Yaptıkları 50'den fazla röportajdan bilgilendirici nitelikteki tavsiyeleri bir araya getirmişler. Bu yazımızda, onların meşhur olmasında katkısı bulunan uygulamaları, fotoğrafçılık fikirlerini ve küçük ipuçlarını bulabilirsiniz.
Bütün tarz ve yetenekteki profesyonel fotoğrafçılar, daha iyi portre, manzara, gezi, vahşi yaşam ve diğer tüm fotoğrafçılık dallarında daha iyi fotoğraflar çekebilmeniz adına size ilham verecektir.
Martin Parr
Belgesel Fotoğrafçısı1952 yılında, Birleşik Krallık içinde yer alan Surrey'de doğdu. Birleşik Krallık'taki en meşhur fotoğrafçılardan birisidir. Manchester Poly'de, 1970'li yıllarda fotoğrafçılık eğitimi aldı (ve verdi). Kariyerinde öne çıkan başarıları, Arts Council Ödülü (1975), Magnum Photos'ta tam üyelik ve Barbican'da belirli bir döneme adını yazdırmış isimler listesine adını yazdırmak (2002) sayılabilir.
Martin Parr'ın fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
1. İnsanların gülmediğinden emin olun. Yoksa fotoğraflarınız bir şipşak fotoğraftan öteye gidemeyecektir.
2. İnsan fotoğrafları çekerken insanlara yakınlaşın.
3. Doğru çevreyi bulun – demek istediğim, o insan için uygun çevre.
4. İnsanların gülümsemediğine emin olun, tekrar. Amatör fotoğrafçıların portre çekimlerinde yaptığı en büyük hata budur.
5. Samimi çekimler için, sabredin. Elbette şansınız dönecektir.
(Daha fazla harika sokak fotoğrafçılığı tekniği için, Her Sokak Fotoğrafçısının Bilmesi Gereken 7 Sır adlı makalemizi okuyabilirsiniz.)
Rankin
Reklam & Porte FotoğrafçısıJohn Rankin Waddell, kısaca Rankin olarak bilinir, 1966 yılında Glasgow'da doğdu. Brighton Politeknik'te muhasebe okudu, daha sonra London College of Printing'de fotoğrafçılık dersleri aldı. Rankin, seminal tarzı magazin dergisi olan Dazed & Confused adlı derginin kurucularındandır (1991). Arena, Vogue ve diğer magazin dergilerinde yazardır.
Rankin'in fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
6. Kameranın en önemli şey olduğunu düşünmeyin. Kameranın bir eğlence aracı ve kullanılan bir araç olduğunu fark edin. Kamerayı sadece bir araç olarak kullanmalısınız.
7. Bol bol pratik yapmalı ve riskler almalısınız. Dazed & Confused'in ilk yıllarında bizim tam olarak yaptığımız buydu. Risk alın. Diğer insanların neler yaptığına bakmak iyidir, ama kopya çekmeyin.
8. Her zaman ışığı düşünmelisiniz. Fotoğrafçılık tamamen ışıkla ilgilidir, ve ışık herhangi bir kaynaktan gelebilir, güneşten, mumdan, bilgisayardan...
9. Modelinizle bütünleşmeye çalışın. İnsanların, yaptığınız işi beğenmesini sağlamak zorundasınız. Lensin dışından da bakın, ilişkiler kurun, ve daha sonra fotoğrafı çekin.
(Fotoğrafçılar İçin Işık adlı makalemizi de okuyabilirsiniz).
Vincent Munier
Vahşi Yaşam FotoğrafçısıVahşi yaşam fotoğrafçısı Vincent Munier, Fransa'nın en ünlü fotoğrafçılarındandır. Munier, Güney Batı Fransa'da yer alan Vosges Dağlarında doğmuştur ve doğa canlısı babası Michel'den ilham almıştır. Çekimleri National Geographic, BBC Wildlife dergisi gibi birçok dergide yayınlanmıştır ve o, yüksek-ölçekli uluslararası birçok ödül kazanmıştır; BBC Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Yılın Ödülü de bunlardan birisidir (kuş kategorisi - 2006).
Vincen Munier'in fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
10. Doğa fotoğrafçılığında acele edemezsiniz, doğanın davranışlarını anlayabilmek için onu gerçekten uzun bir zamandır izliyor olmanız gerekiyor.
11. Çekimi yapacağınız en iyi zamanın hangisi olduğunu gerçekten bilmeniz gerekiyor. Sadece doğal ışık kullanmaya ve ağır dijital işlemelerden uzak durmaya çalışın.
12. Çekim yapacağınız çevre ve türlerle ilgili araştırmalar yapın. Çekimi yapmadan önce, çekimi nasıl yapacağınızı görselleştirin.
13. Çevreyi ya da hayvanları, çekim yapmak amacıyla rahatsız etmeyin.
(Yaban Hayatı Fotoğraflarınızı Geliştirmek İçin 10 İpucu adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.)
Nick Danziger
Belgesel FotoğrafçısıNick Danziger 1958 yılında doğmuştur. O dönem best seller (en çok satan) olmuş Danziger's Travels (Danziger'in Gezileri) adlı kitabı yayınlamıştır (1982). Birçok ödül kazanan kitap ve belgesel yayınlamıştır. World Press Photo'nun ilk ödülünü kazanmışır (portre kategorisi) ve onun "Blair at War" koleksiyonu National Portrait Gallery'de sergilenmiştir.
Nick Danziger'in fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
14. Modellerinizle bağ kurun, fakat aynı zamanda saygılı olmayı bırakmayın – siz misafirsiniz.
15. Kompozisyon ile çekim yaptığınız alanın şartlarını birlikte düşünün. İkisi birbirinden ayrılamaz.
16. Şahsi çalışmalarımda, mümkün olduğu müddetçe doğal ışık kullanmaya çalışırım. Çok daha doğal!
17. Yaklaşmak istiyorsanız, izin alın. İnsanların fotoğrafını uzaktan çekmekten daha iyidir.
18.Çektiğim portrelere herhangi bir şey ekleme ya da fotoğraflardan bir şey çıkarma konusunda Photoshop'u çok nadir kullanırım. Sadece Dodge ve Burn (Soldurma ve Yakma) araçları kullanırken, siyah beyaz çekimlerde biraz sık kullanırım.
(Portre çekimleri için, Portre Fotoğrafçılığı İpuçları adlı makalemizi okuyabilirsiniz.)
Bob Martin
Spor FotoğrafçısıBob Martin, Birleşik Krallık'taki en başarılı bağımsız spor fotoğrafçılarından birisidir. Çekimleri, kendisini dünya çapında tanınan bir fotoğrafçı haline getirmiştir, fotoğrafları Sports Illustrated, Time, Newsweek, Life Magazine, Stern, Pari Match, Bunte, L'Equipe, The Sunday Times ve The New York Times gibi birçok yayında yayınlanmıştır. Martin, 2006 yılında içinde Dünya Basın Fotoğraf Ödülleri'nde (World Press Photo Awards) "Sports Picture of the Year" (Yılın Spor Fotoğrafı) ödülünün de bulunduğu 50'den fazla ödül kazanmıştır.
Bob Martin'in fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
19. Eylemden önce harekete geçin. En hızlı SLRler bile gecikme yaşar.
20. Kompozisyonu aklınızdan çıkarmayın. Arka plan son derece önemlidir.
21. Modelinizin kadraja oranla yeterince büyük olduğundan emin olun ve modelinizin bir sonraki hareketini tahmin edin.
22. Spor çekimleri yaparken doğru kameraya doğru lensi takmalısınız – lens değiştirmeye vakit bulamazsınız.
23. RAW formatında çekim yapmayı öğrenin. JPEG çekerek fotoğrafçılıktan en yüksek verimi alamazsınız.
(Kompozisyon ipuçlarına dair Kompozisyon: Harika Sonuçlar İçin 10 İpucu adlı yazımızı okuyabilirsiniz.)
Bryan Adams
Portre Fotoğrafçısı (ve Rock Efsanesi)Bryan Adams, 1959 yılında Kanada'da doğdu ve müzik için 15 yaşında okulu terk etti. Dünyanın en meşhur fotoğrafçılarından biri olmadan önce Adams, 80'li ve 90'lı yıllarda dünyanın en başarılı şarkıcılarından ve bestecilerinden birisiydi ve hit albümler, single'lar ve müzikler ortaya koymuştu. 2000'li yıllardan sonra Adams, moda ve portre çekimlerinde bir fotoğrafçı olarak parlamaya başladı.
Bryan Adams'ın fotoğraflarını görmek için tıklayın.
© Marco Maas |
24. Unutmayın, Herb Ritts stüdyolarında birisinin bana dediği gibi, zaten var olduğunu düşünseniz bile tekrar tekrar çekin.
25. İnsanların, her zaman beğenecekleri şekilde fotoğraflarını çekin, sizin beğendiğiniz şekilde değil. Kendisini ön plana çıkarmaya çalışan bir fotoğrafçıdan daha kötü bir şey yoktur.
26. Kameranızda tuhaf bir şeyler fark ederseniz, anında gerekli düzeltmeleri yapın. Bence, daha sonra Photoshop'a güvenmekten iyidir.
(İnsan Fotoğrafı Çekmenin Temel İpuçları adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.)
Matt Stuart
Sokak FotoğrafçısıMatt, kuzey batı Londra'da, Harrow'da doğdu, gençlik yıllarında kaykayla çok ilgiliydi. Kendi başına çalışmadan önce fotoğrafçı Marcus Lyon'un yanında üç yıl asistanlık yaptı. Sony, Fuji ve Sainsbury'nin reklam filmleri dahil olmak üzere birçok farklı yerde eserlerini sergilemektedir.
Matt Stuart'ın fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
27. Kameranızı her zaman yanınızda taşıyın. Neyin ne zaman gerçekleşeceğini bilemezsiniz.
28. Rahat ayakkabılar giyin. Uzun bir süre dolaşacaksanız, rahat bir şeylere ihtiyacınız olacaktır.
29. Dirseklerinizi kapalı tutun. Bir tavuk gibi kollarınızı yana açarak kamerayı yüzünüze yaklaştırırsanız, insanlar bu davranışınızdan korkacaktır.
30. Sabırlı ve iyimser olun. Çevrenizdekilere mümkün olduğunca zaman tanıyın ve asla ümidinizi kaybetmeyin, harika fotoğraflar hemen köşeyi döndüğünüzde karşınıza çıkacaktır.
31. İnsanların fotoğrafını çekerken onlara gülümsemeyi unutmayın. Sizi daha az tehditkar yapacaktır.
(Sokak Fotoğrafçılığı adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.)
Dan Chung
Haber FotoğrafçısıDan Chung, 1971'de doğdu. Fleet Street'teki en güvenilir fotoğrafçılardan birisidir ve 2004 yılında Fotoğraf Editörleri Ödüllerinde, Yılın Fotoğrafçısı ödülünü almıştır. Reuters'e bağlı bir haber fotoğrafçısı (daha sonra The Guardian) olarak çalışmaya başlamadan önce Derby Evening Telegraph'ta stajyer olarak çalıştı. 1977 yılında dijital olarak çalışmaya başladı. Günümüzde DSLR'lerde HD çekimler yapma üzerinde çalışmaktadır.
Dan Chung'un fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
32. Modelinize saygı duyun ve isteklerine karşı hassas olun.
33. Çekim yaptığınız yerdeki yasaları bilin, çekimlerinize nasıl bir etkisi olacağını öğrenin.
34. Not alın: ciddi bir haber fotoğrafçısı olarak yaşamak çok zordur. İnatçı olun ve her zaman kırılmaya hazır olun.
(12 Kolay Adımda Sokak Fotoğrafçılığı adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.)
David Doubilet
Sualtı FotoğrafçısıBoubilet, 1947 yılında New York City'de doğdu. Boubilet, National Geographic'in en sevilen ve en ünlü fotoğrafçılarından birisidir. 1970 yılında Boston Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra aynı yıl içinde National Geographic için çalışmaya başladı. Doubilet, içlerinde Fish Face (2003) ve Water Light Time (1999) gibi kitaplarında bulunduğu 65'ten fazla kitabı yazdı ve fotoğrafladı. Sayısız ödüllerinin içinde The Sara Prize ve Lennart Nilsson Ödülü de bulunmaktadır.
David Doubilet'in fotoğraflarını görmek için tıkayınız.
35. Su altı fotoğrafı çekecek olanlar çekime başlamadan önce su ile ilgili rahatlık duymalıdır.
36. Işık hakkında bilmeniz gerekenleri bilin – harika fotoğraflar ve bunların nasıl çekildiği üzerinde çalışın.
37. Fotoğraflar hakkında bilgi edinmek için müzelere gidin – kim çekmiş, hangisini beğendiniz, neden?
38. Havuzun dibine uzanın ve ışığı seyredin. Flaşı kullanarak ışığı nasıl manipüle edeceğinizi öğrenin.
39. Her şeyi deneyin – 36 pozlamaya sığdırılamayacak genişlikte bir hayatınız var.
(Manzara Fotoğrafçılığının Esasları adlı makalemizi okuyabilirsiniz.)
Jill Furmanovsky
Müzik Fotoğrafçısı
Rodos'ta doğan Jill Furmanovsky 16 yaşlarında iken ailesi ile birlikte Londra'ya göç etmiş. 18 yaşına geldiğinde Rainbow Theatre'da ev fotoğrafçısı olmuş. Adını, punk çağı sırasında duyurmuş ve Sounds, NME, Melody Maker ve Sniffin' Glue'de iştirakçi olmuş. Furmanovsky, 90'lı yılların ortalarında resmi Oasis fotoğrafçısı olmuş ve Was There Then koleksiyonunu ve sergisini oluşturmuştur.
40. Hazırlıklı olun. The Who'yu gördüm ve Roger Daltrey ve Pete Townshend'in sarılmasını lens otomatik netleme özelliğinden manuel (elle) netleme moduna geçtiği için çekemedim.
41. Diğer ayarları da unutmayın. Kartınıza format attınız mı? Doğru fotoğraf boyutunu seçtiniz mi? Glastonbruy'de Oasis fotoğrafını en küçük JPEG formatında çekmiştim.
42. Her zaman pozisyonunuzu kontrol edin – şarkıcının tam olarak aşağısında durmayın. Kısmen sağda ya da solda durmaya çalışın. Stüdyoda çekim yaparken de geçerlidir. Sandalyede oturun, yere uzanın – bir noktada sabit kalmayın.
(Konser Fotoğrafları Nasıl Çekilir adlı makalemizi okuyabilirsiniz.)
Patrick Fraser
Portre Fotoğrafçısı
Norwich'te doğdu, güzel sanatlar okudu ve Londra'da dört yıl boyunca fotoğrafçı asistanı olarak çalıştı. Keskin bir kararla 1997 yılında Los Angeles'a yerleşti ve Venice Sahillerinde ilginç karakterlerin fotoğrafını çekerek adını duyurdu. Günümüzde seçkin dergilerin, reklam şirketlerinin aranan fotoğrafçısıdır.
Patrick Fraser'in fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
43. Modelinizle konuşarak onu rahatlatın ve onun hakkında bazı bilgileri edinin. Ya da bir destek getirin – bu onu tutabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz!
44. Hazırlıklı olun ve ekipmanınızı tanıyın. Ayrıca, zamanın izin verdiği ölçüde, yeni ışık ayarları deneyin.
45. Ayarları basit tutun ve tek bir ışıkla çalışmaya başlayın. Eğer iyi görünüyorsa, çekin.
46. Geniş açılı lens ile uzun süre çalışmaktan korkmayın.
47. Üçayak (tripod) kullanarak çekin – kamerayı tutmadığınız zamanlarda modelinizle konuşmanız daha kolay olacaktır.
(En Az Ekipmanla Portre Fotoğrafçılığı adlı makalemizi de okuyabilirsiniz)
Joe & Mary Ann McDonald
Doğa FotoğrafçılarıJoe ve Mary Ann McDonald Audubon, National Wildlife ve Natural History ve Smithsonian gibi birçok seçkin dergide fotoğraflarını yayınlamışlardır. Joe takımdaki asıl fotoğrafçıdır ve The Copmlete Guide to Wildlife Photography ve Photographing on Safari gibi kitapların da aralarında bulunduğu 7 kitabın yazarıdır. Mary Ann doğal tarih nesneleri üzerine sayısız çocuk kitabı yazmıştır. McDonaldlar Birleşik Devletlerde birçok seminer vermektedir.
Joe ve Mary Ann McDonaldların fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
48. Yeteneklerinizi geliştirmeye zaman ayırın – kendinizi strese sokmayacak ve fotoğrafçılıktaki yeteneklerinizi geliştirmenize imkan tanıyacak bir iş araştırın.
49. Harika yerlere gezi düzenlemek iyi bir seçenek olsa da bu işe kendinizi adamalı ve sıkı çalışmalısınız.
50. Profesyonellerin yaptığı gibi, fotoğrafçılık sanatını öğrenin.
51. Eğiliminizi fark edin, belirli bir yer, belirli türler ya da belirli bir tarz olabilir.
52. Çekim yapacağınız varlıkları tanıyın. En iyi doğa fotoğrafçıları ayrıca en iyi doğacıdır.
53. Fotoğraflarınızın marketleme işlemleri hikayenin diğer yarısıdır. Siz yapamıyorsanız, yapabilecek birilerini aracı olarak seçin.
Steven Tee
Formula 1 FotoğrafçısıSteven Tee dünyaca ünlü motor sporları fotoğrafçısı ve LAT (London Art Technical) fotoğraf ajansının yöneticisidir. Steven'in babası da bir F1 fotoğrafçısı idi, dedesi Birleşik Krallık'ta motor sporları yayınlarına öncülük etmiştir. Tee ve onun LAT ajansı WRC, F3000, BTCC, IRL, Champ Car ve NASCAR etkinliklerinde çalışmaktadır. Tee ölümüne bir Canon hayranıdır ve EOS 1Ds MII'nin yayınlanmasının ardından dijitale geçiş yapmıştır.
Steven Tee'nin fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
54. Ekipmanınızı tanıyın – oturduğunuz yerden ve araçlar önünüzden hızlıca geçerken kameranızın nasıl çalıştığını öğrenmeye çalışmak istemezsiniz.
55. Kapasitenizi fark edin.
56. İlgi duyduğunuz alanı fark edin. Ben bir gençken motor sporlarına ilgi duyduğumu fark etmiştim.
57. Kalabalık içinde fotoğraf çekmekten korkmayın. İşiniz, direnmeyi gerektirmektedir.
58. Her çekim için farklı bir bakış açısı arayın.
(Hareketi Kullanarak Etkili Fotoğraflar Oluşturmak İçin 3 İpucu adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.)
David Noton
Manzara FotoğrafçısıDavid Noton 1957 yılında Bedfordshire'da doğdu, Kanada'da büyüdü ve Merchant Navy (Ticaret Filosu) ile seyahat etti. 1985 yılında profesyonelliğe geçiş yaptı. Noton, 3 kez BBC Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı ödülünü aldı. Şimdi kurslar vermektedir. Son kitabının adı Waiting for the Light (David ve Charles).
David Noton'un fotoğraflarını görmek için tıklayın.
59. Tutkunuzun peşinden gidin. Sevdiğiniz alanda çekim yaparsanız, en iyi çekimlerinizi yaparsınız, öğrencilerimde gördüğüm bu.
60. Hatalarınızdan ders alın. Öğrendiklerinizi uygulayın.
61. Eğer fotoğraflarınız yine de iyi çıkmıyorsa, bunun neden olduğuna kafa yorun. Farklı ayarlarla tekrar tekrar çekim yapmak çoğu zaman işe yarayacaktır.
62. Işığın sonsuz incelikleri hakkında yeni bilgiler öğrenmeyi bırakmayın.
(Manzara Fotoğrafçılığı - 3 P Tekniği adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.)
Cameron Davidson
Gökyüzü FotoğrafçısıCameron Davidson, 1952 yılında ABD'de, North Virginia'da doğdu ve bir dolapta bir kamera bulmasının ardından kendisini fotoğrafçılığın içinde buldu. Henüz 23 yaşındayken National Geographic'le ilk anlaşmasını imzaladı. 1980'lerde çalışmalarını çeşitlendirdi ve gökyüzünden çekimleri içeren kitaplar, yıllık raporlar üzerine çalışmaya başladı.
Cameron Davidson'un fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
63. Eğilimleri takip etmeyin ve diğer insanların çalışmalarını kopyalamayın.
64. Dijital hilelerden uzak durun ve fotoğraflarınızdaki duygulara yoğunlaşın.
65. Kameradan baktığınızda fantastik görünen fotoğraflar çekebilmeye çalışın, bunun için Photoshop gibi programlara güvenmeyin.
66. Kendi şahsi vizyonunuza yoğunlaşın ve içinizden gelen sesi dinleyin.
67. Son olarak, neyi seviyorsanız onu çekin. Çekmeye devam edin, çekmeye devam edin, çekmeye devam edin.
(Güneş Turulması Fotoğrafı Nasıl Çekilir ve Ay Tutulması Fotoğrafı Nasıl Çekilir adlı makaleleriminizi de okuyabilirsiniz.)
Tim Fitzharris
Doğa FotoğrafçısıABD'nin popüler fotoğrafçılık dergilerinde köşe yazarı olan Tim Fitzharris, 1948 yılında, ABD'de doğdu. 1979 yılında bir profesyonel olana kadar biyolog ve öğretmen olarak çalıştı. Fitzharris'in ilk kitabı olan The Adventure of Nature Photography 1983 yılında yayınlandı ve geniş kitlelere ulaştı.
Tim Fitzharris'in fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
68. Her zaman bir üçayak kullanın – bu, daha planlı ve düşünceli olmanızı sağlayacaktır.
69. Kadrajı nesnelerinizle sıkı bir şekilde doldurmanız fotoğrafınızı güçlü ve net bir hale getirecektir.
70. Her zaman renge dikkat edin ve onu en iyi şekilde nasıl yakalayacağınızı düşünün.
71. Rahatlamak için vahşi yaşamı tanımaya zaman ayırın ve doğası içindeki diğer canlılarla etkileşime geçin.
72. Zamanınızı seçin – günün erken ve geç saatlerinde çekin.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.