Son Yazılar

2 Nisan 2016 Cumartesi

Her Başlangıç Fotoğrafçısının Ezberlemesi Gereken 24 Özellik


Ne kadar uzun süredir bir DSLR sahibi olduğunuz fark etmeksizin, her zaman öğrenilecek bir şeyler vardır. Eğer ilk kameranızı yakın bir zamanda aldıysanız, öğrenme eğrisi imkansız bir diklikte görünebilir. Ancak bu sürecin bu şekilde zorluklarla sürmesi gerekmez. Bu öğretide neredeyse bütün kamera gövdelerinde bulunan temel özellikleri açıklayarak size yardımcı olmak istedik. Bu temel kamera özelliklerini en kısa zamanda öğrenmeniz kısa süre içinde gelişmenizi ve hatalardan çabuk bir şekilde kurtulmanızı ve daha iyi çekimler yapabilmenizi sağlayacaktır.


Kameranızın önünde yer alan kamera özellikleri


1. Kırmızı göz giderme


Flaşın patlamasından dolayı oluşacak olan kırmızı gözlerin önüne geçebilmek için bir ışık yanacak ve fotoğrafı çekilen kişilerin, flaş patlamadan önce göz bebeklerinin büyümesi sağlanacaktır. Bu küçük ışık aynı zamanda zamanlayıcı özelliği kullanılırken geri sayım uyarıcısı olarak da çalışmaktadır.

2. Odaklama halkası


Otomatik odaklama modu kullanılırken bu halka, kameranız nesneniz üzerinde odaklama yapılana kadar dönmeye devam edecektir. Manuel netleme yaparken belirli bir nesne üzerinde ellerinizle odaklamayı yapabilirsiniz.

3.Yakınlaştırma halkası


Bu halkayı saat yönünde döndürdüğünde daha geniş açılı bir görüş elde edersiniz. Saat yönünün tersine döndürdüğünüzde ise daha yakın bir görüntü elde edilir.

4. Flaş düğmesi


Manuel modlarda ya da yaratıcı çekim modlarında çekim yaparken bu butona basarak dahili flaşın açılmasını sağlayabilirsiniz.

5. Odaklama modu sistemi


Bu ayarı AF (Auto Focus - Otomatik Odaklama) olarak seçerek kameranızın odaklamayı kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. MF (Manuel Focus - Elle Netleme) ayarı seçildiğinde kameranın nereye odaklayacağını elinizle kontrol etmeniz gerekecektir.

6. Titreşim engelleme sistemi


Lensin titreşim engelleme sistemi (Canon için IS, Nikon için VR) kamera titreşimi nedeni ile meydana gelen bulanıklığı gözle görülür ölçüde azaltmaya yarayan bir sistemdir.

7. Dahili mikrofon


Yukarıda fotoğrafı görülen Canon 500D gibi çoğu kamera video kayıt edebilme kapasitesine sahiptir. Bu bölgede yer alan bir mikrofon sayesinde sesler kaydedilmektedir (ayrıca bazı kameralarda bu mikrofon yakınlaştırma halkasının hareketinden noise azaltma gibi birçok komutu algılayabilmektedir.).

8. Alan Derinliği önizleme butonu


Bu butona basarak kameranıza verdiğiniz diyafram değerine göre oluşacak olan fotoğrafın önizlemesini görebilirsiniz. Bu sayede ne kadar alanın odakta olduğunu görebilirsiniz, bunun için Canlı İzleme özelliğini de kullanabilirsiniz.

Kameranızın arkasında yer alan kamera özellikleri






1. Diyafram/Pozlama Telafisi butonu


Manuel modda bu butona basılı tutup ana kadranı çevirerek diyaframı açabilir ve kapatabilirsiniz. Bazı diğer modlarda (Diyafram Öncelikli mod gibi) bu butonu ve ana kadranı çevirmeniz, pozlamayı bir durak azaltıp/artıracaktır.

2. AF noktası seçme butonu

Bu butona basın ve ana kadranı çevireren kameranızın otomatik netlemeyi hangi noktadan yapacağını seçin. Bu buton, fotoğraf LCD ekranda gösterildiğinde, yaptığınız çekimi yakınlaştırmayı da sağlayacaktır.

3. AE kilit (AEL) butonu


Bu buton belirli bir noktadaki pozlama ayarlarını hafızaya alıp başka bir ışık koşulunda çekim yaptığınızda aynı değerleri orada kullanmanızı sağlayacaktır. Ayrıca, fotoğraf LCD ekranda gösterildiğinde, yaptığınız çekimi uzaklaştırmayı da sağlayacaktır. Ayrıca, Canlı İzleme özelliği kullanıldığında odaklama yapabilmenizi de sağlayacaktır.

4. Canlı İzleme


Bu butona basarak kameranın çekeceği fotoğrafın nasıl görüneceğini LCD ekran ile görüntüleyebilirsiniz. Çoğu kamera, vizör aracılığı ile bakmak zorunda kalmayacağınız bir LCD izleme özelliği sunmaktadır.


5. Çapraz Butonlar

Kameranın menülerinde ve alt menülerinde gezinmeyi sağlamaktadır. Set butonuna basarak özel bir menü ayarını seçebilirsiniz. Nikon'da bu buton Çoklu-Seçici (Multi Selector) olarak adlandırılır. Her bir buton özel işlevleri olan bir ayarı göstermektedir. (WB: Beyaz Dengesi, AF: Otomatik Netleme Modu, gibi)

6. Otomatik Zamanlayıcı

Çapraz butonlardan bu buton kameranın çekim modunu tekli çekimden seri çekim moduna çevirecek ayarı içermektedir (geri sayım ayarı da buradan yapılmaktadır.).

7. Önizleme butonu


Kameranızın hafızasına kaydedilen görüntüyü önizlemenizi sağlamaktadır.

8. Sil butonu


Evrensel çöp kutusu sembolü ile gösterilen bu butona bastığınızda LCD ekranda görüntülediğiniz fotoğraf silinir.

9. Menü butonu

İhtiyaçlarınıza göre değiştirmek istediğiniz ayarların yer aldığı menülere ve alt menülere ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu butonlar, Fotoğraf Kalitesi ibi birçok ayara ulaşabilirsiniz.

Kameranızın üstünde yer alan kamera özellikleri





1. Dahili flaş

Ortamda fotoğrafı düzgün bir pozlama ile çekebilmek için yeterli ışık yoksa, DSLR'niz dahili flaşı açabilir ve yeterli ışığın elde edilmesini sağlayabilir. Bazı durumlarda flaşı elle açmak zorunda olabilirsiniz. Kameranın otomatik odaklama yapabilmesi için ortamda yeterli ışık yoksa, flaşınız otomatik odaklamanın yapılması çin flaş patlaması yaparak size yardımcı olabilir. Bu özellik AF yardımcı ışığı (AF assist beam) olarak adlandırılır.

2. Deklanşör butonu


Bu butona tam bastığınızda fotoğraf çekilir. Butona yarım bastığınızda odaklama yapılır ve ortamın ışığı ölçülür. Kamera uyku moduna girdiğinde bu butona basarak kameranızı uyandırabilirsiniz.

3. Ana kadran


Bu modu çevirmeniz kameranız diyafram ve perde hızı değerlerini değiştirmenizi sağlayacaktır. Nikon'da bu kadran Komuta kadranı olarak adlandırılır.

4. ISO butonu


Kameranızın kullanacağı ISO hızını değiştirmek için bu butona basın. Butona bastıktan sonra ana kadranı çevirerek kameranızın ışığa karşı daha hassas olmasını sağlayabilirsiniz. ISO ayarlarını çoğu dijital SLR'lerde çoğu kompak kamerada menüden ulaşacağınız bir bölümden elle de değiştirebilirsiniz.

5. Açma/kapama düğmesi


Kameranızı kullanmadığınız zamanlarda kapatın. (30 saniye kamerayı kullanmazsanız kameranız otomatik olarak uykuya dalacaktır)

6. Mod kadranı


Çekim modunu seçmek için bu kadranı çevirin. Daha sonra diyafram öncelikli mod, enstantane öncelikli mod ya da birçok özel mod arasında seçiminizi yapabilirsiniz.

7. Harici flaş bağlantı noktası


Bütün DSLR'ler kameranıza daha güçlü harici flaşlar takabilmenize olanak tanımaktadır, böylelikle daha uzaktaki nesneleri aydınlatabilirsiniz. (Ayrıca daha yaratıcı ve etkili çekimler yapabilirsiniz.)


Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status