Son Yazılar

18 Kasım 2016 Cuma

Panning Fotoğrafçılık İpuçları


Fotoğrafçılıkta en ilginç tekniklerden biri olan "Panning"i tanıtmak istiyorum. Birçoğunuz merak edebilir ve sorabilir: "Panning nedir?"



Panning (Kaydırma Fotoğraf) çok basittir, sadece perde hızını ve diyaframı ayarlayın, kameranızı tutun ve hareketli nesne birlikte kaydırın (fotoğraf makinenizle izleme hareketi). Sonucun ne olacağını tahmin edebiliyor musunuz? Evet, sonuç muhteşem! Bulanık arka plana sahip keskin (net) bir nesne. Elbette bunun kolay olduğunu düşünebilirsiniz, ancak biraz zor olabilir.

Fotoğraf: praphakaran

1. Düşük Perde Hızları

Perde hızınızı normalden daha yavaş olacak şekilde ayarlayın, ancak çok yavaş değil çünkü bu durumda net bir nesne elde etmek zorlaşacaktır. Örneğin, hareket eden bir arabayı kaydırmak için (panning - pan yapmak için), 1/60 saniyelik bir hız deneyebilir ve en iyi görüntüyü elde edene kadar bu perde hızı değeri civarındaki değerlerle çekimler deneyebilirsiniz. İnsanlar veya bisikletliler gibi hareket eden varlıkların fotoğrafları için 1/30 saniye ile başlayın. Perde hızı ne kadar hızlı olursa, arka plan da o kadar netleşir ve hareket bulanıklığı azalır.

2. Otomatik Odaklama

Kameranızın otomatik netleme işlevini etkinleştirin; kilitlemek, hareketli nesneyi hedeflemek ve kaydırmak için deklanşöre yarım basın. Deklanşöre tam basıp kaydırmaya devam ederek, çekimin başından sonuna kadar düzgün hareket bulanıklığını elde etmeye çalışın. Kameranızın otomatik odaklaması yeterince hızlı değilse, nesnenizi kadraj içinde konumlanacağını tahmin ettiğiniz yere önceden odaklayabilirsiniz.

3. Doğru Konumu Seçin

Kaydırmak için doğru konumu seçmek iyi bir görüntü elde etmede önemli bir rol oynar. Çekim yapacağınız yer güvenli olmalı ve panning için engel içermemelidir. Çekim sırasında belirli bir mesafeyi korumak için bir telefoto objektif kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Fotoğraf: Jonathan Lim

Dağınık veya çok parlak renkte bir arka plana içeren fotoğraf çekimlerinden kaçının; çünkü bu, konuyu daha az çekici hale getirecektir.

4. Konu İle Aynı Hizada Durun

Fotoğraf makinenizi, çekeceğiniz nesnenin aynı seviyesine yerleştirin. Bu, sonuç olarak net bir nesne elde etmek için odaklanmanıza yardımcı olabilir.

5. Yeterli Hareket Alanı Bırakın

Göz önüne almanız gereken bir diğer önemli faktör, sizinle konunuz arasında yeterli boşluk bırakmaktır. Yetersiz alan kaydırma yeteneğinizi sınırlar.

6. Tekayak / Üçayak Kullanmak

Çekiminiz sırasında net bir nesne elde etmenize yardımcı olabilecek bir tekayak (monopod) veya üçayak (tripod) kullanmayı deneyin.

Uygulama mükemmel yapar.

Fotoğraf: Bob O'lary

Şimdi kameranızı kaldırın, yakınlardaki bir caddeye yürüyerek "panning" yapın. Birkaç uygulama turundan sonra, bu tekniğe hakim olmanız ve harika bir görüntü elde edebilmeniz beklenir. Bazen, konunun biraz bulanıklaştırılması daha da arzu edilen bir hareket efekti olabilir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status