Son Yazılar

25 Mart 2016 Cuma

10 Pratik Lightroom İpucu ve Kısayolu


Lightroom çok güçlü ve karmaşık bir programdır. Sık kullandığınız işlemleri kısayollarını kullanarak yapmak, bu işlemleri hızlı bir şekilde yapmayı sağlar. Aşağıda, bu konuda size yardımcı olabilecek 10 tane Lightroom ipucunu bulabilirsiniz:



Lightroom ve Photoshop kullanımını İngilizce sürümler üzerinden anlatmaktayım. Bazı terimlerin Türkçeleri farklı olabilir.

1. RBG Değerlerini Kontrol Edin


Seçtiğiniz bir fotoğraf için Lightroom'da, her bir piksel için RBG değerlerini kontrol edebileceğinizi biliyor muydunuz? Develop (Geliştirici) menüsü üzerinde işlemler yaparken "S" tuşuna basarak soft proofing ayarına ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yaparken fotoğrafın üzerine farenin imleci ile gezerken, her bir nokta üzerinde, o pikselin RBG değerini (yüzdelerini değil) görebilirsiniz, bunun için histograma bakmanız yeterlidir.

© Navan Viswa

2. Tam Ekran Modu


Daha büyük bir ekran açmış olmak sadece çalışma alanınızı büyütmekle kalmayacak, ayrıca dikkatinizin dağılmasını da engelleyecektir. Tam ekran moduna geçmek için (menü çizgisi ve pencere çerçevesi hariç) "Shift + F" (Lightroom 4 ve öncesinde sadece "f") tuşlarına basın. Bu tuşlara tekrar tekrar basmak size farklı iki seçenek daha sunacaktır. Kişisel beğeninize göre istediğinizi kullanabilirsiniz. Ben bunu her zaman kullanırım.

© Navan Viswa

3. Paneldeki Önizleme Tuşları


Lightroom'daki özel etkileri uyguladığınız her bir paneldeki etkiyi açıp-kapatabilirsiniz. Uyguladığınız etkiyi gizlemek / tekrar uygulamak için bu küçük butona basın.

© Navan Viswa

4. Histogramla Çalışmak


Histogramla çalışan bir insansanız, fotoğrafın kendi histogramı ile doğrudan çalışabilirsiniz. Farenin imlecini histogram üzerine getirdiğinizde, bazı özel alanlarda imlecin göstergesi iki ucu ok olan bir şekle dönüşecektir. Farenin sol tuşuna basılı tutaraf bu alanlar sağa ya da sola kaydırabilir ve istediğiniz değerleri (Blacks (Karanlık Alanlar), Shadows (Gölgeler), Exposure - Mid Tones (Orta Tonlar), Highlights (Aşırı Aydınlık Alanlar) ya da Whites (Beyazlar) isteğinize göre değiştirebilirsiniz.

© Navan Viswa



5. Dosya Özelliklerine Bakın

Bir fotoğraf üzerinde çalışıyorsanız ve herhangi bir nedenle fotoğrafın boyut, format gibi özelliklerini kontrol etmek isterseniz "I" tuşuna basmanız yeterli (Bu size dosya boyutu, türü, çekim tarihini, lens türünü gösterecektir). "I" tuşuna tekrar basmanız halinde bir dizi diğer özellik listelenecek, "I" tuşuna tekrar bastığınızda bütün detaylar kaybolacaktır.

© Navan Viswa
Eğer bütün özellikleri göremiyorsanız View > View Options (Ctrl + J) kısayolu ile gösterilmesini istediğiniz ayarları yapabileceğiniz bir iletişim kutusuna erişebilirsiniz.

© Navan Viswa

6. Clipping Uyarıları (Aşırı Parlak - Karanlık)


Fotoğrafınızla işlemler yaparken fotoğrafınızın aşırı parlak ya da aşırı karanlık bir şekilde dinamik aralığın dışına çıkmaması için "J" tuşuna basarak clipping uyarılarının açılacağı bir menüye erişebilirsiniz. Bu panelde sağ üstteki küçük kutucuğa tıkladığınızda fotoğrafınızda aşırı pozlanmış olan alanlar kırmızı bir renkte uyarı verecektir. Benzer şekilde, sol üstteki kutucuğa tıkladığınızda az pozlanmış alanlar mavi bir renk ile gösterilecektir. (Aşağıdaki fotoğrafta aşırı pozlanmış bir fotoğrafa ait uyarıyı görebilirsiniz.)

© Navan Viswa

7. Unflagging (Etiketi Kaldırma)


Kütüphane modülünde, fotoğrafları belirli bir amaç için sıralamak için flagging (etiketmleme) yaparken reddetme (reject) (kısayolu "x") yerine yanlışlıkla seçme (pick) (kısayolu "p") tuşuna basarsanız sakin olun ve seçimi geri almak için "u" tuşuna basın. Bu, yaptığınız etiketleme işlemini geri alacaktır, böylece istediğiniz şekilde etiketleme işlemine devam edebilirsiniz.

8. Daha Az Bilinen Geliştirme Kısayolları


Klavye kullanma alışkanlığınız varsa, Develop (Geliştirme) modülü tamamıyla klavye tarafından kontrol edilebilir. Kaydırıcıyı seçmek için nokta (.) ya da virgül (,) kullanın, daha sonra artı (+) ya da eksi (-) tuşlarını kullanarak değeri artırabilir ya da eksiltebilirsiniz. Şimdi, noktaya basarak bir sonraki ayara geçebilirsiniz. Tekrar edin, eğlenin.

9. Shift Tuşu Kullanarak Kilitleme


Bir dereceli filtre uygulaması yaparken, doğrusal bir uygulama için – dikey ya da yatay bir şekilde ve mükemmel hassaslıkta ayarlar için "shift" tuşuna basın. İhtiyaç duyuyorsanız, kırpma (crop) yakarken fotoğrafın en-boy oranının bozulmaması için de "shift" tuşuna kullanabilirsiniz.

10. Kişisel Ayarlarınızı Kaydetme


Kişisel bir şekilde uyguladığınız ayarları bir preset (ön-ayarlı) şekilde kaydedebilirsiniz. Örneğin, bir portre aşığı iseniz, en beğendiğiniz ten yumuşatıcı ayarınızı bir preset olarak ayarlayabilirsiniz. Bunu yerel düzeltme ayar seti altında yer alan kaydet butonunu kullanarak yapabilirsiniz. Benzer şekilde, istediğiniz herhangi bir ayarı da kaydedebilirsiniz.

© Navan Viswa

Listeye eklemek istediğiniz herhangi bir Lightroom ipucu varsa, yorumlarınızla bildirebilirsiniz.

© Navan Viswa

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status