, bu nedenle bu özelliği kapatmak isteyebilirsiniz (Not: Bu özellik "Otomatik Yönlendirme" adı ile kullanılabilmektedir.)
- Histogramı Göster: Kesinlikle görüntüyü histogramla önizleyin, böylece en uygun pozlamayı yapıp yapamadığınıza emin olabilirsiniz.
- LCD Parlaklığı: LCD parlaklığını en yüksek seviyeye getirin. Aksi takdirde güneşli havalarda çekim yaparken ekranı görebilmekte zorluklar yaşayabilirsiniz.
LCD'den bahsetmişken, Canon kullanıcıları için küçük bir konudan bahsetmeden geçmek istemiyorum. Çoğu Canon kamerada, Canlı İzleme (Live View) özelliğini kullanma amacı ile, bu özelliği açın. Yakın zamanda bir Canon kamera kiralamıştım ve Canlı İzleme özelliği çalışmadığı için kameranın bozuk olduğunu düşünmüştüm. Kontrol ettikten sonra bu özelliği kapatabilir ve ihtiyaç duyduğunuzz zamanlarda yeniden açabilirsiniz.
5. Görüntü Kalitesini Ayarlamak
Sıradaki ayarımız, görüntü kalitesini kontrol etmek. Kameraya hangi format ile fotoğraf çekeceği komutunun verildiği yer, burasıdır.
Bu ayarı Raw olarak ayarlamanız gerektiğini söylemem gerekiyor mu? Hayır mı? Tamam. İlle de o şekilde çekmek istiyorsanız JPEG formatını kullanabilirsiniz. Raw formatında çekim yapmanın size hiçbir masrafı yoktur, sadece biraz hafızaya ihtiyaç duyarsınız.
6. Özel Menü Oluşturmak
Bazı zamanlarda erişmeyi isteyeceğiniz bazı özel ayarlar olabilir, bunlara hızlı bir şekilde ulaşmak isteyebilirsiniz. Aklıma ilk gelenler Ayna Kilitleme (Mirror Lock-up) ve Otomatik Basamaklama (Auto Bracketing) özellikleridir. Neyse ki günümüzde çoğu kamera özel bir menü oluşturmaya izin vermektedir. Tek bir menü ekranına istediğiniz özel ayarları ekleyebilirsiniz. Bu sizi menüler arasında dolaşma zahmetinden kurtaracaktır.
7. Back Button Focus Butonunu Ayarlamak (AE/ AF Kilidi)
Normal olarak, kameranız deklanşöre yarım basıldığında netleme yapmaktadır. Bu iyi çalışmaktadır, fakat daha iyisi kameranızın arkasında yer alan bir düğmeye bastığınızda bu işlemi görmesidir. Bu şekilde her bir fotoğraf içintekrar tekrar odaklama yapılması gerekmeyecektir. Bu ayara kameranızın menüsünden ulaşabilirsiniz.
8. Ekipmanınızı Koruyun
Her bir kamera, lens ve diğer ekipmanlarınızın üzerine adınız, telefon numaranız gibi bilgilerin yer alacağı birer etiket yapıştırmanızı tavsiye ediyorum. Ekipmanlarımızla her zaman dikkatliyizdir, ancak bazen varlıklar hızla hareket ederler, bir anda kendimizi lenslerimizi ya da diğer ekipmanlarıız arkada bırakmış bir halde bulabiliriz. Geride bıraktığımız ekipmanı, üzerinde bir etiket yoksa, kim arayıp bize getirebilir ki? Bilemiyorum. Üzerinde etiket olan bir ekipmanın geri gelme ihtimali düşük de olsa varken, üzerinde etiket olmayan ekipmanın geri dönme ihtimali neredeyse sıfırdır.
Lenstag gibi bir siteye kayıt olarak ekipmanınız üzerinde bir koruma da sağlayabilirsiniz. Kameranızı ve/veya lenslerinizi kaydedebileceğiniz ücretsiz bir servistir, eğer ekipmanınız çalınırsa, ekipmanınızı kurtarabilmeniz için size yardımcı olabilmektedir. Gerçekten çalışıyor mu? Açıkçası herhangi bir ekipmanım çalınmadığı için, bilemiyorum. Yine de ücretsiz bir servis olduğu için deneyebilirsiniz.
9. Wifi'yi Ayarlamak
Çoğu yeni kamerada Wifi özelliği mevcut. Bu özelliğin faydalarını görmek için telefonunuza bir program yüklemeli ve ayarları yapmalısınız. Şu anda bu özelliği ayarlamanın tam sırası, oturun ve bu ayarı yapın, gelecekte bu özelliğin faydalarını göreceksiniz.
Kamera ile telefonunuz arasındaki bağlantıyı kurun; böylece telefonunuzu uzaktan kumanda ve önizleme aracı olarak da kullanabilirsiniz.
10. Kullanım Kılavuzunu Okumak
Bu maddenin geleceğini biliyordunuz, değil mi? Eveet, kameranızın kullanım kılavuzunu okumalınız. Evet, sıkıcı geliyor, ancak okuduğunuza memnnun olacaksınız.
Yeni kamera sahiplerine sizin de önereceğiniz ipuçları var mı? Yorum formumuzu kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz.
(c) Jim Hamel
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.