Son Yazılar

3 Nisan 2017 Pazartesi

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanların Bilmesi Gereken 13 Kamera Ayarı



Günümüzde, satın aldığınız hemen hemen her DSLR veya aynasız (mirrorless) kamera, bir takım seçenekler ve ayarlarla birlikte geliyor; ki bunların hepsi harika fotoğraflar elde etmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu kameraların çoğunda aynı zamanda tam otomatik modlar da var, ancak fotoğraf çekmeyi ciddi bir hobi ya da iş haline getirmek isteyen hiç kimseye bu modları kullanmayı tavsiye etmiyoruz. Bundan dolayı, kameranızda bilmeniz gereken 13 ayar vardır.



1. Histogram kullanarak pozlamayı ayarlama

Fotoğraf makinesinin LCD ekranı, çekimlerinizin doğru olup olmadığını anlamak için iyi bir yol olabilir, ancak sert güneş ışığı gibi koşullarda tamamen güvenilir değildir. Pozlamanızın doğru olup olmadığını anlamak için en iyi yol, histograma bakmaktır. Nasıl okunacağını ve uygun pozlamayı elde edene kadar gerekli düzeltmelerin nasıl yapılacağını öğrenin. (Histogram okumayla ilgili daha fazla bilgi edinin...)

2. RAW

Çoğu kamerada yüksek kaliteli JPG'ler üretilir, ancak bu dosyalar hâlâ RAW dosyalarına yetişememektedir. JPG türünün dezavantajı, sıkıştırılmış bir dosya olmasıdır. Olması gereken tüm bilgiler bu dosyada yer almamaktadır. Renk, karşıtlık ve ayrıntıların hepsi bu sıkıştırmadan etkilenmektedir. Basitçe söylemek gerekirse, RAW formatında çekim, fotoğraf makinenizin tüm özelliklerine erişmenizi sağlayacaktır. (RAW formatı ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)

3. Odaklama noktalarını elle seçme

Kameranız otomatik odak noktalarını sizin için seçme seçeneğine sahiptir, ancak bu ayar, çekmek istediğiniz konuyu her zaman doğru olarak tahmin edemez. Bu nedenle AF noktalarını manuel olarak değiştirmeyi öğrenmenin yararlı bir beceridir. Odaklanma doğruluğunu artıracak ve önemli çekimlerin kaybolma ihtimalini azaltacaktır.

4. Bütün AF modlarını öğrenin

Çoğu kamerada, Tek Çekim AF, Servo AF ve AI Otomatik Odaklama gibi farklı otomatik odaklama modları bulunur. Bu modların tümü, konu ve duruma bağlı olarak farklı kullanımlara sahiptir.

Tek çekim modu, nesneye kilitlendiğinde yeniden odaklamayı durduracaktır. Parmağınızı deklanşöre yarım basılı tuttuğunuz sürece kilitli kalacaktır.

AI- Servo AF modu odağı kilitlemeyecektir ve sürekli yeniden odaklanacaktır. Spor ve diğer hızlı hareket eden nesneler için mükemmel odaklanma modudur.

AI Otomatik Odaklama modunda, kadraj içinde hareket algıladığı takdirde, çekim modu tek çekimden AI Servo'ya geçiş yapacaktır.

Bu, AF modlarının kısa bir açıklamasıdır. Kameranızın kullanım kılavuzunu okumak ve hepsiyle deneme çekimleri yapmak en iyisidir. (Çekim modları ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)

5. Diyafram Öncelikli Mod

Diyafram öncelikli modda, fotoğraf makineniz ayarladığınız diyafram değerine bağlı olarak pozlama ayarlarını değiştirecektir. Diyafram üzerinde tam kontrol sahibi olmak, alan derinliği üzerinde kontrol anlamına gelir. Bu, bulanık arka plandaki portre çekimleri için harika bir ayardır. (Diyafram Öncelikli Mod ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)



6. Enstantane Öncelikli Mod

Enstantane öncelikli mod, diyafram öncelikli mod gibi çalışır; seçilen değere göre tüm diğer ayarlar otomatik olarak seçilirken perde hızı üzerinde tam kontrol sağlanır. Perde hızının belirli bir değerin üzerine çıkmasını veya altına inmesini istemediğiniz durumlarda bu harika bir ayardır. Bu modda hızlı hareket eden nesneler çekilebilir, ayrıca perde hızının elle çekim yapmak için kullanabileceğinizden daha yavaş olmasını istemediğiniz düşük ışıklı durumlarda da çok yararlıdır.

7. Hareket bulanıklığını kontrol edin

Hareket bulanıklığı, kamerayı ellerinizde tutabileceğinizden yavaş bir perde hızı ile çekim yapmaktan kaynaklanmaktadır. Her fotoğrafçı kendisine özgü bir düşük hız kullanım kabiliyetine sahiptir. Bazıları 1/60, bazıları ise 1/8 saniye ile çekim yapabilir. Bu daha fazla uygulama ile geliştirilebilir. Sizin için en düşük hızın ne olduğunu öğrenin ve hareketsiz görüntüler için bunun altına inmeyin. (Bulanıklığa neden olan etkenler ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)

8. Beyaz Dengesini Elle Ayarlayın

Tüm dijital fotoğraf makinelerinde birkaç beyaz dengesi ön ayarı bulunur. Bu ayarlar oldukça iyi bir iş çıkartabilirlerken, her ışık durumuna göre manuel olarak beyaz dengesi ayarlamayı öğrenmenizi öneririm. (Beyaz Dengesi ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)

9. Çekim Modları

Bu temel ayarlardan değildir, ancak ne zaman bu modu değiştirmeniz gerektiğini asla bilemezsiniz. Temel olarak üç tanedir: Tekli Çekim, Yavaş Sürekli Çekim ve Hızlı Sürekli Çekim.

İlk mod, adından da anlaşılacağı üzere, bir kerede bir kare çekmenizi sağlar. Stüdyo çekimlerinde ya da çekime tam anlamı ile hakim olduğunuz her durumda harika sonuçlar verir. Yavaş Sürekli Çekim, portre çekimlerinde, özellikle modelinizin yüz hatlarındaki hiçbir detayı kaçırmak istemediğinizde harika sonuçlar vermektedir. Hızlı Sürekli Çekim ise, hızlı hareket eden nesnelerin bulunduğu spor, vahşi yaşam gibi çekimlerde etkili sonuçlar vermektedir.

10. Ölçüm Modları


Çoğu kamerada her birinin belirli bir görevi olan üç ölçüm modu vardır. Kamera üreticisine bağlı olarak farklı isimler taşırlar ancak aslında aynı şekilde davranırlar. Ölçüm modlarına hakim olmanın en iyi yolu kameranın kullanım kılavuzunu okumaktır. Daha sonra, üç modu da kullanarak aynı sahneyi fotoğraflayın ve sonuçları karşılaştırın. (Ölçüm modları ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)

10. ISO

Işık koşullarına bağlı olarak doğru ISO değerini nasıl seçeceğinizi öğrenin. Çalışmak için bol miktarda ışık bulunduğunda daha düşük değerler verilir. Düşük ışıkta çalışıldığında daha yüksek ISO değerleri gereklidir. Yüksek ISO değerlerinde dijital kumlanmayı aklınızda tutun. (ISO ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)

11. Otomatik ISO

Genellikle herhangi bir otomatik ayardan hoşlanmıyoruz, ancak elle çekim yaparken otomatik ISO size yardımcı olacaktır. Elle yaptığınız çekimlerde perde hızı yeterli gelmezse bu ayar ISO değerini otomatik olarak azaltacak ya da artıracaktır. (ISO ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)

12. Pozlama Telafisi

Kameranıza, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak pozlamayı artırmanızı veya azaltmanızı söyleyen bir +/- ölçeğidir. Tüm yarı otomatik modlar (P, Av, TV) için çalışır ve pozlamayı kademeli olarak etkiler. İlk denemede bu ayarı çok yüksek ya da düşük olarak belirlemektense kademeli olarak değiştirmeyi deneyin. (Pozlama telafisi ile ilgili daha fazla bilgi edinin...)

13. Manuel Pozlama

Fotoğraf makinenizin ayarlarını nasıl kullanacağınızı öğrenmenin son aşaması tam manuel kontroldür. Kameranızdaki her küçük ayarı kontrol etmeyi öğrenene kadar kendinizi gerçek bir fotoğrafçı olarak niteleyemezsiniz. Ancak bütün ayarları kullanmayı öğrendiğinizde gerçek bir fotoğrafçı olabilirsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status