Son Yazılar

31 Mart 2016 Perşembe

49 Muhteşem Fotoğrafçılık İpucu - 1


Fotoğrafçılığı aile hayatlarınızın taleplerine uygun hale getirmek ve hsaftalık olarak çalışmak kameranızın teknik karmaşıklığı ile baş edebilmekten çok daha zordur.



Fotoğrafçılığa ayırdığınız zamandan tasarruf yapabilmenizi sağlamak için, daha iyi sonuçlar almanızı garanti edecek en iyi 49 ipucunu ve zaman koruyucuyu paylaşıp, daha basit bir şekilde fotoğraflar çekebilmenize ve çektiğiniz fotoğrafları daha kolay bir şekilde düzenleyebilmenize yardımcı olmak istedim.

Evden çıkmadan önce yaptığınız ekipmanınızı kontrol etmek işleminden tutun fotoğrafçılık kompozisyonlarınızı geliştirmeye kadar zamandan tasarruf etmenize ve daha organize bir şekilde çekimler yapmaya yarayacak birçok faydalı ipucunu bulabileceksiniz  – böylece, çekim için deklanşöre basmadan çok önce – çekimlerinizde hata yapma ihtimalinizi azaltabileceksiniz –

Konu fotoğraf çekimlerine geldiğinde, en iyi sonuçları elde edebilmek için – en iyi çekim konumunu bulmaktan doğru odaklama ve pozlama yaparak en mükemmel kompozisyonu oluşturmaya dair – bir sürü denenmiş ve test edilmiş teknik ve kısayol olduğunu görebilirsiniz.

Ve, elbette, çekime ne kadar hazırlandığınız ve ne kadar fotoğraf çektiğiniz fark etmeksizin, çektiğiniz bütün fotoğrafları depolamak, sınıflandırmak ve düzenlemek zorunda olacaksınız. Size, aynı zamanda bilgisayarda geçireceğiniz zamanı kısaltacak ipuçlarını da vereceğim.



Manzara, portre ya da spor, her ne dalda çekim yapmayı seviyorsanız, zamandan tasarruf yapmanızı sağlayacak bu ipuçlarını kullanarak iş akışınızı düzenleyebilir, tekniğinizi geliştirebilir ve çekimlerinizi mükemmelleştirebilirsiniz. Ve her zamanki gibi, çekerken mutluluk duyduğunuz fotoğrafları görmekten mutluluk duyarım.

Çekimden Önce


1. Sensörü temizleyin


Çoğu modern DSLR ve kompak kameralarda dahili sensör temizleme özellikleri olsa da bazı tozlar kameranızın sensöründe bir şekilde kalabilmenin bir yolunu bulabilirler, ki bunlar, bilgisayarda kullandığınız fotoğraf düzenleme yazılımları kullanırken size zorluk çıkaracaktır.

Sensörü kendi kendinize dikkatli bir şekilde temizliyor ya da sensörü bir profesyonele temizletiyor olun; her şekilde bu işlemin amacı sensörü kirlerden arındırmaktır. Bu işlemi sık sık yapmamalısınız, fakat çekime çıkmadan önce sensörün temiz olduğunu, özellikle rüzgarlı havalarda lens değişimi yaparken, kontrol etmeye değer. Sensör temizleme kitleri oldukça ucuza bulunabilmektedir.

2. Basit tutun


Beklenmeyen durumlara karşı çok fazla lens ya da diğer aksesurarları taşımak gibi bir seçeneğe sahip olmak iyi bir şeyse de, bütün bu ekipmanı her dışarı çıkışınızda yanınızda taşımaya çalışma alışkanlığını kazanmak son derece kolaydır.

Fakat gereksiz ekipmanlar bir yerden sonra yük olmaya başlar, bu yüzden hazırlığınızı yaparken ihtiyaç duymayacağınız, özellikle ağır zum lensler gibi ekipmanları geride bıraktığınızdan emin olun. Unutmayın, genellikle, nesnelerinize yakınlaşmak, geniş olmayan lenslerle uzak mesafeden zum yapmaktan daha iyi bir seçenektir.



3. Hafıza kartını formatlayın/ pilinizi şarj edin


Çekim yapmaya başlamadan önce hafıza kartının ağzına kadar dolu ya da pilin bitik olduğunu görmekten daha kötü pek az şey vardır. Fotoğrafları hafıza kartında unutmak ve bu fotoğrafları bilgisayara kopyalayıp kopyalamadığınızı hatırlayamamak son derece kolaydır.

Bu yüzden çekim yaptıktan sonra mümkün olduğunca hızlı bir şekilde fotoğrafları yedeklemeyi ve bu işlemden sonra karta format atmayı ve eve gider gitmez pilinizi şarj etmeyi alışkanlık haline getirin. Kartları hibe edebilirsiniz, ancak bu size pahalıya mal olabilir!

4. Lensleri/filtreleri temizleyin


Lensinizin ön elemanları ve filtreler hızlı bir şekilde kirlenebilir, parmağınızla dokunuşunuz bile lensi kirletmeye yetecektir. Bu lens parlamalarına ve fotoğrafta keskinlik kayıplarına yol açabilir, bu yüzden çekime gitmeden önce iyi bir temizlik yapmaya değer. Bir körük yardımıyla lensin üzerindeki toz ve kirleri uzaklaştırın, daha sonra bir lens temizleme bezi ile inatçı kirleri temizleyin.

Kamera Ayarları


Fotoğraf Stilleri açık

Fotoğraf Stilleri kapalı


5. Fotoğraf Stilleri


Çoğu kamerada ön tanımlı Fotoğraf Stilleri (Fotoğraf Kontrolleri) bulunmaktadır ve Portre ya da Manzara gibi özel olarak ayarlanmış bu özelliğin kullanımı son derece kullanışlı olmaktadır. Dahası, çoğu kamera doygunluk, keskinlik ve karşıtlık ayarlarını değiştirme imkanı sunmaktadır, böylece kendi beğeninize göre özel etkiler elde edebileceğiniz ayarlamalar yapabilirsiniz.



6. Lens bozulmalarını en aza indirin


Nikon kameralarda otomatik olarak lens bozulmalarını kamera üzerinden kontrol edebileceğiniz bir seçenek mevcut iken Canon kameralarda lens vinyet özelliğini düzelten bir özellik bulunmaktadır. Lensiniz otomatik düzeltme özelliğini destekliyorsa, bu düzeltme seçeneklerine menüden ulaşabilirsiniz. Çekim sırasında bu sorunu önlerseniz çekimden sonra bu sorunu düzeltmek için uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.

7. Çekimlerinizi otomatik olarak döndürün


Ayarlar menüsünde fotoğrafı yatay ya da dikey çektiğinizde otomatik olarak döndürmeyi sağlayacak bir ayara ulaşabilirsiniz. Bu ayarı etkinleştirdiğinizde, onlarca fotoğrafı bilgisayarda ekrana uygun bir şekle döndürmek için uğraşmanıza gerek kalmayacak.

8. Dosya formatını ve boyutunu kontrol edin


En iyi kalite için normal olarak en yüksek çözünürlükte ve kayıt için RAW ya da en yüksek JPEG formatta çekim yapmalısınız. Ancak unutmayın ki küçük baskılar ya da küçük boyutlu kullanımlar yapacaksanız bu kadar büyük boyutlu dosyalarla çalışmanıza gerek yok. Daha küçük boyutta fotoğraflar çekerseniz daha fazla alan kazanabilir ve bu fotoğrafların boyutunu bilgisayarda düşürmek zahmetinden kurtulabilirsiniz.

9. Buton atayın


Kameranızın üzerinde yer alan butonların çoğu fabrika çıkışı itibariyle sabittir, ancak bazı butonları özelleştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu butonlara özel işlevler tanımlayarak sık kullandığınız ayarlara hızlı bir şekilde ulaşabilir ve zamandan tasarruf yapabilirsiniz.

Canon 1100D gibi kameralarda SET butonu farklı ayarlar için kullanılabilir, bunlar görüntü kalitesi, ISO, flaş pozlama telafisi gibi ayarlardır. Benzer özellik çoğu Nikon kamerada yer alan Fn (fonksiyon) tuşuna da tanımlanmıştır. Bu butonları özelleştirmek zor gibi gelebilir ancak zamandan tasarruf edebilmenizi sağlayacaktır.



10. Benim Menüm ayarları


Çoğu kamera menüyü özelleştirebilmenize izin vermektedir, böylece sıklıkla kullandığınız ayarları hızlı bir şekilde kullanabileceğiniz bir menüye yerleştirebilirsiniz. Fotoğraf Stili ya da özel efektler gibi birçok özelliği sıkllıkla kullanıyorsanız, bunları Benim Menüm sayfasına ekleyin. Nikon D3100 gibi bazı modellerde son kullandığım ayarlar adlı bir menü bulunmaktadır. Bu menüde son kullandığınız 20 ayara ulaşabilirsiniz, ancak bu ayarları düzenleyemezsiniz.

Sayfalar: 12345


Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status