Günümüzde ise modern kameraların hepsi bu bilgilerin yanı sıra birçok kamera ayarını kaydetme kapasitesine sahip olarak üretilmektedir. Bu ayarlar daha sonra fotoğrafları organize etmek, aramaları gerçekleştirmek ve fotoğrafçılara belirli bir fotoğrafın çekilme şekli hakkında gerekli bilgiyi sağlamak için kullanılabilir. Depolanan bu veriler "Exif Data" olarak adlandırılır ve ISO hızından perde hızına, diyaframdan beyaz dengesi ayarına, kamera modelinden fotoğrafın çekildiği tarihe, lens türünden odak uzaklığına birçok veriyi kapsamaktadır.
Bu verilerin okunabilir hale gelmesi sadece amatör fotoğrafçılar için değil ayrıca bir fotoğrafın çekilmesinde hangi araç ve ayarların kullanıldığını öğrenmek isteyen bütün fotoğrafçılar için önemli bir hale gelmiştir. Ne yazık ki, Exif'i işleyebilen tek web dostu (boyut açısından) dosya biçimi JPEG'dir; bu, GIF / PNG gibi diğer dosya türündeki fotoğraflardaki verileri okuyamayacağınız anlamına gelmektedir. Ayrıca, bazı fotoğrafçılar fotoğraflarındaki kendilerine has tarzı gizlemek ya da internet sitelerindeki trafiği azaltmak (evet, Exif verisi fotoğraf boyutunu artıracaktır) için fotoğraflarındaki Exif verisini gizleyebilmektedir. Verileri gizlemeyi tercih etmeyenler ise bunu ya farkında olmadan ya da – benim yaptığım gibi – diğer kullanıcıların öğrenmelerine yardımcı olmak için yapmaktadır.
Fotoğraflarımdaki Exif verilerini korumayı tercih ediyor olsam da, veriler bir web tarayıcısı üzerinden görüntülendiğinde belirgin değildir; çünkü veriler fotoğraflara gömülüdür ve asıl fotoğrafın bir parçası değildir.
Öyleyse, bu bilgileri nasıl görüntüleyebilirsiniz? Endişelenmeyin, bu bilgileri okumanın birçok yolu vardır.
1. Yöntem: Firefox Eklentisi "Exif Viewer"
Eğer bilgisayarınızda Firefox kurulu değilse, kurun. Yükleme tamamlandıktan sonra Exif Viewer eklentisini yükleyin. Eklenti yükledikten ve Firefox yeniden başladıktan sonra, fotoğrafın üzerinde sağ tıkladıktan sonra "View Image Exif Data" bölüünü tıklayarak Exif verilerine ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki fotoğraf üzerinde deneme yapabilirsiniz:
NIKON D700 @ 86mm, ISO 200, 5/1, f/14.0 |
"View Image Exif Data" yazılı menüyü tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır:
Pencere üzerinde kaydırma yaparak daha fazla Exif verisine ulaşabilirsiniz. Görebildiğiniz üzere, Exif verileri içinde Nikon D700 kullanıldığı, ISO 200, f/14 diyafram ve 5 saniyelik bir perde hızı seçili olduğu görülmektedir. Fotoğrafın çekimini gösteren 1009-07-04 tarihi ise havai fişek çekimi yaptığım tarihi göstermektedir. Daha aşağılara inildikçe çekimle ilgili çok daha fazla bilgiye erişilebilmektedir.
Aklınızda bulundurmanız gereken bir konu ise — önizleme görüntülerinin Exif verisi barıdırmayacağıdır. Bu nedenle, bir küçük resim ile karşılaştığınızda (thumbnail) "View Image Exif Data" yerine "View Link Exif Data" menüsünü seçin. Böylece, fotoğrafın orijinalindeki verilere eişilmeye çalışılacaktır.
Aşağıdaki fotoğraf üzerinde yeniden deneme yapın:
NIKON D700 @ 27mm, ISO 200, 1/125, f/11.0 |
"Unable tı extract some or all of Exif data" şeklinde bir hata alıyorsanız, fotoğrafın herhangi bir Exif verisi içermediğini anlayabilirsiniz.
2. Yöntem: Fotoğrafı kaydetmek ve bir fotoğraf görüntüleyici kullanmak
Herhangi bir nedenle Firefox yüklemek ya da Exif Viewer eklentisini kurmak istemezseniz Exif verisine erişmek için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz. Bu, 1. yöntemden daha yavaş bir yöntemdir, çünkü fotoğrafı bilgisayara kaydetmeniz, daha sonra bilgisayarda fotoğrafıbir fotoğraf görüntüleyici ile seçip fotoğrafa gömülü Exif verisine ulaşmanız gerekmektedir.
Fotoğrafı bilgisayarınıza indirin, daha sonra sağ tıklayarak "Özellikler" menüsünü seçin. Açılan pencerede "Ayrıntılar" menüsü üzerinden Exif verilerine ulaşabilirsiniz.
Bu yöntem önemli verileri barındıracak olsa da bütün verileri barındırmayacağını bilin. Yine de sadece perde hızı, diyafram, ISO gibi değerlere erişme amacında iseniz, bu yöntem sizin için yeterli olacaktır.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.